Novým majitelem Saabu bude pravděpodobně Spyker

9-5 | foto: Saab

Americká automobilka General Motors (GM) se rozhodla prodat svoji švédskou divizi Saab jako celek. Favoritem je nizozemský výrobce luxusních automobilů Spyker, informovala v pondělí agentura Bloomberg.

Spyker a GM dohadovaly detaily transakce během víkendu v Curychu, uvedly dva zdroje, které si vzhledem k tajné povaze jednání nepřály být jmenovány. Vedle toho se GM dohodlo s čínskou automobilkou Beijing Automotive Industry (BAIC) na prodeji technologií na výrobu starších modelů 9-3 a 9-5.

BAIC v pondělí oznámil, že od Saabu koupil duševní vlastnictví na výrobu modelů 9-5 a 9-3 včetně některých výrobních zařízení. Část techniky na výrobu svých starších modelů 9-5 prodal Saab BAICu už začátkem prosince.

Spyker se o Saab uchází společně s firmou svého většinového vlastníka, ruského miliardáře Alexandera Antonova RMC Convers Group. Spyker je malý a ztrátový podnik s pouhými 100 zaměstnanci, který podle agentury Reuters nikdy nevykázal zisk. Loni vyrobil 42 vozů, jejich cena se pohybuje od 200 tisíc eur výše.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy