Milníky a úspěchy značky ŠKODA na Rallye Monte Carlo

RallyZone.cz, 23. ledna 2018, 15:52 Google+

Také v roce 2018 bude mít značka ŠKODA na Rallye Monte Carlo silné zastoupení a na jedné z nejslavnějších automobilových soutěží světa se pokusí navázat na předchozí úspěchy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mikkelsen, Andreas - Jaeger, Anders

Mikkelsen, Andreas - Jaeger, Anders | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Značka ŠKODA se do historie Rallye Monte Carlo zapsala již mnohokrát a v sezoně 2018 by ráda přidala další úspěšnou kapitolu. Po loňském vítězství v kategorii WRC2 je laťka nastavena vysoko a stejně velká jsou také očekávání.

1936 - ŠKODA POPULAR SPORT
Premiéru obstaral POPULAR: ŠKODA se na Rallye Monte Carlo poprvé představila v roce 1936, kdy tu startoval slavný československý jezdec Zdeněk Pohl se spolujezdcem Jaroslavem Hausmanem. Dvojice tehdy usedla do vozu ŠKODA POPULAR SPORT a dojela si pro druhé místo ve třídě a dvacáté celkově. O rok později tatáž posádka s vozem ŠKODA RAPID obsadila čtvrté místo ve třídě a šestadvacáté celkově.
 
První vítězství: Po pauze vynucené druhou světovou válkou se značka ŠKODA na Rallye Monte Carlo znovu představila až v roce 1949 a na své první vítězství na legendární soutěži čekala dokonce do roku 1961. S vozem ŠKODA OCTAVIA TS ve své třídě vyhrála finská soukromá posádka Esko Keinänen / Rainer Eklund, která se celkově umístila na šesté příčce. O rok později Keinänem triumf ve třídě zopakoval a o vítězný hattrick vozu OCTAVIA TS v klasifikaci třídy se v roce 1963 postarala norská dvojice Edward Gjølberg / Monty Karlan.
 
1977 - ŠKODA 130 RS
Vítězný vstup na světovou scénu: Rallye Monte Carlo se součástí mistrovství světa v rally stala v roce 1973, ale ŠKODA se v Monaku v rámci světového šampionátu představila až roku 1977. S legendárním vozem ŠKODA 130 RS si mladoboleslavská značka připsala cenný úspěch. Československé posádky Václav Blahna / Lubislav Hlávka a Miloslav Zapadlo / Jiří Motal obsadily první dvě místa ve třídě a v celkovém pořadí se umístily na dvanáctém, resp. patnáctém místě.
 
Hauglandova opožděná premiéra: John Haugland byl jedním z nejlepších evropských jezdců své doby, ale protože se ŠKODA počátkem osmdesátých let Rallye Monte Carlo neúčastnila, debutoval v Monaku až v roce 1987. Norská hvězda automobilových soutěží nezůstala své pověsti nic dlužná, zvítězila ve své třídě a v celkovém pořadí s vozem ŠKODA 130 L obsadila patnácté místo.
 
 
1991 - ŠKODA FAVORIT 136 L
Čtyři výhry pro FAVORIT: Po další odmlce se ŠKODA na Rallye Monte Carlo vrátila v roce 1991 s vozem ŠKODA FAVORIT 136 L, který zahájil éru vozů s přední poháněnou nápravou, a posádka Pavel Sibera / Petr Gross si s ním dojela pro vítězství ve třídě A5 a celkově se umístila na pětadvacátém místě. Sibera s Grossem zopakovali vítězství i v následujících třech letech (1992 až 1994), kdy ve třídě A5 ani jednou nenašli přemožitele.
 
2001 - ŠKODA OCTAVIA WRC
Historicky nejlepší výsledek na prahu nového tisíciletí: V roce 1999 tým ŠKODA Motorsport debutoval na Rallye Monte Carlo v kategorii WRC. V následující sezoně německá posádka Armin Schwarz / Manfred Hiemer s vozem OCTAVIA WRC získala sedmou příčku. V roce 2001 si Schwarz se spolujezdcem Hiemerem ještě polepšili a vybojovali čtvrté místo, které dodnes zůstává nejlepším výsledkem značky ŠKODA na Rallye Monte Carlo v rámci světového šampionátu v automobilových soutěžích.
 
2009 - ŠKODA FABIA S2000
FABIA S2000 stoupá ještě výš: Od roku 2009 byla Rallye Monte Carlo součástí Intercontinental Rally Challenge (IRC), v níž vozy S2000 představovaly nejvyšší kategorii. Hned v roce 2009 vůz ŠKODA poprvé vedl průběžné hodnocení soutěže, když posádka Juho Hänninen / Mikko Markkula držela vedoucí pozici po sedm rychlostních zkoušek, než v poslední etapě havarovala. Jan Kopecký se spolujezdcem Petrem Starým obsadili čtvrté místo celkově.

V následující sezoně se dva vozy FABIA S2000 umístily na stupních vítězů. Posádka Hänninen / Markkula si dojela pro druhé místo a Nicolas Vouilloz se spolujezdcem Benjaminem Veillasem skončili třetí. V sezoně 2011 vybojovali druhé místo Belgičané Freddy Loix / Frédéric Miclotte. Poté, co se Rallye Monte Carlo vrátila do kalendáře WRC, připsali další úspěchy značce ŠKODA Sepp Wiegand se spolujezdcem Frankem Christianem, když v roce 2013 s vozem týmu ŠKODA AUTO Deutschland vyhráli kategorii WRC2 a celkově obsadili osmé místo. V roce 2015 posádka Armin Kremer / Klaus Wicha dokončila slavnou soutěž s vozem týmu Baumschlager Rallye & Racing na třetím místě v hodnocení WRC2.
 
2016 - ŠKODA FABIA R5
Žezlo přebírá FABIA R5: Na úspěchy vozu FABIA S2000 kontinuálně navázala ŠKODA FABIA R5. V roce 2016 obsadili druhé místo ve třídě RC2 a deváté celkově Esapekka Lappi se spolujezdcem Jannem Fermem a posádka Armin Kremer / Pirmin Winklhofer dokončila soutěž na druhé příčce v klasifikaci WRC2 (ve třídě RC2 byla třetí a celkově desátá); obě posádky startovaly s vozy týmu Baumschlager Rallye & Racing.

O rok později se na Rallye Monte Carlo triumfálně vrátil tým ŠKODA Motorsport, když posádka Andreas Mikkelsen / Anders Jæger zvítězila v kategorii WRC2 a celkově obsadila sedmé místo před týmovými kolegy Janem Kopeckým a Pavlem Dreslerem, kteří obsadili druhou příčku ve WRC2 a osmou absolutně. A právě na tuto veleúspěšnou kapitolu by značka ŠKODA na Rallye Monte Carlo ráda navázala v sezoně 2018.

Zdroj: Škoda Motorsport

Vytisknout

Diskuze: Milníky a úspěchy značky ŠKODA na Rallye Monte Carlo

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

M-Sportu se dostane větší podpory jak po technické tak i finanční stránce

Jak moc je Ford nově zapojen v M-Sportu? Tým se může těšit na větší podporu při…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud