Ceny benzínu opět rostou. Kolik platíme v porovnání se světem?

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 4. května 2018, 11:46 Aktualizováno 4.5.2018, 16:22 Google+

Ceny benzínu za několik posledních měsíců opět nepatrně povyskočily, ovšem ještě než začneme bědovat nad vládou, daněmi a nenasytností ropných společností, což nakonec stejně nejspíš všichni uděláme, měli bychom se podívat na situaci u sousedů a dalších 60 dalších států světa. Možná si pak uvědomíme, že na tom vlastně nejsme zas tak zle.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Agentura Bloomberg vydala začátkem měsíce velké srovnání cen klasického 95-oktanového benzínu v 61 státech světa, které však kromě samotných cen srovnává i ekonomickou situaci v jednotlivých zemích - tedy na kolik procent z průměrné denní mzdy člověka vyjde litr paliva a kolik procent své roční mzdy lidé za palivo ročně utratí.

K sestavení tabulek využila agentura Bloomberg data o průměrných cenách paliva za první čtvrtletí roku 2018 z webu GlobalPetrolPrices a údaje o hrubém domácím produktu (HDP) v jednotlivých státech za stejné období. V samotné grafice si pak můžete vybírat jak mezi litry a galony, tak mezi měnami v různých státech - pro nás je samozřejmě nejpřirozenější koruna.

A jak tedy srovnání dopadlo? Hned na úvod popisuje Bloomber Česko jako ráj automobilek. Zjednodušeně uvádí, že pokud „Evropané chtějí auta, Češi jim je vyrobí," čímž naráží zhruba na 1 000 000 ročně vyrobených automobilů různých značek, včetně Škody, Toyoty nebo Hyundai. Ceny paliva pak Bloomberg uvádí za průměrné, což je přesně to správné slovo.

Samotná průměrná cena benzínu (Natural 95) se v prvním čtvrtletí roku 2018 ustálila v ČR na hodnotě 30,92 Kč, což je celkem 36. místo z 61 porovnávaných států. Při průměrné denní mzdě 1 362,12 Kč pak průměrný Čech utratí za litr benzínu 2.27 % své denní mzdy, čímž se řadíme na 35. místo žebříčku. V celkových výdajích za benzín se pak pohybujeme na 31. místě, neboť průměrně ročně spotřebujeme 201.89 litrů benzínu, což odpovídá zhruba 1.26 % našich ročních platů.

V porovnání s našimi sousedy na tom sice s cenami nejsem zas tak zle (Německo 37,78 Kč, Slovensko 34,23 Kč), ovšem mohlo by to být i lepší (Polsko 28,65 Kč, Rakousko 30,44 Kč). Podobné je to v momentě, kdy se podíváme na dostupnost benzínu v porovnání s průměrnou denní mzdou - zde si vedeme lépe než Poláci (3.13 %)  a Slováci (2.99 %), ovšem za Rakouskem (1.01% ) a Německem (1.23 %) dalece zaostáváme.

Tento paradox se pak nejvíce projevuje ve státech jako je například Norsko, kde sice litr benzínu stojí v průměru cca 42,17 Kč, čímž se řadí v žebříčku na 60. místo, ovšem v porovnání s platy vyjde jeden litr na 0.90 % průměrné denní mzdy, čímž se Norsko řadí na 11. místo. Podobně je tomu i ve Švédsku nebo Francii.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Opačný paradox pak můžeme najít ve státech jako je Nigérie, Filipíny, Pakistán nebo Indie. Zde se dá sice litr benzínu pořídit za velice nízké ceny, ovšem v porovnání s průměrnými platy je pro řadu obyvatel stále poměrně nákladnou záležitostí.

A jak jsou na tom milovníci plnotučných V8 z USA, kterým řada z nás vždy tiše záviděla? Sice už to není tak slavné jako před lety, ovšem litr benzínu se dal stále pořídit za 16,14 Kč, což představovalo pouze 0.46 % z průměrného denního přijmu. V cenách se tak USA řadí sice až na 12. místo, ovšem v dostupnosti jsou na 4. místě.

Vytisknout

Diskuze: Ceny benzínu opět rostou. Kolik platíme v porovnání se světem?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Volkswagen Golf GTI TCR

Volkswagen chystá další brutální Golf, silniční TCR chce být nejrychlejším GTI

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud