Návrat do minulosti: VW Transporter

Martin Kovalčík, 8. ledna 2006, 21:55 Google+

K nejvýraznějším automobilovým osobnostem poválečné éry patří lehké užitkové automobily Volkswagen Transporter se vzduchem chlazeným plochým čtyřválcem za zadní nápravou a trambusovou kabinou.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Transporter

Transporter | foto: Volkswagen

Sdílejte článek

První skicu kompaktního užitkového vozu navazujícího na koncepci populárního Brouka načrtl v dubnu 1947 do svého zápisníku Ben Pon, nizozemský dovozce automobilů Volkswagen.. Ten také 12. listopadu 1949 na tiskové konferenci představil prototyp automobilu VW Transporter. Sériová výroba byla zahájena počátkem března 1950 a během sedmnácti let - do léta 1967- vzniklo 1,8 milionu vozů VW Transporter první generace.

Sériová výroba i když zpočátku jen asi deseti vozů denně - byla zahájena 8. března. Už před koncem roku 1950 se denně vyrábělo přes padesát nových užitkových automobilů VW, poptávku to však ani zdaleka nedokázalo pokrýt. S motorem 1131 cm3 o výkonu 25 koní (18 kW) spojeným se čtyřstupňovou převodovkou dosahoval Transporter největší rychlosti 90 km/h a spotřeboval kolem deseti litrů benzinu na 100 km. Prostor pro náklad měl celkový objem 4,6 m3 a jeho hlavní část - před krytem motoru - se mohla pochlubit rozměry 2,0 x 1,5 x 1,35 m. Po prvních dodávkových verzích s třímístnou budkou následoval Transporter v provedení kombi nabízejícím alternativní nebo smíšenou přepravu cestujících a nákladu, ještě na jaře 1950 se představil minibus nabízený nejprve v sedmimístné, pak i v devítimístné verzi, od jara 1951 navíc i v luxusním provedení s tehdy módními zaoblenými okénky ve střeše. V první polovině padesátých let se VW Transporter objevil v řadě různých úprav - počínaje sanitkami, přes hasičské a policejní automobily až po valníčky a pikapy. Doslova revoluci způsobila firma Westfalia, která už od roku 1951 dodávala stavebnici umožňující za pár desítek minut proměnit užitkový Transporter v obytný automobil - a naopak. Brzy následoval i stanový přístřešek, jímž se dala obytná plocha o poznání zvětšit. Koncem padesátých let pak debutoval o poznání dražší, ale stabilně vybavený obytný VW Transporter.

Mezitím ovšem prošel užitkový Volkswagen pozoruhodným vývojem. V roce 1952 dostal novou převodovku se synchronizací 2. až 4. převodového stupně, v sezóně 1954 byl objem motoru zvětšen na 1192 cm3 a výkon vzrostl na rovných 30 koní (22 kW). Řadu zlepšení zaznamenal Transporter na jaře 1955: u všech modelů byla palivová nádrž přemístěna nad zadní nápravu, náhradní kolo se přestěhovalo z motorového prostoru za sedadlo spolujezdce, původní jediný přístroj pod volantem nahradila přístrojová deska přes celou šířku karoserie (tu měla do té doby jen luxusní úprava minibusu) a kromě zdokonalené brzdové soustavy se Transporter dočkal i patnáctipalcových kol namísto původních šestnáctipalcových. V té době se už Transporter montoval v Brazílii, ale také v Austrálii a Jihoafrické republice, desetitisíce vozů tohoto typu jezdily ve Spojených státech a samozřejmě i po celé Evropě. Novinkou sezóny 1958 byl mimo jiné pikap s dvoukabinou, od podzimu 1959 se začal montovat inovovaný motor se zesíleným klikovým hřídelem a zdokonaleným chlazením a převodovka se dočkala synchronizace prvního převodového stupně. V létě 1960 byl výkon motoru 1,2 l zvýšen na 34 koní (25 kW), o dva roky později se - zpočátku jen do vozů určených na export do USA - začal montovat větší čtyřválec 1493 cm3 o výkonu 42 koní (31 kW). K zajímavým modelům této doby patřil Transporter s výrazně zvýšenou střechou nabízející plných 6 m3 prostoru pro náklad, ale také kombi se čtyřmi řadami sedadel otypované pro dvanáct cestujících - ti na dvou prostředních řadách seděli zády k sobě.

Mezitím v říjnu 1962 opustil výrobní linku v Hannoveru už miliontý VW Transporter, girlandami ozdobený minibus v luxusním provedení se shrnovací plátěnou střechou, s nímž se dodnes můžeme setkat v automobilovém muzeu ve Wolfsburgu. Od léta 1963 si zákazník mohl dodávkový Transporter objednat s bočními posuvnými dveřmi místo obvyklých dvoukřídlých dveří, zároveň vozy s jedenapůllitrovým motorem dostaly robustnější podvozek a jejich užitečná hmotnost se zvýšila na rovných 1000 kg. V létě 1965 prošel jedenapůllitrový čtyřválec řadou úprav (mimo jiné dostal zvětšené ventily) a jeho výkon lehce vzrostl na 44 koní (32 kW), v říjnu téhož roku pak byla ukončena výroba vozů Transporter s motorem 1,2 l a původní užitečnou hmotností 750 kg - nadále se vyráběly jen vozy s nosností 1000 kg a výkonnějším motorem 1,5 litru.

Vozy VW Transporter první generace se "starou" karoserií s dvoudílným čelním oknem ovšem ze světa nezmizely. V Brazílii se vyráběly ještě v sedmdesátých letech a na mnoha místech světa se s nimi můžeme setkat dodnes. V Evropě i v USA dnes pochopitelně patří k vyhledávaným objektům sběratelského zájmu, zejména coby luxusní minibusy a obytné vozy, ale i v provedení kombi, případně v některé z mnoha speciálních verzí. Mají své osobité kouzlo a jejich půvab ještě podtrhuje nezaměnitelné brumendo vzduchem chlazeného čtyřválce.

zdroj: Volkswagen group

Vytisknout

Diskuze: Návrat do minulosti: VW Transporter

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Reflex Hybrid Coupe

Reflex Hybrid, nové kupé od Fordu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

  2. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud