Citroën vyjel s C3 WRC poprvé na asfalt, jaké jsou ohlasy?

iM2, 24. července 2016, 17:39 Google+

Tři měsíce po prvním testu nového Citroënu C3 WRC došlo na jeho testovací debut na asfaltu. Na vlnitých asfaltových tratích na severu Francie (testovalo se kolem Aude) seděli za volantem Kris Meeke a Stéphane Lefebvre.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Citroën C3 WRC

Citroën C3 WRC | foto: Citroën Racing

Sdílejte článek

Testování prozatím probíhalo na šotolině, protože jde o povrch, na kterém se jezdí většina soutěží MS. "Testování jsme zahájili na šotolině na rozbitých tratích - vyzkoušeli jsme tím odolnost jednotlivých komponent," přiznává Laurent Fregosi, technický ředitel Citroën Racingu. 

Testování probíhalo také na velmi rozbitých tratích v Portugalsku nebo velmi rychlých tratích ve Finsku (zde se ověřila funkčnost aerodynamiky). "Největší rozdíl [v testu mezi šotolinou a asfaltem] je na podvozku. Používáme lehčí díly, můžeme sníži světlou výšku auta.

Pohon auta se upravuje vzhledem k použití 18 palcových kol. Tato kola nám umožňují použít větší brzdy. Zároveń také můžeme použít vodou chlazené brzdy. Také můžeme nasadit lehčí ochranu podvozku. Pokud jde o aerodynamiku, mohli jsme upravit spodní část nárazníku pro asfalt.

Během testu jsme pracovali hlavně na nastavení středního diferenciálu. Cílem bylo přizpůsobit rozdělení točivého momentu mezi přední a zadní nápravu pro všechny situace. Je jasné, že nastavení se bude podle povrchu lišit. Jezdci navíc mohou měnit mechanické parametry jako tvrdší pneumatiky, stabilizátor a nebo diferenciál.

Celkově byly výsledky velmi pozitivní. Opět jsme díky spolehlivosti auta dokázali odjet hodně kilometrů," zhodnotil testy Fregosi. "Byla velká zábava jezdit s novým autem na asfaltu. Citroën vždy stavěl velmi dobré vozy na tento povrch. Věřím, že to bude případ i tohoto vozu.

Na asfaltu jsou změny, které umožnily nová pravidla, opravdu cítit. Hodně je cítit nový silnější motor. Pokračujeme v našem programu tak, jak bylo naplánováno. V každém testu se naučíme něco nového. Každá část projektu je velmi zajímavá," dodal Kris Meeke.

Vytisknout

Diskuze: Citroën vyjel s C3 WRC poprvé na asfalt, jaké jsou ohlasy?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Testovací prototyp nového Pola R WRC

Volkswagen již jen dolaďuje Polo R WRC 2017

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud