Opěrka hlavy v autě: Jak ji správně nastavit? Následky mohou být fatální

AutoRoad.cz, 3. ledna 2018, 18:58 Google+

Automotoklub ÚAMK pravidelně upozorňuje na chyby, které řidiči a spolucestující dělají, když se špatně poutají, nesprávně nastaví výšku pásu v B sloupku, sedí příliš blízko či daleko od volantu, ten není v případě jeho nastavitelnosti ve správné výšce a tak dále. K takovým do značné míry „fádním“ a přesto z hlediska bezpečnosti důležitým krokům patří i správné nastavení opěrky hlavy, a to všech, kdo sedí v autě. Myslíme na to když usedáme do vozu, umíme si poradit?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Opěrka hlavy. Jak má být správně nastavená?

Opěrka hlavy. Jak má být správně nastavená? | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Partnerský automotoklub ÚAMK, rakouský ÖAMTC, provedl důležitý test – ověřoval, jak si motoristé umějí s opěrkou hlavy poradit. Ukázalo se, že z celkem 1 185 řidičů a cestujících na předních sedadlech pouze 53 procent mělo nastavenu opěrku správně. Celkem 41 procent je mělo příliš vysoko nebo příliš nízko a 6 procent dokonce v takové poloze, že v zásadě neposkytovaly vůbec žádnou ochranu.

Proč je správné nastavení tak důležité? Při obou typech havárií – zepředu i zezadu, poskytují zásadní ochranu proti poškození krční páteře a dalším poraněním. Následkem pak mohou být poruchy pohybu, ale dokonce i trvalé poškození, včetně ochrnutí. Podstatné je také dodat, že k němu může dojít i v poměrně malé rychlosti, a to například při nárazu do vašeho vozu jiným vozidlem zezadu. Rozhodně tedy stojí za to věnovat několik sekund tomu, abychom si nastavili opěrku hlavy do správné polohy, jak ve vlastním autě, tak i v případě, že jedeme v cizím jen jako pasažéři.

Jaká je to poloha? První pravidlo říká, že by temeno hlavy a opěrky hlavy měly být přibližně v jedné rovině. K tomu stačí si jen položit na hlavu dlaní ruku a prsty bychom se měli dotýkat vrcholu opěrky. Když je to tak, je to v pořádku. Další zásadní parametr je vzdálenost opěrky od naší hlavy. Nesmí být velká, protože jinak třeba při nárazu zezadu do vašeho vozu je pohyb hlavy příliš dlouhý a během něj se těžší hlava pohybuje dozadu rychleji než zbytek těla a krku.

Následek? Zranění krční páteře. Existuje i druhý důvod, a tím je aktivace airbagů v případě havárie. Ty jsou vystřeleny a nafouknuty směrem k vrchní části hrudníku a hlavy. Jestliže by za ní nebyla v přiměřené vzdálenosti opěrka, bezpečnostní nafukovací vak by se minul účinkem a vlastně by se mohl dokonce stát nebezpečím.

Proto je důležité, aby ona vzdálenost hlavy od opěrky, která ji zachytí, byla jen maximálně 4 centimetry. K tomu stačí zkontrolovat, že mezi zádní část hlavy a opěrku, při vašem běžném posedu za volantem, se vejdou asi tři prsty vaší ruky.

Nastavit tuto vzdálenost nám u moderních automobilů umožňuje pohyb samotné opěrky v podélném směru, u starších pak nastavení sklonu opěradla.

Ne vždy a v dostatečné míře je toto možné na zadních sedadlech, kde také bývají rozměrově menší opěrky hlavy. Oba tato fakta tedy napovídají, že v tomto směru je bezpečnější v případě jízdy jen dvou osob, sedět vpředu. To ale nic nemění na tom, že pokud někdo sedí na zadním sedadle, nemá opomíjet možnost výškového nastavení opěrek. Jistě, řidiči mají obvykle zadní opěrky maximálně zasunuty do opěradla, aby měli co nejlepší výhled dozadu přes zadní okénko. To ale není důvod, proč by měli cestující vzadu ponechat opěrky v nevhodné poloze. Podstatnější než výhled dozadu, ten řidiči poskytují také vnější zpětná zrcátka, je zdraví a bezpečnost cestujících. Proto by měli věnovat několik sekund jak zapnutí bezpečnostních pásů, tak nastavení opěrek hlavy. Zvláště důležité je to v případě extrému – lidí vysokého vzrůstu. Mějme na paměti, že automobilky obvykle pracují při konstrukci vozidla s „unifikovaným“ Evropanem, který má hmotnost kolem 80 kg a výšku asi 175 cm. Proto si ti vyšší musí výšku nastavení pečlivěji upravit.

Jak ale ukázal test rakouského ÖAMTC, a potvrzují odborníci ÚAMK, bezmála polovina řidičů a pasažérů nezná nebo zapomíná na zásady použití opěrek hlavy. Proto jsme je připomněli.

Vytisknout

Diskuze: Opěrka hlavy v autě: Jak ji správně nastavit? Následky mohou být fatální

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Karosa ŠM 16,5

Jak Karosu ŠM 16,5 vykousal Ikarus? Smutná léta a konec pokroku pro republiku

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud