Proč nepodceňovat svolávací akce? Tahle maličkost způsobila škody za 2.2 miliardy

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 25. května 2018, 10:00 Aktualizováno 25.5.2018, 12:44 Google+

Svolávací akce jsou pro většinu automobilek nepříjemnou záležitostí, která automaticky snižuje jejich renomé v očích zákazníků. V očích zákazníků se pak jedná o nepříjemný zážitek, který je sice nic nestojí, ale na pár hodin nebo dnů je připraví o jejich komfort. Svolávací akce ale mají svůj smysl a ignorovat je se nevyplácí. Zanedbání byť jen maličkosti totiž může způsobit škody, jejichž rozměr je jen těžko představitelný.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Příčinou ničivého požáru byla brzdová kapalina zatékající do kabeláže systému ABS, což způsobilo zkrat

Příčinou ničivého požáru byla brzdová kapalina zatékající do kabeláže systému ABS, což způsobilo zkrat | foto: NTSB.gov

Sdílejte článek

Na vlastní kůži se o tom přesvědčily automobilky Ford, BMW nebo Daimler, několik stovek zaměstnanců americké vlády, americká armáda a posádka přepravní lodi Courage, která na zcela rutinní cestě zažila jedny z nejděsivějších chvil svého života. Vlivem neopravené závady na automobilu zahrnutém do svolávací akce totiž vypukl na lodi požár, který způsobil škody přesahující 2 miliardy a rozpoutal válku advokátů největších automobilek světa.

Začněme ovšem od začátku. Píše se rok 2015 a jistá Mary, zaměstnankyně americké vlády pracující v Evropě, nakládá svůj Ford Escape roku výroby 2002 na nákladní loď MV Courage, která jej má společně s několika stovkami dalších automobilů a několika tunami různého vybavení do domácnosti přepravit z Německého přístavu do Belgie.

Kromě onoho Fordu Escape, který je nešťastným hrdinou tohoto příběhu, se na palubě lodi MV Courage s kapacitou 52 000 tun nachází i 187 nových automobilů značky BMW, 757 automobilů Daimleru a 221 automobilů v osobním vlastnictví dalších zaměstnanců americké vlády. Kromě toho se měla na palubně nacházet i technika americké armády a další náklad, do kterého patřilo vybavení domácnosti zaměstnanců americké vlády, kteří byli přiděleni na nová pracoviště.

Pro posádku lodi se mělo jednat jen o rutinní přepravu běžného nákladu, kterou však komplikovalo počasí. Vysoký vítr a sním spojené vlny však byly nic ve srovnání s požárem, který podle NTSB vypukl na 12. podlaží. Posádka se s ním sice snažila bojovat, leč neúspěšně. Loď tak nakonec musela zakotvit v britském přístavu Dover, kde strávila několik dnů. Poté byla opět vyslána zpět do Německa, kde měla projít inspekcí.

A vyšetřování v Německu odhalilo pravý rozsah škod - zničené vozy BMW v hodnotě 7.3 milionu dolarů, zničené vozy Daimler v hodnotě 33.1 milionu dolarů, zničená osobní vozidla zaměstnanců vlády v hodnotě 4.75 milionu dolarů, zničený přepravovaný náklad v hodnotě 45 milionů dolarů a škody na lodi v hodnotě 10 milionů dolarů. Celkem tedy škody za 100 milionů dolarů, tedy cca 2.2 miliard korun. Největším štěstím však bylo, že se nikomu nic nestalo.

Následné vyšetřování příčin požáru pak vyšetřovatele zavedlo až k SUV Ford Escape, které bylo cílem několika svolávacích akcí. Vyšetřovací zpráva NTSB totiž uvádí že: „z víčka nádržky hlavního brzdového válce unikala brzdová kapalina, která se dostala až do kabelů systému ABS. Zde došlo ke zkratu, tavení a následně požáru." Americký úřad pro silniční a dálniční bezpečnost přitom už v roce 2012 věděl o minimálně 260 případech požáru těchto vozidel, které nezpůsobila dopravní nehoda.

Vyšetřovací zpráva tak přímo uvádí, že požárem zničený Ford Escape, který se nacházel v nákladním prostoru lodi Courage, nebyl servisován a nedošlo u něj k výměně vadné součástky, která byla předmětem svolávacích akcí automobilky Ford. Omluvou pro majitelku vozu však byla skutečnost, že několik let pobývala v zámoří, takže se k ní zprávy o hrozícím riziku nedostaly.

O nehodě, jejím vyšetřování a příčinách se příliš dlouho veřejně nemluvilo, ovšem teď vypluly na světlo světa všechny detaily, které elegantně shrnul web Jalopnik. K medializaci navíc existují minimálně dva zajímavé důvody. Tím prvním je smršť žalob, které začaly lítat mezi BMW, Daimlerem, Fordem a americkou vládou, která měla údajně odpovídat za své zaměstnance, jejich majetek a jeho přepravu. Ve sporu se navíc jedná o obrovské peníze, které se z pochopitelných důvodů platit nikomu nechce.

Záběry z vrtulníku ukazují požárem poškozenou loď Courage | zdroj: youtube.com

Dalším důvodem, proč je dobré tento případ medializovat, je však samotná podstat svolávacích akcí a jejich významu. Docela dlouho se na ně totiž hledělo jako na něco, co automobilce podkopává nohy, snižuje kvalitu jejich produktů, atd. Ve výsledku je ale patrné, že svolávání automobilů s problémy je projevem odpovědnosti automobilky za své produkty a snahou zajistit svým klientům maximální komfort a bezpečí. Opravy jsou navíc zdarma a pár dnů bez vozu jistě nestojí za problémy, které může ignorace takových akcí přinést.

A právě ignorace svolávacích akcí také stojí za zmínku. Podle amerických úřadů totiž lidé mnohdy svolávací akce ignorují, případně o nich nejsou dostatečně informování. V plném světle to ukazuje například problém vadných airbagů společnosti Takata, které mohou v krajním případě způsobit i smrt. Podle statistik však stále došlo k opravě sotva poloviny dotčených automobilů. Celkově se pak na servisy nedostaví cca 30 % ze všech svolávaných automobilů.

Vytisknout

Diskuze: Proč nepodceňovat svolávací akce? Tahle maličkost způsobila škody za 2.2 miliardy

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Dodge Viper ACR (2016)

Vstane ikonický Viper z popela? První zprávy slibují famózní stroj

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud