Jak se připravit na zimní sezónu? Tyto rady přijdou vhod už nyní

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 25. října 2017, 16:06 Aktualizováno 26.10.2017, 11:01 Google+

Zima je pro řidiče i jeho automobil tím nejnáročnějším obdobím, na které je potřeba se řádně připravit. Jen dobrým obutím to ale nekončí. Co provozní kapaliny, není na čase doplnit také výbavu o stěrku a škrabku na okna? Není čas zkontrolovat stav akumulátoru…A jak jsou na tom naše oči, uvidíme za šera dobře? Pojďme se společně podívat na několik doporučení, které pro řidiče přichystal Ústřední Automotoklub ÚAMK.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Zimní pneumatiky

Připomeňme nejdříve české předpisy. Ty jasně říkají, že v období od listopadu do konce března je v případě, že je na silnici sníh nebo námraza či led, nebo se dá očekávat, že takováto situace nastane, jsou řidiči povinni používat zimní pláště. Spokojit se jen s pouhým konstatováním: je čas nazout zimní pneumatiky, je málo. Velmi podstatné je uvědomit si, že starší pláště, sjeté byť na zákonem stanovenou míru, nabízejí už jen polovinu původního výkonu.

Přesněji, nová zimní pneumatika má obvykle výšku dezénu, či chcete-li hloubku drážky ve středu běhounu, minimálně 8 milimetrů. Jakmile máme pláště například dvě zimy a sjeli jsme vzorek o 2 milimetry, musíme počítat s prodloužením brzdné dráhy zhruba o 20 procent. Rozhodně je také na místě pamatovat na věk pneumatiky, tedy přesněji na fakt, že s každým sjetým milimetrem se brzdná dráha bude prodlužovat. Proto se obecně hovoří o 4 až 5 letech, po které bychom měli používat jednu sadu zimních plášťů.

Jiří Patera, zkušený instruktor kurzů bezpečné jízdy, které pořádá na výcvikových plochách polygonu společnost AUTODROM MOST, dodává, že v České republice musí být zimní pneumatika označena písmeny M + S. Jednoznačně však doporučuje nasadit pneumatiky označené i třemi vrcholy se symbolem sněhové vločky uprostřed. „Taková pneumatika je zvlášť vhodná do zimních podmínek, má všechny potřebné vlastnosti,“ upřesnil.

Co do zavazadelníku?

Když mluvíme o pneumatikách, sice je ještě brzy na doplnění výbavy o sněhové řetězy, nicméně rozhodně je na místě zkontrolovat, zvláště pokud během zimy zamíříte do hor, zda máte zimní plášť také na rezervě. Pokud byste propíchli kolo na zasněžené vozovce, vystavujete se s jednou letní pneumatikou přinejmenším riziku.

Dalšími doplňky, kterými je třeba nyní dovybavit vůz, jsou například: nemrznoucí směs do ostřikovače, škrabka na okno, vhodný hadřík nebo jelenice pro otření čelního okna zevnitř, tažné lano nebo dobíjecí kabely. A myslete i na rukavice, smetáček na dlouhé násadě, nebo kapesní svítilnu. Rozmrazovací sprej pak raději noste v kapse, neb v zamrzlém autě vám bude k ničemu. Zkrátka zima si žádá své a musíme být na ní vybaveni dříve, než skutečně přijde. 

Vidět a být viděn

Více než v kterémkoliv jiném období roku je na místě myslet na zásadu – vidět a být viděn. Což znamená, že je třeba nechat si seřídit světlomety. Nemusíte se ale bát žádných velkých  investic, v profesionálním servisu je to práce na pár minut. Jde o činnost jen za pár set korun, ale zajistí, že nikoho nebudou světla nepříjemně oslňovat a vy budete mít dobrý výhled. Myslete i na fakt, že řada vozů má ostřikovače čelního skla sloučené s ostřikem čelních světlometů. Což samozřejmě znamená, že můžete poměrně rychle vyčerpat všechnu nemrznoucí směs v ostřikovačích. 

S viděním se pojí také nutnost dobrého zraku za volantem. Jakákoliv jeho vada totiž může vést ke špatnému vyhodnocení dopravní situace, obzvlášť v nevlídném zimním počasí, které při snížené viditelnosti odhalí „skryté“ vady. Řidič se zhoršeným viděním může být nebezpečný nejen sobě, ale i všem ostatním účastníkům provozu. I bez potíží se zrakem je proto důležité absolvovat preventivní vyšetření u očního lékaře každý rok. „Na preventivní prohlídky by neměli zapomínat především lidé s vyšším rizikem oční choroby, například lidé silně krátkozrací, diabetici, anebo ti, v jejichž rodině se vyskytl zelený zákal“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.

Ošetřit karoserii a podvozek   

Zimní období je tím nejhorším pokud jde o to, kolik škody napáchá na karoserii nebo podvozku a jeho dílech. Zvýšená vlhkost nahrává korozi, proto není od věci ošetřit lak voskováním, které chrání proti drobným nečistotám. Nejdříve je nutné vše důkladně umýt, zbytky prachu totiž snižují efekt této péče. Hlavní pravidlo zní: v zimě se vůz neumývá pro krásu, ale z preventivních důvodů. Před voskováním by se ještě měly opravit velké škrábance, které ani vosk nezacelí. Na výběr je varianta domácího ošetření či profesionálního postřiku. Kvalita vosku se odvíjí zejména od ceny. Domácí autokosmetiku pořídíte asi od 300 korun, práce profesionála vyjde od 1000 korun a výše.

Dalším, ještě významnějším krokem, je možný nástřik podvozku vozidla. Ten se vyplatí buď u starších automobilů, kde hrozí rychlejší postup rezivění, nebo naopak u drahých nových vozů. Hovoříme totiž o preventivní ochraně za cenu pod 10 000 Kč, která ovšem vydrží až tři zimy.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Doplňte kapaliny

O nemrznoucí směsi do ostřikovačů už řeč byla. Nejde však o jedinou kapalinu, na kterou bychom před zimou měli myslet. Srdce vozu – motor, by měl dostat kvalitní olej. Ten se nemusí měnit sezónně, ale pro zimu jsou vhodnější ty tekutější. Za studena mažou lépe a poznáte je podle nízkého počátečního čísla (SAE 10W-40). Se správným výběrem poradí odborník v servisu. Po létě zkontrolujte i chladicí kapalinu, která kvůli vysokým letním teplotám přirozeně ubývá. Právě teď by se měla doplnit případně vyměnit za novou, nemrznoucí do  -30°C. Stará kapalina může při mrazech zamrzat a poškodit motor i chladič.

Geometrie, tlumiče a brzdy

Nutné je podle Jiřího Patery nechat před zimou zkontrolovat také geometrii podvozku vozu, tlumiče a brzdovou soustavu. „Zimní pneumatiky je třeba nasadit ve chvíli, kdy je tři až pět dnů po sobě ranní teplota nižší než sedm stupňů Celsia. Že je důležité zkontrolovat geometrii, ukázaly testy, při nichž až 86 procent vozů nevyhovělo. V takovém případě vůz špatně brzdí a pneumatika se jízdou ničí“ varoval.

Poklesem venkovních teplost se snižuje přilnavost pneumatik, což má za následek prodloužení brzdné dráhy auta. Řidič by měl proto snížit rychlost, zvýšit odstup od vozu jedoucího před ním až na tři vteřiny a neměl by jezdit ve skupině jiných aut. „Důležité je sledovat jízdní pruhy a dívat se do stran, aby při nutnosti okamžité reakce řidič eliminoval časovou prodlevu. Pro nouzové brzdění na všech površích, tedy na suchu, mokru či sněhu platí jediné pravidlo. Vyšlápnout spojku a tlačit na brzdový pedál největší možnou silou. Jen tak se docílí nejkratší brzdné dráhy. U vozů s automatickou převodovkou či elektromobilů, které spojku nemají, se prostě jen vší silou brzdí. Automat si s tím poradí“ dodal Patera.

Energii dodá akumulátor

Mysleme i na baterii. Ověřte si, že má dostatečnou kapacitu, aby přečkala zimu. S teplotou -10 °C se kapacita baterie sníží o 30 %. Pamatujme přitom, že i baterie má svoji životnost, která se obvykle podle typu pohybuje mezi 4 až 6 lety. Zdatnější motoristé si za pomoci dobré nabíječky mohou sami dobít akumulátor doma. Pro většinu je ale příhodnější nechat si stav baterie zkontrolovat odborníky ve specializovaných servisech.

Závěrečná rada od odborníků ÚAMK pak jednoznačně říká – nepodceňujte nástrahy zimy, ať už je řeč o pneumatikách, provozních kapalinách nebo právě baterii. Každé zanedbání se může vymstít. V lepším případě jen tím, že zůstanete na místě a budete čekat na asistenční službu ÚAMK, která vám vůz nastartuje. V horším případě může třeba dojít k havárií, protože vaše sjeté pneumatiky danou situaci prostě nezvládly.

Vytisknout

Diskuze: Jak se připravit na zimní sezónu? Tyto rady přijdou vhod už nyní

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Například žluté Porsche 911 Carrera T rozhodně není špatnou volbou

Nepodceňujte u auta výběr barvy, mohli byste se připravit o nemalou částku

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud