Sabra Sport GT: První sporťák z Izraele měl stylu na rozdávání, jaký byl však jeho osud?

-jka / AutoRoad.cz, 24. března 2019, 07:57 Google+

Ano, právě takto vypadá Sabra Sport GT, vůbec první izraelský sportovní automobil. Také si říkáte, že jméno téhle automobilky slyšíte poprvé? Pak se není vůbec čemu divit. Značka Sabra totiž patří izraelské automobilce Autocars Co. Ltd, která měla netradiční cíl - vyrábět automobily určené zejména pro export na lukrativní americký trh.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sabra GT Coupe 1964

Sabra GT Coupe 1964 | foto: www.bonhams.com

Sdílejte článek

První izraelská automobilová "výrobna" Autocars Co. Ltd byla založena již v roce 1957 Yitzhákem Shubinským, který měl v plánu vyrábět především lehké nákladní automobily. Na to, že automobilka neměla žádné zkušenosti, byla očekávání jejího zakladatele celkem vysoká. Yitzhák doufal v export jeho automobilů na lukrativní americký trh - automobily by tak do Izraele mohly přinést důležitou cizí měnu. 

Mezi první automobily, které byly v továrně vyrobeny, patřily modely s názvy Sussita, Carmel a Gilboa. Všechny bychom dnes mohli označit jako ryze ekonomická auta, vyrobené s důrazem na co nejnižší cenu. Mohlo by se zdát, že se tyto automobily na domácím trhu těšily velmi dobrým prodejům, pravdou však je, že mnoho z nich odkoupila samotná vláda jen proto, aby automobilce pomohla v těžkých začátcích. Díky tomu se v zemi během jednoho až dvou let objevily tisíce ojetých automobilů, o které nebyl příliš velký zájem. 

img-responsive

Autocars Carmel Station Wagon | foto: wheelsage.org

Shubinský si velmi brzy uvědomil, že právě tyto praktické a ekonomické vozy nejsou nijak zvlášť zajímavé, a proto začal pracovat na myšlence vytvoření okouzlujícího sportovního automobilu, který by automobilku Sabra (respektive Autocars Co. Ltd) konečně proslavil a udělal jí dobré jméno v zahraničí. Shubinský by však v Izraeli startoval s výrobou sportovního automobilu zcela od nuly. Automobilový průmysl zde v 60. letech v podstatě neexistoval, a tak se Yitzhák vydal do Anglie, která v té době byla lídrem automobilového světa.

img-responsive

Sabra Sport Roadster | foto: wheelsage.org

Než aby Shubinský začínal s čistým plátnem, rozhodl se odkoupit licenční práva na sklolaminátovou karoserii modelu Ashley 1172, dále pak kompletní podvozek včetně 4 válcového motoru o objemu 1700 ccm,  který byl vyvinutý britským mechanikem od Fordu, Lesliem Ballamym. Shubinský tak ve spolupráci s britskou automobilkou Reliant vytvořil produkční vůz a poté zahájil výstavbu další továrny v Izraeli, kde se měly sportovní automobily Sabra vyrábět. Výstavba továrny však trvala mnohem déle, než se předpokládalo a tak bylo prvních 144 vozů Sabra Sport GT vyrobeno v Anglii a vyexpedováno do Spojených států amerických dle původního plánu. Bohužel, první reakce nebyly tak pozitivní, jak se očekávalo.

Design vozu sice splnil očekávání, jednotlivé komponenty (motor, podvozek) však nebyly dostatečně "odladěny" a automobil byl pomalý. Příliš pomalý. Automobilka se tak snažila nabídnout vylepšenou verzi s větším množstvím výkonu, kritiky však na svou stranu již dostat nedokázala. Sabra Sport GT byla vyráběna v letech 1961 až 1968, během kterých výrobní linku opustilo celkem 379 vozů a to včetně těch z britské továrny Reliant. Zajímavostí je, že Reliant vyvinul svou vlastní verzi Sabry, kterou nazval Sabre, i tento model však čekal totožný osud. Pomalý prodej ukončil výrobu předčasně, neboť za stejné peníze se vždy dalo pořídit ve všech ohledech lepší auto a to na všech tehdejších trzích. 

img-responsive

Sabra Sport Coupe | foto: wheelsage.org

Sabra Sport je dnes tedy zejména připomínkou nelehké historie automobilové výroby v Izraeli. Není přesně známo, kolik modelů se mohlo dochovat, překvapivě nejvíce jich však může být v Belgii, která jich v 60. letech odkoupila několik desítek. Právě z Belgie pochází i modrý exponát, který můžete vidět na úvodní fotografii. Tento model je velmi vzácný a to hned z několika důvodů. Prvním je karoserie typu hardtop, nejvíce kusů totiž bylo vyrobeno v konfiguraci roadster. Motor je navíc vybaven sadou Alexander Tuning, která posílila výkon původně 61 koňového motoru na více než 90 koní. Automobil byl v majetku manželky belgicko-izrealského velvyslance. Automobil byl kompletně zrenovován a v lednu letošního roku následně vydražen v aukční síni Bonhams za částku $ 78,400, což odpovídá hodnotě 1 785 000 korun. 

Vytisknout

Diskuze: Sabra Sport GT: První sporťák z Izraele měl stylu na rozdávání, jaký byl však jeho osud?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

GMV-2

Nejbizarnější sovětský stroj? Auto z proudového bombardéru vzniklo v garáži

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud