Toyota představila zajímavé koncepty na bázi modelu AE686

Toyota AE86 | foto: Toyota

Na tokijském autosalonu představila automobilka Toyota dvojici konceptů založených na sportovním voze Toyota AE86. Oba představené vozy mají jiný pohon, ale benzín nenajdete pod kapotu ani jednoho z nich.

První z konceptů se jemnuje AE86 H2. Což jak název napovídá, je vůz poháněný vodíkem. Ale ne tak, jak byste čekali. Ano, "há dvojka" má v zavazadlovém prostoru vodíkové nádrže z Toyoty Mirai, ale ty nepohánějí elektromotor, nýbrž zážehový čtyřválec. Pod kapotou bílého krasavce s výklopnými světlomety se nachází původní čtyřválec 1.6 litru, který dostal pouze upravené vstřiky, palivové potrubí a zapalovací svíčky.

Toyota AE86 | foto: Toyota

Toyota AE86 | foto: Toyota

Druhým konceptem je AE86 BEV. Toto coupé bez "mrkáček" pod kapotou skrývá zajímavý mix komponentů z více vozů. Elektromotor pochází z velkého pick-upu Tundra hybrid, baterie z plug-in hybridního Priusu a další díly pocházejí z různých sériových modelů Toyota/Lexus. Velkým překvapením je pak zachování manuální převodovky. Toyota se chlubí, že vůz poskytuje jedinečný zážitek z jízdy díky kombinaci "třipedálového" vozu s výkonnostní charakteristickou elektromobilu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy