Objevena unikátní opuštěná sbírka aut! Značky nebudete znát

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 10. února 2018, 14:46 Aktualizováno 10.2.2018, 19:04 Google+

Je až neuvěřitelné, kolik vzácných a historicky ceněných skvostů je poschováváno po různých opuštěných skladištích a garážích na celém světě. O poslední zajímavý nález se tentokrát pochlubil sběratel a obchodník s klasickými vozy, který poblíž Washingtonu narazil na neuvěřitelnou sbírku vzácných britských sporťáků.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sbírka vozů Daimler SP250

Sbírka vozů Daimler SP250 | foto: craigslist.org

Sdílejte článek

Sběratel jménem Ralph, který žije poblíž Washingtonu, vlastně narazil na pětici vzácných britských sporťáků Daimler SP250 úplnou náhodou. Před zhruba čtyřmi měsíci mu totiž volal jeho kamarád, který si jen pár desítek kilometrů od jeho domu chtěl koupit skladiště, ve kterém však našel něco neuvěřitelného.

Do telefonu jen Ralphovi řekl, že by měl "raději rychle přijet a na něco se podívat." Když pak Ralph dorazil na místo, uviděl před sebou pět britských roadsterů Daimler SP250, v různém technickém stavu, vyskládaných na policích jak zboží v supermarketu. Jak později vyšlo najevo, skladiště patřilo majiteli servisu tahačů, který však před nedávnem zemřel. Od 70. let se však aktivně věnoval sbírání těchto raritních britských vozů.

Ralph byl původně zaujatý jen 2.5 litrovým motorem V8 Hemi se vstřikováním Hillborn, který původně pochází ze závodních vozů a Ralph by ho rád zabudoval do silničního sporťáku. Nicméně místo nákupu pouze motoru se Ralph nakonec rozhodl koupit celou poměrně vzácnou sbírku vozů.

A co že je na těchto roadsterech tak vzácné? Především kombinace jejich techniky a poměrně malého množství vyrobených kusů. Mezi lety 1956 až 1964 totiž vzniklo cca 2645 těchto zajímavých vozidel, jejichž předností byl pravděpodobně jeden z vůbec nejlepších motorů V8, jaký kdy Britové vyrobili. Motor byl navíc usazen pod lehkou laminátovou karoserií, takže si vozem doslova jen hrál a zážitek z jízdy se dal přirovnat prý i k HotRodům.

Sbírka Ralphových vozů je však unikátní ještě díky jedné specialitě: všechny vozy mají řízení nalevo, což je u britských sporťáků vždy unikát. V tomto případě jde ale o skutečnou vzácnost, neboť podle knihy "British Sports Cars in America" (autor J. Stein) vzniklo těchto vozů s řízením nalevo zhruba něco mezi 639 až 1 210 kusy pro celý svět.

Vzhled vozu je poněkud svérázný a pravděpodobně hrál velkou úlohu v tom, proč se vyrobilo jen omezené množství. Designéři chtěli zaujmout až příliš široké spektrum, ale nakonec se nezavděčili téměř nikomu. To je ale obrovská škoda, neboť motor pod kapotou je skutečný skvost, který ve své době dokázal překonat většinu konkurence. Bublání téhle V8 je navíc až neskutečně krásné a návykové, jak v jednom díle svého pořadu předvedl Jay Leno, který je jedním z vlastníků téhle britské rarity.

Jay Leno a jeho kompletně renovovaný 1962 Daimler SP250 (25:05) | zdroj: youtube.com

Zpátky k pěti nalezencům. Ralph je sice nadšeným sběratelem a majitelem společnosti H&H Classic Cars, pět britských roadsterů si nakonec nenechá a rozhodl se je všechny najednou nabídnout k prodeji. Podle všeho by renovace byla až příliš velkým projektem a navíc je Ralph na jízdu v tomhle roadsteru až moc vysoký. Všech pět vozů, včetně řady náhradních dílů, je proto vystavených na serveru Craigslist, kde za ně požaduje 65 000 dolarů (cca 1.3 milionu korun), což je prý víceméně podobná částka, jakou za vozy dal.

Sbírka zahrnuje 2 vozy z roku 1960 a poté po jednom kusu z let 1962, 1963 a 1964. Technický stav je těžké odhadovat, nicméně podle jednoho z redaktorů webu Jalopnik, který s prodejcem mluvil, by minimálně jeden vůz měl naskočit a běžet, zatímco ostatní motory budou potřebovat trochu péče.

Vytisknout

Diskuze: Objevena unikátní opuštěná sbírka aut! Značky nebudete znát

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Škoda Auto

Hledáte nové zaměstnání? Automobilový průmysl potvrzuje výsadní postavení

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud