GP SINGAPURU: Vítězí Red Bull i přes potrestání, ale Verstappen na titul ještě čeká

Robert RoBertino Pavelka, 2. října 2022, 14:16 Aktualizováno 2.10.2022, 21:43 Google+

Asijské podnebí je nevypočitatelným elementem - stačí si vzpomenout na okolnosti před včerejší kvalifikací. Nejinak tomu bylo i v den závodu, kdy tropický liják posunul začátek závodu o více než hodinu. Nakonec ze všeho vzešel závod plný dramat, třísek a zklamání.

Počet komentářů:  36 komentářů (Poslední 04.10. 21:48) Napište svůj názor
Sergio Pérez předvedl v Singapuru bezchybný výkon

Sergio Pérez předvedl v Singapuru bezchybný výkon | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Start musel být o hodinu odložen, i když déšť, který smáčel trať krátce před původním začátkem ustal nějakých 10 - 15 minut před 20:00 místního času. Nicméně vedení závodu stanovilo otevření pit-lane na 20:25, zahájení startovní procedury na 20:35 a samotný výjezd do zaváděcího kola na 21:05 místního času (15:05 SEČ). Bylo jasné, že do závodu se po zkušenostech z kvalifikace vyjede na intermediates, což také celé startovní pole učinilo. Teplota atakovala 30°C a nadále panovala vysoká vlhkost vzduchu.

Start vyšel nejlépe Pérezovi, přespurtoval Leclerca, za ním měl jisté ambice Hamilton, ale nakonec spadl za Sainze jr. Pořadí se záhy stabilizovalo, aby prakticky na samotném začátku vyjel poprvé Safety car - stalo se tak poté, co Latifi vůbec před sedmou zatáčkou neregistroval předjíždějícího Zhoua a vytlačil ho na zeď. Číňan skončil, Kanaďan se dobelhal s poškozeným křídlem a levou zadní pneumatikou do boxů, kde i pro něj závod skončil. 

Od 11. kola se opět závodilo, ale už po dalších deseti odjetých okruzích znovu na obrazovkách zasvítil pokyn zvolnit. Alonsovi "odešel" motor a vedení zavedlo režim virtuálního SC. Po půldruhém kole se opět jelo naplno - ale velmi krátce. Alex Albon nezvládl nájezd do osmé zatáčky a zavrtal se do bariéry. Tentokrát VSC trval jen něco málo přes jedno kolo, ovšem už ve 28. okruhu zastavil v zatáčce 13 Ocon poté, co mu za zádí vybafl obrovský oblak a Alpine zaznamenala druhou totální škodu motoru.

Dramatická pasáž skončila nájezdem do 31. kola a zase se chvíli závodilo, záhy však všichni po konstatování, že intermediate už se vlastně ojetím změnily na slicks zajížděli do boxů. Drama přineslo 33. kolo, kdy Hamilton přecenil své schopnosti a v zatáčce 7 pokračoval přímo do bariéry. Jak vypadal jeho náraz přídí do bariéry dramaticky, Lewis nakonec byl schopen odjet, jen měl viditelně poškozený levý winglet předního křídla. Výměny začali Gasly, Cunoda a Bottas (34. kolo), poté si k mechanikům zajeli Leclerc, Hamilton (ten měnil i přední křídlo), Vettel  a Schumacher, ve 36. kole stavěli Pérez, Verstappen a Russell (ten už podruhé). Do toho přišla další nehoda, když Cunoda nezvládl zatáčku 10 a řádně pocuchal i Armco bariéru (36. kolo). 

Takže na trať se opět dostal safety car, v jehož režimu si odkroutili zastávku i piloti McLarenu - zajímavé je, že všichni nasadili středně tvrdou směs, pouze Bottas a Ricciardo dostali nejměkčí. Když ve 40. kole nastal restart, chvíli to vypadalo, že Ferrari se nadechlo k útoku - Leclerc dorazil Péreze a Mexičan dokonce dvakrát chyboval, ale do třetice se nebe zakabonilo pro Charlese, jeho špatný průjezd pasáží pod tribunou doslova nasadil Pérezovi křídla (jak jinak u Red Bullu) a "Checo" si velmi agresivním závěrem vyjel více než sedmivteřinový náskok. Byl k němu tlačen i týmem, protože ve hře bylo jeho vyšetřování za nedodržení procedur při jízdě za posledním safety carem.

Lewis Hamilton výměnou spoileru ztratil v boxech 13,6 vteřiny a propadl se na osmé místo za dvojici vozů Aston Martin. Chvíli to vypadalo, jako by ztratil motivaci, ale když ho dostihl finišující Verstappen, probudil se a začal tlačit na Vettela před sebou. Jenže v 58. kole jeho útok před zatáčkou 8 skončil výjezdem z ideální linie a místo zisku pozice jednu ztratil. Jinak to byl starý dobrý Lewis, neustále si stěžoval - tu na výběr pneumatik, tu na pomalého Sainze před sebou.

Právě Carlos na druhém Ferrari jednoznačně nestíhal držet se týmového kolegy a v první polovině závodu měl za křídlem Hamiltona, ale Brit se vždy dokázal jen přiblížit, ale nikoli zaútočit. Po posledním restartu se situace opakovala při duelu Sainz jr. - Norris. Lando také měl šanci, ale jako by si Carlos uvědomil nebezpečí, v kritické chvíli poodjel a dokázal obhájit stupně vítězů.

Ostře sledován byl pochopitelně Max Verstappen a byl to v jeho podání oheň a led. Nejdřív mu vůbec nevyšel start, vyrazil na dvojku a propadl se na 13. místo. Už ve 2. kole ale předstihl Magnussena, s nímž měl lehkou kolizi, po níž utrpěl Dán poškození levého wingletu, a Strolla, o kolo později si "podal" Cunodu. V 11. kole se vypořádal s Vettelem a Gaslym a po dvojici VSC se dotáhl na Norrise. Po výměně na slicks však hlásil týmu zaseklý kousek slídy na zadní brzdě a po restartu ve 40. kole nezkrotil svou ctižádost, při útoku na Norrise před zatáčkou 8 masivně probrzdil a musel hledat spásu v únikové zóně. Pád na 12. místo kompenzoval několika rychlými koly - postupně zdolal Magnussena (48. kolo), Bottase (50.), Gaslyho (51.) a po zmínění chybě Hamilton se vrátil na pozici, z níž startoval. V posledním kole se mu povedlo předjet Vettela, ale oslavy titulu musel Holanďan odložit.

Nešťastné představení předvedl George Russell. Po nepovedené kvalifikaci mu tým vyměnil motor a Brit startoval z boxové uličky. Posun vpřed se mu moc nedařil, proto vyzkoušel už ve 22. kole přechod na slicks, čímž si závod definitivně "zabil" - na středně tvrdé směsi ztrácel na soupeře 3 - 5 vteřin na jedno kolo. Podruhé zajel do boxů ve 36. kole, ale jeho kalich hořkosti ještě nebyl u dna - ve 41. kole se "potkal" se Schumacherem a musel na prázdné pravé zadní pneumatice objet prakticky celý okruh. Počtvrté zastavil pro nejměkčí směs v 53. kole a malou útěchou mu mohla být série nejrychlejších kol, za něž stejně neměl nárok na prémiový bod.

Jak už někteří naši čtenáři naznačili, pro Red Bull a Maxe Verstappena vlastně nastala ideální situace oslavit titul v Japonsku, což určitě přivítají výrobci pohonných jednotek zásobující vozy nápojového giganta. Je téměř jisté, že příští týden se tato varianta naplní.

Pérez zůstává vítězem

Ve 23:55 místního času padlo definitivní rozhodnutí - Sergio Pérez byl potrestán 5 vteřinami za porušení procedur při jízdě za safety carem, ale s ohledem na náskok, který si během posledních kol vypracoval, ho tato penalizace nemusí nijak mrzet. "Neměl jsem tušení, co se stalo, ale z boxové zídky mi sdělili, že jsem v šetření a žádali, abych maximálně navýšil mezeru kvůli případné penalizaci. Což se mi nakonec povedlo," komentoval svůj prohřešek Pérez s tím, že opravdu netuší, čím se provinil.

GP Singapuru (Singapur)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing 252:02.15,238
2. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 18+ 2,595
3. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 15+ 15,305
4. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 12+ 26,133
5. 3 Daniel RICCIARDO ausMcLaren F1 Team 10+ 58,282
6. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco Cognizant 8+ 1:01,515
7. 33 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 6+ 1:03,825
8. 5 Sebastian VETTEL deuAston Martin Aramco Cognizant 4+ 1:05,032
9. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 2+ 1:06,515
10. 10 Pierre GASLY fraScuderia AlphaTauri 1+ 1:14,576
 
 
11. 77 Valtteri BOTTAS finAlfa Romeo F1 Team ORLEN  + 1:33,844
12. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team  + 1:37,610
13. 47 Mick SCHUMACHER deuHaas F1 Team  + 1 kolo
14. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team  + 2 kola
15. 22 Juki CUNODA jpnScuderia AlphaTauri  nehoda
16. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team  motor
17. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing  nehoda
18. 14 Fernando ALONSO espBWT Alpine F1 Team  motor
19. 6 Nicholas LATIFI canWilliams Racing  kolize
20. 24 Guanyu ZHOU chnAlfa Romeo F1 Team ORLEN  kolize
 
 Nejrychlejší kolo:
  63 George RUSSELL Mercedes W13
Mercedes M13
Pirelli   1:46,458
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP SINGAPURU: Vítězí Red Bull i přes potrestání, ale Verstappen na titul ještě čeká

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 36, poslední 04.10.2022 21:48 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 36 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Sergio Pérez se svou trofejí za druhé místo po závodě v Ázerbájdžánu

PROHLÁŠENÍ po závodě: Pérez do toho dal vše

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud