Svět miluje stříbrnou, čtvrtina aut má tuto barvu

Astra | foto: Archiv AutoRoad.cz

Střábrná barva je nejpopulárnější na světě. S touto zprávou přišla americká firma Du Pont zabývající se výrobou chemie, mimo jiné i barev.

Světová statistika mluví jasně, 25 procent všech nových aut je nalakováno na stříbrnou barvu. Těsně za ní se nachází černá se ziskem 23 %. S už větším odstupem najdeme bílou (16 %), šedou (13 %), modrou (9 %) a červenou, kterou je nalakováno 8 procent vozidel. Hnědou nebo béžovou barvou se pyšní čtyři procenta aut, zelené je jedno procento, stejně jako žluté nebo zlaté. Další barvy mají zastoupení pod jedno procento.

 

Preference ale nejsou všude stejné. Podíváme-li se do Evropy, zjistíme, že se ziskem 27 % zde dominuje černá, stříbrná má jen pětinu. Bílá zůstává na třetím místě s jednou desetinou nalakovaných vozů.

 

Zato severoameričané milují bílou, kterou najdeme na osmnácti procentech zde prodávaných aut. Černá a stříbrná za bílou následují s odstupem necelého procenta.

 

I v Japonsku nej nejoblíbenější bílá (28 %), která je následována stříbrnou a černou, obě mají kolem 23 %.

 

V Číně jasně dominuje stříbrná, kterou si na svůj vůz objednalo 36 procent řidičů. Druhá je černá se čtvrtinovým zastoupením.

 

Asi nejzajímavější trhy jsou Rusko a Indie. V obou sice dominuje stříbrná, ale v Rusku je hned za třiadvacetiprocentní stříbrnou zelená s pětinovým podílem, následována černou a modrou, obě něco přes 15 %, a červenou s desetinovým podílem. Podobně je na tom i zmíněná Indie, kde má sice stříbrná i bílá čtvrtinové zastoupení, ale červená následuje se šestnácti procenty a modrá s jedenácti.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy