První prodaný Ford Mustang? Skvost v hodnotě 8 milionů málem skončil ve šrotu

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 15. srpna 2018, 10:06 Google+

Když se Ford Mustang poprvé objevil na trhu, rychle se z něj stal miláček Američanů. Svůj kultovní status si vůz udržel až dodnes a nedávno jeho výroba dokonce pokořila 10 miluonů kusů. O tom vůbec prvním prodaném, který si svého majitele našel ještě několik dní před oficiálním zahájením prodeje, se však dlouho nevědělo. Dnes si ale můžete přečíst jeho pozoruhodný příběh.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
První Ford Mustang se prodal ještě několik dnů před oficiální premiérou a dodnes zůstal u své první majitelky

První Ford Mustang se prodal ještě několik dnů před oficiální premiérou a dodnes zůstal u své první majitelky | foto: youtube.com

Sdílejte článek

V roce 1964 vyrazili manželé Cleadis a Helen Brown se svou dcerou Gail do místního dealerství Ford, kde ji chtěli na oslavu její nové práce na pozici učitelky na třetím stupni půjčit peníze k zakoupení nového vozu, kterým měl být kabriolet.

Tou dobou však prodejce neměl na skladě žádný odpovídající vůz a tak rodinu zavedl do zadní místnosti, kde odkryl pod plachtou ukrytý nový kabriolet Ford Mustang, který neměl ještě následující dva dny nikdo vidět. Gail však na místě složila částku 3 447.50 dolarů, tedy cca 78 000 korun. Po započtení inflace by to však dnes dělalo cca 28 000 dolarů a tedy i cca 635 000 Kč. Díky tomu se však Gail stala vůbec první veřejnou majitelkou Fordu Mustang.

Jak Gail vypověděla pro Detroit Free Press „Vyrazili jsme s rodiči pro auto ve středu 15. dubna 1964. Přímo uprostřed týdne. Oni přitom museli pracovat skutečně dlouho." Její otec totiž pracoval jako kuchař a její matka jako servírka v jejich rodinné restauraci.

Dva roky poté se Gail provdala za Toma Wise a přijala jeho příjmení. Její Mustang potom sloužil dalších 15 let jako rodinný automobil, než ho v roce 1979 odstavili do garáže kvůli technickým potížím. Chvíli dokonce uvažovali, že auto nechají sešrotovat, ovšem nakonec v garáži zůstalo až do doby, než Tom odešel do důchodu.

V té době začal Tom hledat na internetu náhradní díly, aby mohl vůz opravit. A během toho ho někdo upozornil, že by mohli být majitelé vůbec prvního prodaného Mustangu. Do té doby byl totiž za nejstarší prodaný kus považován Mustang prodaný 16. května 1964. Rychlý pohled do dokumentů ale odhalil pravdu: Gail byla vlastníkem vůbec prvního prodaného Mustangu.

img-responsive

První prodaný Mustang byl dlouhou dobu zavřený v garáži, místo do šrotu ale nakonec zamířil na renovaci a ta se nyní majitelům skutečně vyplácí | foto: youtube.com

„Měli jsme všechno," dodává Gail. „Nevěděli jsme, že jde o něco zvláštního, ale schovávali jsme si od automobilu všechny doklady i dokumenty. Tom totiž schovává všechno."

A to je pro Gil a Toma velice dobře, neboť během uplynulých 54 let se z Mustangu stala skutečná legenda, která se opakovaně stala nejprodávanějším sportovním vozem světa a současně nedávno oslavila hranici 10 000 000 vyrobených kusů. Ačkoliv se tedy nejedná o žádnou speciální variantu, cena prvního prodaného Mustangu je skutečně vysoká. Společnost Hagerty ji dohaduje v rozmezí 350 až 450 000 dolarů. tedy 8 až 10.2 milionu korun.

Gail Wise se svým Fordem Mustang kabriolet z roku 1964 | zdroj: youtube.com

„Je vcelku obtížné stanovit konkrétní cenu u tak unikátního vozu s tak zajímavým příběhem," uvedl Jonathan Klinger, tiskový mluvčí společnosti Hagerty, pro Detroit Free Press.

„Vůz s tak unikátním původem, tedy první prodaný Mustang stále ve vlastnictví prvního vlastníka, se svou cenou může vyšplhat až k desetinásobku obvyklých tržních cen. Skutečné nadšence totiž zajímá i historie vozu a jeho dokumentace. A to, že první prodaný Mustang je v rukou stále prvních majitelů, kteří k němu vlastní i dokumenty, je skutečně úchvatné," dodal Klinger.

Vytisknout

Diskuze: První prodaný Ford Mustang? Skvost v hodnotě 8 milionů málem skončil ve šrotu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Nová technika v boji proti zlodějům aut? Stačí vám jen lednice či mrazák

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud