Podzim klepe na dveře. Víte, jak na něj připravit váš automobil?

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 3. října 2017, 10:36 Google+

Většina lidí nechává prohlídku či servis automobilu jen na přechody mezi letním a zimním obdobím, ovšem i nástup podzimu sebou přináší pár úskalí, před kterými bychom měli sebe i náš vůz chránit. Na co se tedy s příchodem podzimu na našem automobilu zaměřit?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Podzim sebou sice nepřináší tak drastické změny jako léto nebo zima, takže starosti s výměnou pneumatik ještě můžeme odložit, ovšem počítat musíme s postupným poklesem teplot, zkracováním dnů a stále častějšími mlhami či deštěm, které zhoršují viditelnost. Není proto na škodu se na cestování v takovýchto podmínkách trochu připravit. 

Tím první, nejjednodušším a také nejčastěji přehlíženým krokem je kontrola a případná výměna stěračů. I kdybyste je v průběhu roku příliš nevyužívali, kontrolu rozhodně nepodceňujte. Gumičky stěračů jsou vyrobeny z gumy či silikonu a tyto látky postupem času ztrácí své vlastnosti. Pokud si tedy začnete všímat, že vaše stěrače za sebou nechávají pruhy vody, přeskakují, vynechávají či pískají, rozhodně na nic nečekejte a běžte na benzínku či do nejbližších auto-potřeb pro nové. Nejen, že se vám zlepší výhled a cestování v dešti bude bezpečnější, ale také nebudete riskovat poškrábání skla.

Když už budete vidět skrze čelní sklo, nebylo by od věci zkontrolovat osvětlení vozu. Rozsviťte na vašem automobilu vše co svítit může, celý vůz obejděte a vadné žárovky vyměňte. Nezapomeňte ani na mlhová světla, která právě na podzim dostávají smysl. Na silnici ale nezapomínejte, že mlhovky je potřeba i zhasínat, jakmile se za vámi někdo objeví. Jejich pronikavé červené světlo totiž dokáže řidiče za vámi nepříjemně oslňovat.

Dalším krokem by měla být kontrola pneumatik. Pokud nežijete ve výše položených oblastech, kde se sníh objevuje dříve než ve zbytku republiky, přezouvání se vás zřejmě ještě týkat nebude. Měli byste si však zkontrolovat hloubku dezénu a také dohuštění pneumatik. Během podzimu je vyšší šance, že se dostanete na mokré silnice. Pokud vaše pneumatika nebude mít dostatečný vzorek, nebude schopna odvádět dostatečné množství vody a riziko aquaplaningu tím značně roste. Nespoléhejte proto na zákonem stanovené minimum a najezděte na pneumatikách s hloubkou dezénu nižší než 3 až 4 mm.

img-responsive

Ilustrační fotografie | foto: pixabay.com

Stejně tak se doporučuje kontrolovat tlak v pneumatikách, který může spolu s teplotami klesat. Pouze správně nahuštěné pneumatiky (nikoliv podhuštěné ani přehuštěné) vám zajistí ideální styčnou plochu mezi vzorkem a povrchem vozovky, čímž zvýší vaši bezpečnost. Kromě toho vám ale správný tlak pneumatik zajistí i nižší spotřebu pohonných hmot, pomalejší opotřebení pneumatiky a vyšší cestovní komfort.

Pokud jste celou sezónu odkládali problémy s ventilací, klimatizací či topením, na podzim je ten nejlepší čas se problému věnovat. Topení totiž oceníte při jakékoliv ranní cestě, kdy již nyní klesají teploty pod 10 °C. Klimatizace jako taková se vám může zdát během nadcházejících měsíců jako zbytečná, ovšem její služby možná oceníte při při odmlžování interiéru.

A pokud vám bude zbývat trocha volného času, nebo výrobce vašeho automobilu nabídne zvýhodněné kontroly v autoservisu, určitě se vyplatí s příchodem podzimu nechat zkontrolovat kapacitu akumulátoru, případně i stav brzd a náplní v autě. Běžná životnost akumulátoru se udává na 4 až 5 let, ovšem může vydržet i déle. Pokud už jste ale na této hranici, určitě se vyplatí nechat ho zkontrolovat.

Co se kontroly brzdy týče, zde asi není potřeba nic vysvětlovat. Podzim bývá pro řadu řidičů krizové období  a navíc řada lidí v nepříznivém počasí raději sáhne po klíčích od auta, než po tramvajence. Na silnicích se tak mohou objevit i sváteční řidiči a o zábavu je hned postaráno. Během kontroly provozních kapalin se doporučuje neopomenout kontrolu oleje (ale to všichni pravidelně děláme, že?) a také kontrolu chladící kapaliny, která totiž postupem času ztrácí své vlastnosti.

Vytisknout

Diskuze: Podzim klepe na dveře. Víte, jak na něj připravit váš automobil?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Propadlá silnice se stala osudná vozu Rolls-Royce Ghost za více než 16 milionů korun

Propadlá silnice slupla Rolls-Royce jako malinu, auto za 16 milionů je na odpis

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud