O Saab se ucházejí tři zájemci

9-5 | foto: Saab

Americký miliardář se skandální pověstí, ruský oligarcha, kterého se nedávno pokusili zavraždit, a čínský státní podnik. To jsou zájemci o ztrátovou švédskou automobilku Saab, píše ve čtvrtek švédský server SvD.se.

Poté, co ve středu General Motors (GM) odmítla americkou investiční společnost Merbanco a kdy o Saab projevila zájem nizozemská automobilka Spyker, má švédská značka tři vážné zájemce. Státní čínskou automobilku Beijing Automotive (BAIC), americkou finanční skupinu Renco a nizozemského výrobce luxusních aut Spyker.

BAIC se měla původně stát minoritním akcionářem Saabu po akvizici automobilky švédským Koenigseggem, který ale minulý týden od převzetí odstoupil. Vzhledem k tomu, že čínská automobilka nedisponuje dostatečnými finančními prostředky, spekuluje se, že od Saabu odkoupí pouze vybavení na výrobu starších modelů 9-3 a 9-5 v Číně.

Dalším subjektem, který se o koupi Saabu zajímal už dříve, je americká společnost Renco finančníka Iry Rennerta. Pětasedmdesátiletý miliardář je také podílníkem ve společnosti General AM, která vyrábí vojenská vozidla značky Humvee, a patří mu několik dalších podniků v těžkém průmyslu.

Zcela novým zájemcem je od středy nizozemský výrobce sportovních vozů Spyker. Většinovým vlastníkem je ruský miliardář Alexander Antonov, kterého se někdo pokusil na jaře zavraždit před jeho domem v Moskvě. Spyker je malý a ztrátový podnik s pouhými 100 zaměstnanci, který podle agentury Reuters nikdy nevykázal zisk. Loni vyrobil 42 vozů, jejich cena se pohybuje od 200 tisíc eur výše.

Saab se snaží pochyby o svých zájemcích rozptýlit tvrzením, že všechny tři subjekty schválila Deutsche Bank, finanční poradce GM. To znamená, že všichni mohou vykázat jistou finanční sílu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy