Nový Hyundai Sonata (i40) – Korea útočí na střední třídu

Sonata | foto: Hyundai

V uplynulém týdnu byl trochu netradičně na autosalonu v Los Angeles představen nový vůz automobilky Hyundai. Podaří se Sonatě nové generace podobná zteč na evropské zákazníky jako s menšími modely i20 a i30?

Předpoklady pro to má více než dostatečné. Tvary šesté generace Sonaty našly údajně inspiraci v přírodě a mají vyvolávat zdání pohybu. Tedy podobně jako fordovský kinetický design, ačkoliv Hyundai hovoří o „fluidním sochařství“. Inženýři zapracovali i na útrobách vozu a díky použití vysokopevnostních ocelí se jim podařilo zvýšit torzní tuhost karoserie o 25 procent.

Podobně je na tom Sonata i v interiéru, který dle prvních fotografií snese srovnání s evropskými standardy a některé dokonce překračuje. Výběr a kombinace materiálů i barev nevypadá vůbec špatně. Bezpečnost by pak měla zajistit šestice airbagů spolu s aktivními hlavovými opěrkami. Zavazadlový prostor má hodnotu 464 litrů.

Pod kapotou Sonaty se také poprvé objeví nový motor GDI s přímým vstřikováním benzínu o objemu 2.4 litru a výkonu 148 kW (201 k). Ty později doplní ještě turbem přeplňovaná a na konci roku 2010 dokonce hybridní verze s lithium-polymerovými akumulátory. Novinkou bude i šestistupňová automatická převodovka vlastní konstrukce, na které Hyundai pracoval přes 4 roky.

O vznětových jednotkách zatím oficiální zprávy mlčí, jelikož se týkají především severoamerického trhu, kde dosud považují naftu za méněcenné palivo. Při příchodu do Evropy ve druhém čtvrtletí příštího roku se však očekávají nové čtyřválcové turbodiesely. Stejně tak se předpokládá, že pro evropské trhy ponese Sonata jméno i40.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy