Sjednejte si na letní dovolenou i cestovní pojištění

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Léto je za rohem, nejvyšší čas vyřešit letní dovolenou. Jezdíte na ni autem? Ani vy byste neměli zapomínat na uzavření cestovního pojištění. Dovolená je přece jenom o zážitcích, kdo by si z ní chtěl přivést i dluh za ošetření v nemocnici nebo způsobenou škodu?

Bez cestovního pojištění ani ránu!

Ať už vyrážíte na cesty po Čechách, Slovensku, nebo do vzdálenějších destinací, na uzavření cestovního pojištění nezapomínejte. Zejména v zahraničí se náklady na ošetření mohou vyšplhat do závratných výšin, na škodu ale není cestovní pojištění ani v ČR. Díky němu se možná dočkáte i lepších služeb.

Víte, že cestovní pojištění, které máte sjednané v rámci kreditní karty nestačí? Jeho velkou nevýhodou jsou nízké pojistné limity, které nemusí pokrýt celou škodu. Zbytek byste hradili z vlastní kapsy.

Podobně to i je s evropským průkazem zdravotního pojištění. Sice vám v rámci EU zajistí nárok na lékařské ošetření, ale zařízení si může naúčtovat doplatky za léčbu, které už nepokryje. Stejně tak se nemůžete nechat ošetřit v soukromém zařízení.

K čemu na cestách to pojištění vlastně je?

Mnozí z nás si myslí, že cestovní pojištění slouží jen ke kompenzaci nákladů na ošetření a doufají, že se jim nic nestane, tak si ho mnohdy ani nesjednají. Jen o tom ale cestovní pojištění není. Co si můžete na cesty pojistit?

  • Pojištění léčebných výloh je základem pojištění, výlohy na léčbu se totiž klidně mohou vyšplhat i na několik milionů. Z toho důvodu byste neměli podcenit nejen samotné sjednání pojištění, ale i limity pojistného krytí. Pro cesty po Evropě si nastavte limit minimálně ve výši 3 milionů Kč, pokud vyrážíte mimo Evropu nebo na lyže, dejte přednost krytí ve výši 5 milionů korun a víc.
  • Asistenční služby, které vám v rodném jazyce poskytnou pomoc v kteroukoli denní i noční hodinu, poradí vám, co máte krok za krokem dělat. V případě potřeby vám doporučí i vhodné zdravotnické zařízení a pomohou vyřídit všechny náležitosti.
  • Úrazové pojištění pro případ, že se vám během dovolené stane úraz. Když kvůli němu třeba nebudete moci nějakou dobu pracovat a přijdete o příjem, dostanete za každý den léčení úrazu předem domluvenou částku.
  • Pojištění odpovědnosti za škodu, které oceníte v okamžiku, kdy nešťastnou náhodou způsobíte někomu jinému škodu na zdraví, životě nebo majetku. Ale pozor, musí opravdu jít o neúmyslné jednání.
  • Pojištění zavazadel, kdyby vám je náhodu někdo ukradl nebo se ztratila.
  • Pojištění storna zájezdu pro případ, že z nějakého důvodu nebudete moci na dovolenou odcestovat. Může jít o zrušení zájezdu z důvodu nemoci, úrazu, nenadálé škody na majetku, případně úmrtí někoho blízkého apod.

Jste těsně před dovolenou? Nezoufejte!

Podcenili jste situaci a cestovní pojištění neuzavřeli? Nic není ztraceno. V dnešní době si ho můžete sjednat během pár minut online. Nic není třeba podepisovat, smlouvu akceptujete zaplacením pojistného. To ale musíte stihnout před započetím cesty, jinak pojištění neplatí.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy