Nejdražší prodaná Ferrari? První trojice je snem každého z nás

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 6. června 2018, 17:01 Google+

Když se některý automobil stane nejdražším prodaným vozem světa, vždy je kolem toho mnoho povyku a téměř vždy je to Ferrari. Před pár dny se novým rekordmanem stalo unikátní Ferrari 250 GTO, které přeskočilo jiné Ferrari stejného modelu. Šarmantní vozy z Maranella jsou zkrátka ceněnými skvosty a mi vám nyní ukážeme pětici těch nejcennějších.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ferrari 250 GTO

Ferrari 250 GTO | foto: wheelsage.org

Sdílejte článek

Když jsme minulý rok vydávali tabulku nejdražších prodaných automobilů na světě, většinu míst obsadily automobily značky Ferrari. Tyto italské skvosty mají zkrátka duši a jejich vzhled i technika nemohou člověka nikdy omrzet. Mnohým z těchto veteránů však přidává na slávě i zástup slavných vlastníků, mezi kterými nechybí filmové hvězdy ani úspěšní závodníci. Některým vozům pak ke slávě a obrovské hodnotě vlastně dopomohla jen trocha štěstí a umu majitelů, kteří se o ně pečlivě starali a nikdy je nenabourali. Dost už ale bylo řečí, tady je první pětice.

5. Ferrari 275 GTB4 S N.A.R.T. Spider

Unikátní Ferrari, kterého se koncem šedesátých let vyrobilo jen deset kusů, vzniklo na popud dealera Ferrari a vlastníka North American Racing Team (odtud zkratka N.A.R.T) jménem Luigi Chinetti, který za každý kousek zaplatil 8 000 dolarů. Prodeje však nebyly nijak oslnivé a tak Chinetti zrušil objednávku na dalších 15 kusů.

img-responsive

Ferrari 275 GTB 4 S N.A.R.T. Spider | foto: www.rmsothebys.com

Hodnota vozu je v dnešních dnech vysoká už jen díky jeho vzácnosti, ovšem tenhle červený Spider měl ještě jedno eso v rukávu. Jedním z jeho vlastníků byl totiž Steve McQueen, díky čemuž se cena vyšplhala na 27.5 milionu dolarů.

4. Ferrari 290 MM

Tohle závodní Ferrari je opět skvostem samo o sobě, ovšem podíl na jeho slávě má i jezdec, který sedlal jeho kokpit. Juan Manuel Fangio je totiž považován za jednoho z nejlepších, a podle mnohých za vůbec nejlepšího, závodního jezdce, který kdy chodil po tomto světě.

img-responsive

Ferrari 290 MM | foto: youtube.com

Pětinásobný světový šampion se s vozem účastnil v roce 1956 závodu Mille Miglia a následně si společně užívali radost z účasti na další řadě závodů. Kterýkoliv automobil, do kterého kdy Fangio usedl, automaticky roste na ceně. V případě modelu 290 MM však hraje zásadní roli i skutečnost, že na světě existují pouze 4 kusy. Nelze se tedy divit prodejní ceně 29.1 milionu dolarů.

3. Ferrari 335 Sport Scaglietti

Dostáváme se k první trojici a na bronzové příčce se usazuje model 335 Sport Scaglietti, který si jednu chvíli užíval vrchol samotného žebříčku. Když se totiž v roce 2016 tenhle skvost prodával, musel za něj majitel zaplatit 36.7 milionu dolarů - díky čemuž se vůz stal na nějakou chvíli nejdražším prodaným automobilem světa.

img-responsive

Ferrari 335 S | foto: Artcurial

K jeho nádherným tvarům jistě není potřeba ic dodávat, ovšem pár slov by si zasloužila jeho historie. V padesátých letech se totiž za volantem tohoto skvostu střídala jména jako závodních jezdců jako Peter Collins, Maurice Trintignant, nebo Wolfgang von Trips. Vůz se na konci padesátých let účastnil slavných závodů jako 12 hodin Sebring nebo Mille Miglia. Ve svém zasloužilém důchodu strávil 40 let ve vlastnictví jednoho člověka a garáž poprvé změnil až před dvěma lety.

2. Ferrari 250 GTO

První zástupce řady 250 GTO v této tabulce je stále nejdražším automobilem, který se kdy prodal v aukci. Když se v roce 2014 vydražil za 38.1 milionu dolarů, bylo kolem toho opět vysoké pozdvižení. Málokdo si však uvědomuje, že s přihlédnutím k inflaci a dalším drobnostem by dnes cena odpovídala hodnotě téměř 40 milionu dolarů.

img-responsive

Ferrari 250 GTO | foto: Bonhams

Nádherný automobil patřil slavnému závodníku jménem Jo Shlesser, který však tragicky zahynul během svého prvního závodu ve Formuli 1 v roce 1968. Automobil však pořídil již v roce 1962 s úmyslem účastnit se v něm závodu Tour de France. Krátce poté ho však prodal, neboť jeho týmový kolega Henri Oreiller přišel o život během jednoho z následujících závodů.

1. Ferrari 250 GTO

Automobil, který před pár dny opět vzbudil obrovský rozruch. A ještě by ne, když za něj obchodní ředitel společnosti WeatherTech a známý milovník a sběratel Ferrari zaplatil 70.2 milionu dolarů (cca 1,5 miliardy korun). Vůz je přitom velice podobný předešlému modelu a společně jsou dvojicí z pouhých pěti vyrobených 250 GTO. Hodnotu tohoto exempláře však výrazně zvedá jeho minulost.

img-responsive

Ferrari 250 GTO | foto: youtube.com

V roce 1964 totiž tento vůz vyhrál slavný závod Tour de France a ještě o rok předtím skončil na čtvrtém místě v závodech v LeMans. Automobil se navíc může pochlubit skvělým technickým stavem, který nikdy nenarušila žádná nehoda. A to byl vůz celkem pravidelně využíván. Odborníci navíc odhadují, že hodnota tohoto skvostu bude i nadále růst. 

Vytisknout

Diskuze: Nejdražší prodaná Ferrari? První trojice je snem každého z nás

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Škoda 903, prototyp vojenského vozidla s pohonem 6×4 vznikl na bázi osobního automobilu Superb.

Škodovky, které bránily první republiku? Superb s pohonem 6x4 byl majestátním…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud