Peogeot 807 prošel inovací

Jan Fiala, 4. ledna 2008, 13:00 Google+

Modernější styl, vyspělejší technologická výbava, nový dynamický motor - inovovaný model 807 posiluje svou pozici v segmentu luxusních velkoprostorových vozů. Peugeot 807 byl uveden na trh v dubnu 2002 a od té doby se vyrobilo již více než 150 000 vozů. Zájem zákazníků získal díky přednostem,

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
807

807 | foto: Peugeot

Sdílejte článek

které ho jednoznačně odlišují od ostatních konkurentů v segmentu:

- Karoserie se dvěma bočními posuvnými dveřmi, které usnadňují přístup na zadní sedadla. Dveře mohou být navíc elektricky ovládané a jejich obsluha je pak zejména v očích těch nejmenších cestujících doslova magická.
- Variabilní vnitřní prostor, kde lze umístit 7 samostatných sedadel (s doplňkem lavice ve třetí řadě až 8), četné odkládací prostory, stylová palubní deska s propracovanou ergonomií, obyvatelnost a velkorysá přepravní kapacita. Díky těmto prvkům se model 807 stává všestranným velkoprostorovým vozem velkých možností.
- Výkonné podvozkové části zaručují stabilitu, komfort a jízdní potěšení -charakteristiky, které jsou pro značku Peugeot prioritou.
- Bezpečnost na vysoké úrovni je zajištěna pevnou strukturou karoserie, účinnými zádržnými prostředky (5 hvězdiček v nárazových testech EuroNCAP v ochraně dospělých osob) a prvky terciární bezpečnosti jako je například služba tísňového volání Peugeot Urgence nabízená v rámci systému RT4 (služba zatím v ČR nedostupná).
- Bohatá nabídka moderních a neustále se vyvíjejících motorů.
- Elegantní a dynamický styl, typický pro modely Peugeot, který pro evropské zákazníky stále zůstává jedním z hlavních kritérií výběru.

Peugeot 807 chce zaujmout své zákazníky nejen svým vzhledem, ale snaží se také neustále zvyšovat potěšení z cestování a z okamžiků strávených na palubě vozu - dnes prostřednictvím stylových úprav exteriéru, kvalitnějších provedení interiéru, dodatečné výbavy a nabídky nového výkonného motoru  2.2 HDI FAP 125 kW (170 k). Tento motor je nyní k dispozici s manuální šestistupňovou a brzy také s automatickou šestistupňovou převodovkou.

Zmíněné novinky byly uvedeny s cílem upevnit pozici Peugeotu 807, jakožto dynamického velkoprostorového vozu vyšší třídy, a naplnit očekávání zákazníků v každé jejich životní situaci.


STYL

VNĚJŠÍ STYL
Návrháři vycházeli u nového modelu 807 z původního nadčasového designu a přidali mu na modernosti a vytříbenosti. V přední části vozu byla provedena řada jemných stylových úprav. Změnou prošla mřížka přední masky zdobená horizontálními chromovanými lištami. Znak lva je větší a výraznější a celý vůz obepíná chromovaný lem. Ten také zvýrazňuje boční ochranné lišty, které jsou nyní v barvě karoserie. V souladu s těmito novými chromovanými prvky jsou ve stejném stylu provedeny i vnější kliky bočních posuvných dveří.
Také v zadní části má znak lva větší prostor. Chromovaný kryt víka je širší a nese nápis "PEUGEOT".
Na závěr je třeba zmínit i dvě nové metalické barvy karoserie - modrá Rhodes  a šedá Moondust .

VNITŘNÍ STYL
Čalounění, dekorativní prvky a provedení částí interiéru se vyvíjí spolu s nároky zákazníků této kategorie vozů. Celková kvalita zpracování tak dosahuje vyšší úrovně.
Plasty použité k výrobě palubní desky a čalounění dveří jsou v černé barvě Mistral. Stejně tak i většina viditelných částí je laděna do jemného barevného odstínu. Chromované vnitřní kliky dveří, hlavice řadicí páky a ovladače výstupů vzduchu přispívají k luxusnímu vzhledu interiéru vozu jako celku.
Čalounění sedadel, palubní desky a výplní dveří je u první verze (podle země určení) z nové proplétané látky v barvě šedé Bise.
S tímto barevným odstínem se setkáme i u druhé úrovně výbavy u kombinace veluru a proplétané látky velurového typu. Zákazník si ovšem může zvolit i zcela odlišné provedení – jasný a světlý interiér Matinal.
Toto provedení se opakuje i u třetí úrovně výbavy s čalouněním sedadel v kombinaci Alcantara / látka nebo na přání v kůži. Dále je k dispozici také kožené čalounění sedadel v barvě černá Mistral. Výplně dveří a palubní deska jsou potaženy Alcantarou stejné barvy.

MOTOR 2.2 HDI FAP – DW12BTED4
a šestistupňová manuální nebo automatická převodovka

Motor 2.2 HDI FAP 125 kW (170 k), nový přírůstek v modelové řadě 807, je špičkou nabídky dieselových HDI pohonů a posiluje image modelu, jakožto dynamického vozu vyšší třídy.
Tento bi-turbo motor, který se nedávno objevil u modelu 407 a následně u 607, je výjimečný svou špičkovou technologickou výbavou. Nabízí dynamiku a komfort řízení na úrovni obvyklé u motorů s vyšším zdvihovým objemem válců, přičemž spotřeba a emise CO2 zůstávají na nízké úrovni.

Nabídka dieselových motorů se u modelu 807 skládá z:
- 2.0 16V HDI FAP 88kW (120 k), 300 Nm, manuální šestistupňová převodovka;
- 2.0 16V HDI FAP 100kW (136 k), 320-340 Nm, manuální šestistupňová převodovka;
- 2.2 16V HDI FAP 125 kW (170 k), 370 Nm, manuální šestistupňová převodovka;
- 2.2 16V HDI FAP 125 kW (170 k), 400 Nm, automatická šestistupňová převodovka (k dispozici na jaře 2008).

Řada benzinových motorizací zahrnuje:
- 2.0 16V 103 kW (141 k), 200 Nm, manuální pětistupňová převodovka;
- 2.0 16V 103 kW (141 k), 200 Nm, automatická čtyřstupňová převodovka.

Nový motor 2.2 HDI FAP představuje čtvrtou fázi spolupráce mezi skupinami PSA Peugeot Citroën a Ford Motor Copany. Doplňuje řadu HDI motorů, které jsou s úspěchem společně vyvíjeny od roku 1998, kdy byla uzavřena smlouva o spolupráci. Čtyřválec o objemu 2 179 cm3 je vybaven šestnáctiventilovou mechanikou a dvěma vačkovými hřídeli v hlavě. Mimořádná pozornost byla věnována točivému momentu a rychlosti reakce v nízkootáčkovém režimu. Při 1 000 ot./min motor vyvíjí již 200 Nm. 280 Nm dosahuje při 1 250 ot./min. Maximální výkon 125 kW prokazuje při 4 000 ot./min. S manuální převodovkou dosahuje maximálního točivého momentu 370 Nm při 1 500 ot./min. S automatickou šestistupňovou převodovkou Tiptronic System Porsche  je to 400 Nm při 1750 ot./min.

Navíc se jednotka vyznačuje velkým rozpětím záběru s vysokou disponibilitou motoru při všech režimech otáček (více než 355 Nm při 3 000 ot./min).

Mezi hlavní technologické inovace tohoto motoru patří nový typ spalovací komory, společná vstřikovací rampa (vysokotlaký zásobník) Common rail třetí generace s maximálním tlakem 1 800 barů a samozřejmě dvě paralelní sekvenční turbodmychadla.

Tato pohonná jednotka je vždy spojena se šestistupňovou převodovkou – manuální nebo automatickou, a poskytuje tak modelu 807 dynamiku a komfort řízení té nejvyšší úrovně.

TECHNOLOGIE

Dvě paralelní sekvenční turbodmychadla
Technologie dvou sekvenčních turbodmychadel je u čtyřválcového motoru světovou premiérou.
Systém (patentovaný Honeywell Turbo Technology) se skládá ze dvou identických turbodmychadel menších rozměrů. Při nízkých otáčkách zajišťuje reaktivitu motoru pouze jedno turbodmychadlo. Druhé se aktivuje paralelně v rozpětí od 2 600 až 3 200 ot./min v závislosti na zatížení motoru a atmosférických podmínkách. Tímto způsobem jsou pokryty všechny režimy otáček motoru. Celý systém kompletně řídí počítač kontroly motoru. Nízká setrvačnost turbodmychadel, způsobená jejich malými rozměry, odstraňuje časovou prodlevu reakce. Tyto technologické inovace umožnily zlepšit komfort řízení a zejména pak dosáhnout vysoké disponibility točivého momentu. Řidič může navíc déle využívat nízkootáčkový režim a snížit tak spotřebu paliva.

Spalovací komora ECCS (Extreme Conventional Combustion System)
Pro spalovací komoru je charakteristický nižší kompresní poměr (16,6 v porovnání s 18) a větší průměr, čímž dochází ke snížení množství neúplně spáleného paliva a omezení poměru paliva, které přichází do kontaktu se stěnami. Uvedeného efektu je dosaženo speciálními úpravami geometrie a koncepce pístů (vyrobeny z mechanicky a tepelně vysoce odolného hliníku). Geometrie rovněž umožňuje snížením tepelných ztrát na stěnách velice výrazným způsobem omezit SWIRL (točivý pohyb vzduchu ve spalovací komoře). Díky těmto vývojovým modifikacím se zlepšuje homogenita palivové směsi. Dochází k výraznému zlepšení celkového chodu motoru a tiššímu spalování.

Common rail třetí generace s tlakem zvýšeným na 1800 barů
Systém spalování ECCS je spojen se společnou vstřikovací rampou Common rail Bosch třetí generace, u níž je tlak vstřikování zvýšen až na 1 800 barů (1 350 barů u rampy první generace).
Vyšší tlak vstřikování, spolu s novými piezoelektrickými vstřikovači s tryskami se sedmi otvory o průměru 135 mikronů, umožňuje znásobit počet vstřiků (až 6 možných vstřiků v jednom cyklu). Vytváří tak velice jemné rozptýlení nafty. S takto optimalizovanou směsí vzduch/nafta je spalování úplnější, homogenní a s nižšími emisemi škodlivin.

Životní prostředí
V oblasti ochrany životního prostředí jde nový motor 2.2 HDI luxusního velkoprostorového vozu typu 807 příkladem. Nejprve připomeňme, že již díky své koncepci má dieselový motor výborný termodynamický projev. Přímé vstřikování HDI jeho výkony v tomto směru ještě zvyšuje. Vysokotlakým vstřikováním společnou rampou dochází k extrémně jemnému rozptýlení nafty ve spalovací komoře, což umožňuje homogenní a úplnější spalování s lepším průběhem, které znatelně omezuje zdroj emisí škodlivin.
Fungování obou turbodmychadel a systém recirkulace výfukových plynů má aktivní podíl na ochraně životního prostředí.

U motoru 2.2 HDI FAP přinášejí nové spalovací komory s tlakem vstřikování 1 800 barů snížení emisí řádově o 30 % v porovnání s motorem 2.2 HDI předcházející generace.
Motor je samozřejmě spojen s nejnovějším filtrem FAP s aditivní technologií. Filtr pevných částic třetí generace „osmihranného“ typu má u nového motoru 2.2 HDI interval výměny 180 000 kilometrů. Prodloužení intervalu bylo umožněno vyšší kvalitou aditiva a filtrační vložky.
Aditivum Eolys, jehož účinnost dovoluje menší dávkování do paliva, snižuje množství pevných zbytků ukládaných na stěnách filtru. Filtrační vložka má novou strukturu, jejíž osmihranná geometrie a větší průměr vstupních kanálků významně zvyšuje kapacitu zachycení pevných nespálených částic.

Akustika a vibrace
Patentovaná dvojitá stěna skříně motoru, která je vyráběna přímo ve slévárně, zlepšuje významně akustický projev. Dva vyvažovací hřídele s protiběžnou rotací snižují vibrace, stejně jako je pomáhají filtrovat silentbloky motoru a optimalizovaný dvojitý setrvačník. Těleso dávkovače (klapka AGR) s motorkem, umístěné v systému rozvodu, má velice krátkou dobu odezvy. Klapka se zavírá při zastavení chodu a zamezí tak přístupu vzduchu do motoru. Tím dojde k omezení vzniku vibrací motoru.

Díky uvedeným úpravám vyniká model 807 svým akustickým komfortem. Emise hluků je omezena použitím systému vstřikování špičkové technologické úrovně.

Údržba
Velký objem olejové nádrže, rozdělené na dvě části, umožňuje prodloužit interval výměny oleje na 30 000 km. Podobně jsou i řemen pohonu a příslušenství motoru sestrojeny tak, aby po dobu životnosti vozu nebyla nutná jejich údržba.


MANUÁLNÍ ŠESTISTUPŇOVÁ PŘEVODOVKA ML6C
Motor 2.2 HDI FAP modelu 807 je spojen s manuální šestistupňovou převodovkou typu ML6C. Umístění řadicí páky ve zvýšené pozici na palubní desce se již u 807 stalo pravidlem.


AUTOMATICKÁ ŠESTISTUPŇOVÁ PŘEVODOVKA TIPTRONIC SYSTEM PORSCHE AM6
Automatická šestistupňová převodovka AM6 je u vozu 807 skutečnou novinkou, která odpovídá současným nárokům zákazníků této kategorie vozů.

Tato nová pohonná jednotka motor/převodovka, špička řady HDI FAP, dodává modelu 807 nejen potřebnou dynamiku a reaktivitu, ale také dodatečný jízdní komfort. Šest převodových stupňů se zkráceným prvním stupněm dodávají vozu při rozjezdu patřičnou svižnost. Díky hladkému řazení rychlostí je zrychlení velmi plynulé a optimální využití disponibilního točivého momentu zajišťuje celkově příjemnou jízdu a řízení. Prodloužený šestý stupeň optimalizuje spotřebu paliva, hlučnost a komfort při jízdě po dálnici, a to bez dopadu na zátah motoru. Převodovka má větší kapacitu přenosu točivého momentu, což umožňuje pohonné jednotce dodávat 400 Nm již od 1750 ot./min.

Jízdní pohodlí je zlepšeno dvěma možnými režimy řízení: jeden je automatický a autoadaptivní pro klidné řízení bez stresu, druhý je aktivnější díky sekvenčnímu ovládání typu Tiptronic System Porsche.

Automatická převodovka AM6, vyvinutá společností Aisin AW podle zadávacích podmínek skupiny PSA Peugeot Citroën, byla poprvé uvedena u šestiválcových benzinových a HDI motorů modelu 607.

Základní princip převodovky spočívá v použití kombinací převodů dvou planetových řad, jedné jednoduché a druhé dvojité. Celek je ovládaný pěti třecími prvky (spojka nebo brzdy), řízenými integrovaným kompaktním počítačem.
Tento princip umožňuje dosáhnout kompaktnosti a hmotnosti na úrovni čtyřstupňových automatických převodovek.

Pro větší bezpečnost je převodovka opatřena funkcí shift lock, která za chodu motoru znemožňuje přesunout páku z polohy Parking (P), aniž by řidič současně stlačil brzdový pedál.
Pokud řidič opomene po vypnutí motoru přesunout volicí páku do polohy Parking, po otevření dveří na jeho straně se rozezní výstražný zvukový signál.

TECHNICKÉ CHARAKTERISTIKY
S motorem 2.2 HDI FAP vykazuje model 807 vynikající zrychlení, pružnost v nízkých otáčkách a jízdní komfort vysoké úrovně. Jeho výkonové charakteristiky jsou toho důkazem. Ve voze s manuální převodovkou stačí řidiči k překonání 1000 m s pevným startem pouhých 31,4 s (32,1 s automatickou převodovkou v pozici Drive). Na pátý stupeň vůz zrychlí z 80 na 120 km/h za 9,6 s (7,7 s převodovkou AM6). Maximální rychlost na poslední převodový stupeň je 200 km/h (197 km/h s automatickou převodovkou). Technologická výbava spolu s disponibilitou točivého momentu již od nízkých otáček se pozitivně odráží na spotřebě paliva a emisích CO2 (v kombinovaném provozu 7,2 l/100 - 191 g/km a 8,2 l - 218 g/km s AM6). Model 807 má díky optimalizované spotřebě paliva a objemu nádrže 80 l skvělý dojezd.

PODVOZKOVÉ ČÁSTI
Podvozkové části byly přizpůsobeny dynamice pohonného celku.

Lichoběžníková přední náprava typu pseudo Mc Pherson a zadní náprava s deformovatelnou příčkou zajišťují vozu 807 vynikající vedení stopy, stabilitu karoserie a přesné řízení.
Model 807 je vybaven speciálními zadními tlumiči a zkrutným stabilizátorem, zatímco tuhost kloubů předních závěsů se zvýšila. Tyto vývojové modifikace umožnily dosáhnout ideálního kompromisu mezi stabilitou a aktivní bezpečností na straně jedné a komfortem a jízdním potěšením na straně druhé.

Peugeot 807 je vybaven hliníkovými koly 16“, které jsou sériově dodávány se snímači detekce poklesu tlaku, a pneumatikami 215/69R16H.

Chlazené brzdové kotouče vpředu o rozměrech  310x32 mm se třmeny se dvěma písty odpovídají svou účinností dynamice vozu. Brzdy modelu 807 jako celek zaručují řidiči razantní, vytrvalou a přesně dávkovanou brzdnou reakci. Součástí brzdové soustavy je také systém proti zablokování kol ABS, elektronický rozdělovač brzdného účinku na každé kolo zvlášť REF a systém podpory brzdění v kritických situacích EVA.

Systém kontroly stability ESP (Electronic Stability Program) Bosch poslední generace s velmi citlivou řídící jednotkou koriguje u všech verzí 807 počínající přetáčivé nebo nedotáčivé tendence vozu.


Výbava

Vývojové změny u nového modelu 807 přinášejí prvky výbavy a technologie zaměřené na bezpečnost a pohodlí řidiče i ostatních cestujících ve voze. Peugeot 807 může být vybaven například hands-free sadou Bluetooth™, parkovacím asistentem vpředu nebo multimediálním systémem na zadních sedadlech, který se skládá z obrazovky 16/9“ a DVD přehrávače.

DOKONALE INTEGROVANÝ MULTIMEDIÁLNÍ SYSTÉM 
Výklopná a nastavitelná obrazovka 16/9, zabudovaná ve stropu u vnitřního zpětného zrcátka spojená s DVD přehrávačem, zpříjemní pasažérům na zadních sedadlech dlouhé cesty a řidiči zajistí klid na řízení vozu. Pro vyšší komfort obsluhy a poslechu je systém dodáván se dvěma sadami infračervených sluchátek a s dálkovým ovládáním. Do audio/video vstupu je samozřejmě možné zapojit herní konzolu, videokameru, počítač, fotoaparát atd.

HANDS-FREE SADA BLUETOOTH™
Technologie Bluetooth™ rozezná kompatibilní mobilní telefon, který se vyskytuje ve voze, a přes autorádio přenáší jeho základní funkce. Řidič tedy může telefonovat, aniž by s telefonním přístrojem manipuloval. Zvuk se přenáší přes reproduktory rádia ve voze.

PARKOVACÍ ASISTENT VPŘEDU
Funkce parkovací asistent vpředu je automaticky spojena s parkovacím asistentem vzadu.
Zařízení usnadňuje parkovací manévry a zvyšuje bezpečnost osob, které se pohybují v blízkosti vozidla. Výstražný signál s měnící se frekvencí je přenášen z reproduktorů na té straně, kde se nachází překážka.
Vzdálenost od předmětu je navíc graficky znázorňována na multifunkční obrazovce na palubní desce.
Systém se skládá ze 4 ultrazvukových snímačů zabudovaných v předním i zadním nárazníku. Zadní snímače jsou aktivovány při zařazení zpětného chodu. Přední pak při rychlosti nižší než 10 km/h, pokud dojde k zastavení delšímu než 3 vteřiny.

Dále stojí za zmínku, že v nabídce výbavy pro Peugeot 807 již několik měsíců figuruje také nový telematický systém RT4. Je vybaven barevnou 3D obrazovkou a spojuje funkce audio, GSM, GPS a tísňové volání Peugeot Urgence (služba zatím není v ČR k dispozici). Na pevném disku 30 Gb najdeme kartografické informace o evropských zemích a je na něj možné uložit až 180 hodin hudby ve formátu MP3.

Poznámka: Úrovně výbavy se v různých zemích mohou lišit. Uvedené prvky mohou být podle země určení dodávány v rámci základní výbavy či na přání.

Zdroj: Tisková zpráva PEUGEOT ČESKÁ REPUBLIKA s.r.o.

Vytisknout

Diskuze: Peogeot 807 prošel inovací

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Škoda

Škoda Auto spustila portál o bezpečnosti dětí

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud