Penthouse CX Dubicamper, nejrychlejší obytný vůz své doby, ve kterém nic nechybělo

Penthouse CX | foto: wheelsage.org

Penthouse CX je speciální verzí Citroenu CX GTi, jehož zadní část byla značně přepracována. Ta byla prodloužena a dostala třetí nápravu. Nad dvěma zadními nápravami přibyla na svou dobu velmi moderní obytná nástavba

NEJRYCHLEJŠÍ NA SVĚTĚ

Díky základu v Citroenu CX 2400 GTi s jeho čtyřválcem o objemu 2347 cm3, který s pomocí elektronického vstřikování paliva poskytoval 92 kW (128 koní) výkonu a 193 N.m. točivého momentu. Ač se tvrdí, že Penthouse byl nejrychlejší obytňák světa, jeho přesná hodnota maximální rychlosti není známa. Citroen CX 2400 GTi Combi s tímto motorem však dokázal uhánět maximální rychlostí až 191 km/h a z 0 na 100 km/h se dostal za 10,3 s.

Penthouse CX | foto: wheelsage.org

MAXIMÁLNÍ POHODLÍ

Přední polovina vozu je v podstatě sériový Citroen CX GTi , včetně vybavení interiéru. Hlavním rozdílem jsou pouze jedny dveře na levé části vozu.

To nejdůležitější se odehrálo nad dvojicí zadních hydropneumaticky odpružených náprav. Zcela izolovaná zadní část, kterou vyrobil Dubicamper, je rozdělena na dvě části: toaletu a obývací část.

Toaleta zahrnuje umyvadlo, sprchu a WC. Obytňák si s sebou vozí zásobu 167 litrů vody. Odpad se shromažďuje ve speciální nádrži.

V obývací části je manželská postel - která se během dne dá složit na sezení se stolem. K obytnému vozu samozřejmě náleží i kuchyň, nejinak je tomu i v tomto případě. Kuchyň obsahuje plynový sporák, ledničku, dřez, kávovar „Espresso“.

O zábavu se stará stereofonní systém se 3 tunery, zesilovačem a kazetovým přehrávačem, radiobudík, televize a telefon.

Penthouse CX | foto: wheelsage.org

Při stání je možné zvětšit obytný prostor díky elektricky se zvedající střeše. To umožňuje stoupnout si a pohodlně se pohybovat.

Pro co největší nezávislost je Penthouse vybaven generátorem a nezávislým topením a dokonce i klimatizací. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy