Média spekulují, co bude chybět. Ruská Lada obnovila výrobu

Lada Granta | foto: Lada

Ruský výrobce automobilu Lada ve středu po několikaměsíční pauze obnovil výrobu. Sortiment i pracovní doba jsou kvůli západním sankcím zatím omezené. Společnost AvtoVAZ to uvedla podle ČTK ve svém sdělení.

"Dne 8. června 2022 začal Avtovaz AG opět dodávat vozidla – z montážní linky sjela první Lada Granta Classic 2022,“ uvedla největší ruská automobilka. Továrny budou zatím vyrábět jen čtyři dny v týdnu.

AvtoVAZ donedávna patřil do skupiny francouzského automobilového koncernu Renault, nyní ho však Rusko odkoupilo zpět. Kvůli západním sankcím již není k dispozici mnoho dříve dovážených dílů. Vozy se proto vyrábějí pouze s omezenou výbavou. Podle zpráv z médií bude firma automobily Lada dodávat bez ABS a airbagů a bez systému elektronického nouzového volání "Era Glonass", uvedla agentura DPA.

Sankce uvalené kvůli ruské válce na Ukrajině uzavřely prakticky všechny továrny na automobily působící v Rusku. Mnoho západních výrobců automobilů zvažuje úplné zastavení výroby v Rusku.

Prodeje nových aut v zemi od začátku války prudce klesly. V květnu se v Rusku prodalo meziročně o zhruba 80 procent méně nových aut.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy