Bondův ztracený Aston Martin nalezen? Měl být na dně oceánu, stopy však vedou na Střední východ

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 17. července 2018, 12:15 Aktualizováno 17.7.2018, 14:57 Google+

Stříbrný Aston Martin DB5, za jehož volant usedl v bondovce Goldfinger herec Sean Connery, se stal jedním z nejznámějších a nejikoničtějších automobilů filmového průmyslu. Ceněný klenot použitý během natáčení filmu však před desítkami let zmizel a dlouho se považoval za zničený. Vyšetřování specialistů na ztracená umělecká díla však naznačuje, že tahle britská ikona se možná celou dobu ukrývala v některé ze sbírek automobilů na Středním východě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Aston Martin DB5 se stal díky bondovkám jedním z nejikoničtějších automobilů světa

Aston Martin DB5 se stal díky bondovkám jedním z nejikoničtějších automobilů světa | foto: wheelsage.org

Sdílejte článek

Během natáčení známé bondovky Goldfinger bylo použito několik Aston Martinů DB5, my se však dnes budeme bavit o voze, který se na scéně objevoval nejčastěji a za jehož volantem měl usedat v jedné ze svých nejslavnějších rolí sám Sean Connery.

Stříbrný Aston koupil po ukončení natáčení sběratel Richard D. Losee, který za něj zaplatil 12 000 dolarů. Následně vůz koupil businessman a sběratel automobilů Anthony Pugliese III, který už ale za vůz zaplatil 250 000 dolarů. Svou novou hračku pak zaparkoval do hangáru na letišti Boca Raton Airport, což bylo poslední místo, kde byl vůz spatřen.

V červnu 1997 byl totiž vůz odcizen a majiteli po něm zůstaly pouze stopy pneumatik na místě, kde byl vůz zaparkovaný. Policejní vyšetřování pak ukázalo, že vůz byl pravděpodobně ukraden přímo na zakázku. Na místě se totiž nenalezly ani střepy z rozbitého skla, což naznačuje, že vůz zmizel z místa naprosto nedotčen.

Jako nejpravděpodobnější scénář se nabízelo zaháknutí vozu řetězem za nápravu a následné odtažení za náklaďákem. Podle záznamů se však po letišti v tu noc pohyboval pouze jediný automobil, kterým byl zelený Range Rover jednoho z místních obyvatel.

Zloději museli být velice dobře připravení a organizovaní, neboť během svého nájezdu nespustili alarm ani na sebe neupozornili ostrahu. Navíc se nedotkly žádného z ostatních zaparkovaných vozidel a důkladně po sobě zamaskovaly všechny stopy. Vůz se tak doslova vypařil.

Jedna z legend vypráví, že vůz měl být následně po odcizení shozen z velké výšky do oceánu někde v oblasti Florida keys. Pokud by to byla pravda, pak už by z Astonu pravděpodobně nic nezbylo. Milovníci bondovek a obdivovatelé tohoto ikonického vozu dlouho spekulovali o motivu a dokonce i pátrali ve vytipovaných lokacích.

zdroj: youtube.com

Zmizení ikonického Astonu se stalo mezi nadšenci a sběrateli automobilů legendou, která však stále nabírala na hodnotě. Zatímco poslední oficiální majitel zaplatil za vůz 250 000 dolarů, dnešní hodnota by odpovídala částce cca 10 milionů dolarů. Nelze se proto divit, že za informace k nalezení vozu byla vypsána šesticiferná odměna.

Na tu pak podle webu AutoClassics zareagovala i společnost Art Recovery International, jejíž činnost jistě nebude potřeba dlouho rozebírat. Christopher A Marinello, šéf společnosti, pro tisk uvedl následující „Dostal jsem velmi specifický tip, na kterém se v současnosti pracuje. Chceme dát sběratelům aut i úzce zaměřené skupině mechaniků na vědomí, že navrácení vozu bereme skutečně vážně."

zdroj: youtube.com

Aston Martin DB5 patří k všeobecně ceněným vozům, kterých je mezi sběrateli poměrně velké množství. Vyšetřovatelé se tak zaměřují na unikátní číslo podvozku DP/216/1, které z Bondova Astonu dělá naprostý unikát. „Je docela možné, že potencionální vůz na Středním východě je hledanému Aston Martinu jen podobný, proto se zaměřujeme hlavně na důkladné prohlídky čísla šasi," uvedl Marinello.

Jen pro informaci, druhý vůz používaný během natáčení, který dostal přezdívku "road car" byl prodán v roce 2010 za 4.1 milionu dolarů. Během propagace filmu se pak objevily ještě další dva Aston Martiny DB5 přezdívané "press cars," které se ve filmu vůbec neobjevily. Jeden z nich byl však v roce 2006 prodán sběrateli za 2.09 milionu dolarů. Ten druhý je vystaven v Louwman Museum v Haagu.

Vytisknout

Diskuze: Bondův ztracený Aston Martin nalezen? Měl být na dně oceánu, stopy však vedou na Střední východ

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Škoda Kodiaq GT na prvních snímcích z Číny

Škoda se pořádně odvázala! Čínský Kodiaq GT chce konkurovat BMW i Mercedesu

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud