Týmy jednaly dnes v Monte Carlu o možnosti startů Volkswagenu Polo WRC v MS 2017

iM2, 19. ledna 2017, 21:42 Google+

Možnost startů vozu Volkswagen Polo WRC 2017 v MS zůstává na hraně. Dnes jednaly zúčastněné automobilky o této otázce, k dohodě však nedošlo. Homologaci Pola WRC mají ve svých rukou Citroën, M-Sport, Toyota a Hyundai.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Polo WRC 2017 v MS? Musely by k tomu dát svolení ostatní týmy

Polo WRC 2017 v MS? Musely by k tomu dát svolení ostatní týmy | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Německá značka měla homologovat svůj nový vůz vloni v prosinci, jenže k tomu bohůžel nedošlo. Aktuálně je však ve vzduchu možnost nasazení Pola v privátním týmu - Andreas Mikkelsen by byl zřejmě jezdcem - avšak žádné další detaily zatím nebyly zveřejněny. 

Ředitel rally u FIA, Jarmo Mahonen, britskému 'Autosportu' řekl: "Jednání bylo pozitivní, atmosféra dobrá. Lidé vznesly své obavy, na což mají právo. Proberu to teď s Volkswagenem a pak se znovu sejdeme." Schválení k homologaci auta musejí dát všechny ostatní týmy. Ty se však obavají (ne)omezení testování, výše poplatků a počtu použitých komponentů.

"Potřebujeme více informací. Vždy je dobré mít v MS více značek a aut, ale možná, že tohle je krátkodobá perspektiva. Musíme si být jistí, že to šampionátu něco přinese a ne naopak. Teď je to pořád pouze: 'Homologujme auto, ať s ním můžeme odjet pár soutěží'," říká šéf Citroënu, Yves Matton. 

img-responsive

Volkswagen Polo WRC 2017 během vývoje | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

"Potřebujeme vědět, kdo by s ním jezdil, jaké rally by jel, jaké by byly jejich omezení vzhledem k naším omezením. Možná potřebujeme přepracovat pravidla pro vstup značky do WRC, ale potřebujeme to udělat pořádně a ne na 30 minutovém jednání," říká Belgičan.

Mahonen říká, že "rozumí těmto obavám" a že nejde o stejnou diskusi jako v případě Citroënu a startů vozů DS3 WRC pod PH Sportem v roce 2016: "Citroën řekl, že se vrátí zpět. Volkswagen nic takového neudělal. Ostatní značky chtějí, aby pro ně také platilo omezení počtu převodovek a dalších klíčových součástí. Musíme vymyslet pravidla tak, aby všichni měli rovné podmínky. Nemůžeme dovolit, aby neustále přicházeli s novým autem."

Jednota mezi týmy však nepanovala: "Náš pocit je takový, že šampionát je silnější pohromadě a pokud bude víc týmů, tak bude ještě silnější," řekl šéf Toyoty, Tommi Mäkinen. "Důležité je, jak dobrý jej dokážeme udělat pro fanoušky po světě. Nemáme nic proti tomu, aby Volkswagen přišel a závodil v šampionátu. Jde o to přinést vyšší hodnotu a zájem."

img-responsive

Auto je připravené, jen jej homologovat... | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Naopak Hyundai slovy svého šéfa, Michela Nandana, zřejmě tento pozitivní náhled nesdílí: "Aktuálně, vzhledem k tomu, jak jsou napsaná pravidla, to není možné. Nemám nic proti Volkswagenu, ale je trošku zvláštní, že udělali tak velké rozhodnutí a teď najednou potřebují homologovat auto.

Jestli takhle budeme jistit každého, pak to bude obtížné. Myslím, že každý by měl respektovat pravidla. Pokud chcete homologova auto, pak vstupte do šampionátu. Rozumím jejich problému, ale spousta značek měla problémy, které je donutily odstoupit z motorsportu. Zažil jsem to osobně v minulosti."

Vytisknout

Diskuze: Týmy jednaly dnes v Monte Carlu o možnosti startů Volkswagenu Polo WRC v MS 2017

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Jari-Matti s novým Yarisem WRC

Latvala: První rok s Toyotou bude o učení se

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud