Nový pickup Volkswagen se jmenuje Amarok

Braňo Porubčan, 4. června 2009, 19:43 Google+

Nový pickup Volkswagen se jmenuje Amarok. Sériová podoba prvního pickupu od evropského velkoobjemového výrobce bude odhalena na podzim tohoto roku. Uvedení na jihoamerický trh je naplánováno na jaro roku 2010, do Evropy přijde Amarok během příštího léta.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Amarok

Amarok | foto: Volkswagen

Sdílejte článek

S novinkou hodlá Volkswagen vstoupit do nového segmentu, který v současné době ovládají zejména japonští výrobci. Volkswagen Užitkové vozy novinku poprvé ukázal na loňském autosalonu užitkových vozů IAA v Hannoveru, coby první ochutnávku čtvrté modelové řady. Nový Amarok se bude vyrábět v Argentině v továrně Pacheco u Buenos Aires.

Jméno Amarok pochází z jazyku Inuitů, kteří žijí v severní Kanadě a Grónsku, a znamená vlk. Inuité považují vlka za krále divočiny, a to díky jeho atletickému tělu, robustnosti, vytrvalosti a nadřazenosti.

Amarok však také v románských jazycích, kterými se mluví na hlavních očekávaných odbytištích vozu v Brazílii a Argentině, znamená „ten, který miluje kameny“. Na obou zmíněných trzích existuje dlouhodobě velká poptávka po pickupech, zejména kvůli jejich všestrannosti jak pro rekreační využití, tak pro podnikání. Spolehlivost a schopnost jízdy v terénu, které s sebou Amarok přinese, jej udělají maximálně atraktivním vozem.

„Jméno Amarok přesně vystihuje charakter našeho pickupu, stanovujícího měřítka ve své třídě. S hledáním názvu, který by byl použitelný v celosvětovém měřítku, jsme si dali velkou práci. Označení Amarok by mělo evokovat pozitivní asociace na všech relevantních trzích a být více přesvědčivé než názvy již zavedených konkurentů,“ říká Stephan Schaller, generální ředitel společnosti Volkswagen Užitkové vozy.

Nový Amarok je prvním evropským pickupem svého druhu, který se postaví zejména asijské konkurenci v jednotunové třídě. Šestý model značky Volkswagen Užitkové vozy, který následuje po modelech Caddy, Transporter (a Multivan), Crafter, Saveiro a T2 (poslední dva jmenovaní jsou v prodeji pouze na jihoamerických trzích), je důležitou součástí strategického růstu koncernu a otevírá pro Volkswagen nový segment. „Volkswagen Amarok posouvá naši značku do nové, ještě více mezinárodní dimenze. Jsme hrdi na to, že jsme vyvinuli, postavili a budeme prodávat tento vůz, který je velmi důležitý pro růst celého koncernu a představuje logický přírůstek do našeho globálního modelového portfolia,“ dodává Stephan Schaller.

Zcela nově vyvinutý Amarok bude uveden na trh jako pickup s dvojkabinou a s pohonem všech kol, verze s jednoduchou kabinou bude k dispozici později. Novinka se může pochlubit nejen robustním vzhledem, ale také účinnými motory a designem odpovídajícím současnému směru značky Volkswagen - koncept vozu, který byl představen v loňském roce na autosalonu v Hannoveru, dává první představu o tom, jak bude novinka vypadat. Pro pohon vozu bude použita nová generace výkonných a zároveň úsporných vznětových agregátů TDI s technologií vstřikování paliva common rail. Díky tomu bude mít Amarok nejnižší spotřebu paliva a nejnižší hodnoty emisí CO2 v segmentu pickupů.

Volkswagen Amarok přijde na jihoamerický a středoamerický trh na jaře příštího roku, následně bude uveden v Evropě, Rusku, Africe a v Austrálii.

Vytisknout

Diskuze: Nový pickup Volkswagen se jmenuje Amarok

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

G37 Convertible

Luxusné Infiniti G37 má namířeno na český trh

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud