Víte, v jakém stavu jsou vaše stěrače? Poradíme, jak to zjistíte

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 2. listopadu 2017, 09:04 Aktualizováno 2.11.2017, 16:17 Google+

Nadešel podzim a jak to tak vypadá, zima nebude daleko. Každý den nás tak na silnicích čeká déšť, vítr, mráz nebo třeba listí a bláto. Je proto důležité zkontrolovat stav vašich stěračů. To, jestli jsou v dobrém, ba dokonce výborném stavu, rozhoduje nejen o dobré viditelnosti, ale zároveň také o bezpečné jízdě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Auto Kelly

Sdílejte článek

Na stěrače musí být stoprocentní spoleh. Při prudkém dešti nebo nečistotách na čelním skle je důležité, aby byly v dobré kondici, a vy tak měli perfektní výhled. Možná si teď ani neuvědomujete, jaký by to byl za deště rozdíl, kdybyste své stěrače vyměnili. Nezapomeňte, že v rámci bezpečné jízdy rozhoduje každá sekunda, kdy třeba nemáte tak dobrý výhled, jaký by byl třeba.

Jak moc jsou stěrače opotřebené, to samozřejmě záleží zejména na četnosti užívání. Jejich životnost však ovlivňuje také to, kde parkujete. Pokud máte auto garážované, logicky stěrače ušetříte nejrůznějších škodlivých vlivů, ať už je to mráz, či velké horko, které stěrače zatěžují. Neméně důležitá je také kvalita stěračů, vyplatí se na nich nešetřit a pořídit si kvalitní, které jsou odolné vůči teplotním výkyvům, kamínkům, blátu nebo třeba námraze.

Stěžejní jsou na stěračích gumičky

Pokud odhlédneme od případu, že jsou stěrače z nějakého důvodu nefunkční, je nutné sledovat, v jakém stavu je na nich stírací gumička, která je nejdůležitějším komponentem. V létě se mohla vlivem velkého horka zvlnit a už nedrží tvar. Na podzim a v zimě na ni zase působí teplotní výkyvy, mráz a vítr. Snadno tak ztvrdne nebo zpuchří. Tak jako tak je třeba stěrač vyměnit, aby bylo stírání opět stoprocentní.

Vyberte ten správný rozměr

Při nákupu nových stěračů se zaměřte na jejich správné rozměry a typ. Rozhodně nedoporučujeme univerzální stěrače ze supermarketu. Takové nemusí vašemu autu přesně sedět a nebudou pak stírat správně.

Ideální je v prodejně nebo na e-shopu zadat konkrétní typ vozu, který řídíte. Na výběr pak dostanete z různých variant stěračů přímo pro váš typ auta. Stěrače pak můžete kupovat buď samostatně, nebo rovnou v kompletním setu. V prodeji jsou také stěrače se sadou adaptérů, které zajistí kompatibilitu s většinou aut, která na našich silnicích jezdí. Pokud máte specifické zakřivení skla, vybírejte stěrače hybridní.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: Auto Kelly

Výměnu proveďte důsledně

Pří výměně stěračů je potřeba postupovat důsledně podle montážních instrukcí, které jsou uvedené na zadní straně balení tak, aby stěrač správně sedl do svého ramena a dokonale přilehl na sklo automobilu. Pozor u nových aut, kde je často nutné stěrače nejprve nastavit do montážní polohy.

Nezapomeňte na směs do ostřikovačů

Často se zapomíná dolévat směs do ostřikovačů, která je zvláště v podzimním a zimním období důležitá. Na podzim ve směsích do ostřikovačů určitě oceníte nanočástice s Rain-Off efektem, které zvyšují viditelnost z vozu za deště, a to jak při denním, tak zejména nočním provozu. Nanočástice urychlí stékání vody v malých kapičkách a zamezí, aby voda tvořila nepříjemnou souvislou plochu bránící ve vašem výhledu. Tento efekt ještě posílíte použitím speciálního spreje, tzv. tekutých stěračů skel.

Zimní směsi vybírejte mrazuvzdorné, dejte si přitom pozor na různé hranice odolnosti proti mrazu. Některé vydrží až do -80 stupňů, jiné pouze -5 stupňů. Ty však zase kombinují přidané hodnoty letních a zimních směsí – obsahují účinnou látku pro lepší odstranění hmyzu, který je v teplejších dnech ještě přítomný, ale zároveň nezmrznou v ostřikovačích, pokud například k ránu teplota klesne pod bod mrazu. „Směsi s nanočásticemi lépe odpuzují vodu, nečistoty i oleje, zvyšují lesk nebo chrání před dalším znečištěním a docílí okamžitého povolení námrazy,“ doporučuje marketingový ředitel Auto Kelly, Michal Knor.

Ideální je stěrače měnit dvakrát do roka – na podzim a na jaře. Tedy před a po nejnáročnějším období, co se nepříznivých podmínek týče.

Výměna stěračů nemusí být drahá záležitost. Například v síti prodejen Auto Kelly jsou dostupné stěrače vysoké kvality, kterou hned při prvním dešti přivítáte. Seženete tam navíc i směsi do ostřikovačů a další potřebné vybavení. Pro svůj nákup nemusíte jezdit daleko, kromě e-shopu má Auto Kelly více než osmdesát kamenných prodejen po celé republice.

Vytisknout

Diskuze: Víte, v jakém stavu jsou vaše stěrače? Poradíme, jak to zjistíte

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Alpine a jeho speciální koncept Hellbender postavený na základech Jeep Wrangler

V Alpine stvořili extrémní off-roadové "Párty monstrum". Říkají mu Hellbender

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud