Nejlepší hybrid na světě? Britové mají jasno

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 26. dubna 2019, 12:56 Google+

Toyota Corolla je nejlepší hybridní automobil, jaký si v současné době můžete koupit, alespoň podle analytiků britského portálu WhatCar? Co je na nové verzi nejpopulárnějšího modelu na světě tolik nadchlo?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Toyota Corolla

Toyota Corolla | foto: Toyota

Sdílejte článek

Největší pozornost věnovali analytici možnosti výběru ze dvou hybridních pohonů. “Toyota se domnívá, že si zhruba 90 procent kupců Corolly zvolí jednu ze dvou hybridních variant a je vcelku pochopitelné proč. Dokonce i slabší motor 1,8 litru má zrychlení dostatečné na to, aby zvládl většinu situací. Dvoulitrový model je pak příjemně dynamický,” píše WhatCar?

Rozmanitý výběr

Hybridní Toyota Corolla s motorem o objemu 1,8 litru vychází z nového, avšak již prověřeného uspořádání 4. generace, známého z modelu Prius. Auto v této konfiguraci vytváří výkon 122 koní a ve verzi Hatchback se rozjede z 0 na 100 km/h za 10,9 s. To jsou výsledky pro moderní kompakt typické. Verze s dvoulitrovým hybridem však nechává většinu konkurence daleko za sebou. Tato zcela nová jednotka v nabídce Toyoty, která se v budoucnu pravděpodobně objeví i v jiných modelech, disponuje výkonem 180 koní. Díky ní může auto zrychlit na stovku během skutečně krátkého času, za pouhých 7,9 s. Nová Corolla Hatchback a TS Kombi je k dispozici i s přeplňovaným benzínovým motorem 1,2 o výkonu 116 koní, varianta Sedan je v nabídce také s motorem 1,6 generujícím 132 koňských sil.

Nová architektura

Oba hybridní pohony byly navrženy přímo pro novou platformu Toyoty TNGA, na které je nyní postavena i Corolla. Hatchback má díky tomu o 10 mm nižší těžiště a o 60 procent tužší karoserii ve srovnání se svým předchůdcem, tedy Aurisem druhé generace. Vůz tak lépe drží na silnici a řízení je mimořádně precizní. Roli sehrálo i vícevahadlové zavěšení zadní nápravy, které mají všechny varianty auta. Díky výkonu 180 koní se chováním na silnici blíží spíše hot hatchi.

Superúsporně

“Přidejme k tomu mimořádně nízkou spotřebu pohonných hmot a minimální emise CO2, díky nimž se z tohoto auta stává dokonalá volba pro firemní vůz. Corolla Hybrid je ve své třídě skutečně výjimečná,” pokračují analytici z WhatCar? V dnešním světě už není rychlost nejdůležitější a náklady na provoz jsou pro uvědomělého uživatele automobilu velmi důležité. Varianta s motorem 1,8 spotřebuje průměrně 3,3 l benzínu na 100 km, silnější verze s jednotkou 2,0 startuje na 3,7 l/100 km. To je v kontextu s nárůstem výkonu i zrychlení opravdu nepatrný rozdíl. Emise CO2 se, jak redaktoři portálu zdůrazňují, také podařilo udržet na nízké úrovni. V případě hybridní jednotky o výkonu 122 koní činí pouze 76–93 g/km, silnější hybrid pak emituje 85–89 g CO2 na kilometr.

Lákavá nabídka

“V tuto chvíli je to nejlákavější nabídka hybridního vozu,“ shrnují Britové. Nová Corolla podle nich nabízí zajímavé hybridní řešení zejména u varianty s výkonem 180 koní, která na trhu populárních hybridních automobilů představuje naprostou novinku a poskytuje mnohem intenzivnější zážitek z jízdy, než by se dalo čekat.

To ovšem nejsou jediné silné stránky Corolly. Všechny varianty karoserie – hatchback, kombi a sedan – mají ve standardní výbavě balíček aktivní bezpečnosti Toyota Safety Sense 2, včetně aktivního tempomatu a systému eCall, který v případě nehody automaticky přivolá pomoc. Neméně důležitá je i prostornost auta. Ve verzi TS Kombi je vzdálenost mezi předními sedadly ve střední poloze a opěradlem zadní řady sedadel širší o 48 mm, což pasažérům poskytuje více místa na nohy. Vůz navíc disponuje kufrem o objemu 598 litrů.

Vytisknout

Diskuze: Nejlepší hybrid na světě? Britové mají jasno

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Dodge a Mopar představili nový motor 426 Hemi 'Hellephant', který se poprvé představil pod kapotou upravené Dodge Charger z roku 1968 "Super Charger"

Veteráni s výkonem přes 1 000 koní? Mopar zahájil prodej motorů Hellephant

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud