Jak bude vypadat budoucnost obytných vozidel? Odpověď nabízí California XXL

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 28. srpna 2017, 18:59 Google+

California je nejoblíbenějším obytným automobilem všech dob. Transporter s výklopnou střechou se stal ikonou zcestovalých fanoušků kempování díky svému interiéru, promyšlenému až do posledního detailu, a absolutně nezaměnitelnému designu. Volkswagen Užitkové vozy nyní přenesl legendární koncept modelu California do třídy o číslo větších obytných vozidel a jeho zdokonalením vznikla studie California XXL. Jejím základem je nový Crafter, který patří v celosvětovém měřítku mezi nejmodernější všestranné lehké užitkové vozy díky své maximální bezpečnosti, komfortním jízdním vlastnostem, úsporným motorům a široké paletě asistenčních systémů. Volkswagen Užitkové vozy vystavuje studii California XXL ve světové premiéře na letošním veletrhu „Caravan Salon Düsseldorf“ (od 26. srpna do 3. září 2017).

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen Crafter, studie California XXL

Volkswagen Crafter, studie California XXL | foto: Volkswagen

Sdílejte článek

Dva obytné automobily, jedna DNA legendárního designu

Studie vybavená pevnou vysokou střechou s panoramatickým střešním oknem, prodlouženou zadní partií s velkým lůžkem, alkovnou s lůžky pro děti, pohonem všech kol, vzduchovým odpružením a interiérem promyšleným do nejmenšího detailu dává na první pohled najevo, že je velkým sourozencem kultovního modelu California. Oba obytné automobily sdílejí společnou designovou DNA a interiér, který sází na vytříbený styl a dokonalé zpracování detailů. California XXL přenáší tento koncept interiéru do budoucnosti. Volkswagen Užitkové vozy dává budoucímu světoběžníkovi na cestu důmyslná detailní řešení, mezi něž patří výsuvná koupelna, vyhřívaný a odvětrávaný povrch lůžek, prodloužitelná kuchyňská pracovní plocha, podlahové topení, panoramatické střešní okno vybavené pásem osvětlení nebo rozmanité funkce ovládané prostřednictvím tabletu a aplikace „California XXL App“. Navzdory většímu komfortu a prostoru naleznou fanoušci modelu California i uvnitř studie California XXL důležitý pocit svobody, protože výbava byla koncipována tak, aby mohl být obytný automobil připraven během několika minut k odjezdu k dalšímu cíli cesty.

Integrovaný koncept karoserie s vnitřní výškou až 2200 mm

California XXL vychází z modelu Crafter se středně dlouhým rozvorem 3640 mm. Vnější délka vozidla je 5986 mm, měřeno mezi předním a zadním nárazníkem. To však nepopisuje celou skutečnost. Volkswagen Užitkové vozy totiž prodloužil karoserii nad linií Tornádo (ve výši klik dveří) směrem dozadu, a vytvořil tak prostor pro velké lůžko, na němž mohou komfortně spát dvě dospělé osoby v podélném směru. Nad úrovní linie Tornádo tak činí vnější délka vozidla 6238 mm. Nový obytný automobil má vnější šířku 2030 mm (2424 mm s vnějšími zpětnými zrcátky) a výšku 2900 mm. Studie je tedy o 102 mm vyšší než skříňový Crafter s tzv. „supervysokou střechou“. To jsou důležité milimetry navíc, protože v interiéru bylo díky nim možné realizovat vnitřní výšku až 2200 mm pro komfortní pohyb se vzpřímenou postavou a vpředu umístit alkovnu, která je přímo nad prostorem pro řidiče a spolujezdce vpředu a byla koncipována speciálně pro malé i dospívající děti.

Při manévrování má řidič přehled o dění za vozidlem California XXL díky dvěma zpětným kamerám. Jedna je integrovaná do střešní hrany v horní části karoserie, druhá je v nižší poloze, v blízkosti madla zadních výklopných dveří.

Všestranně variabilní interiér s obytnou částí, prostorem pro spaní a koupelnou

Vývojový tým studie California XXL si vytkl za cíl optimalizovat v novém obytném automobilu rozdělení a využití vnitřního prostoru. Dosažení tohoto cíle umožnilo progresivní uspořádání s mimořádnou variabilitou a celou řadou inovativních dílčích řešení. Mezi ně patří výsuvná koupelna a zadní lůžko, jehož části lze během několika sekund odklopit, čímž se výrazně zvětší kuchyňský prostor, resp. vznikne sedací kout. Při pohledu shora lze obytný automobil rozčlenit na šest částí, které se v závislosti na využití vzájemně prolínají:

  • obytná a jídelní část
  • kuchyň s dřezem, plynovým vařičem a chladničkami
  • koupelna se sprchou, umyvadlem a WC
  • velký prostor pro spaní v zádi
  • alkovna pro dvě děti
  • integrovaný prostor pro řidiče a spolujezdce vpředu

Centrem obytného automobilu je kuchyň, koupelna a obytná a jídelní zóna. Protože je díky variabilnímu uspořádání přes den využíván i zadní prostor pro spaní jako prodloužená chodba před kuchyňskou linkou, může být toto centrum značně zvětšeno. Při nastupování velkými posuvnými dveřmi se vstoupí přímo do obytné a jídelní zóny. Praktická je speciální výsuvná schránka u vstupu, do níž lze okamžitě odložit znečištěné boty. Kuchyň a koupelna jsou vlevo od vstupních dveří, uprostřed studie California XXL. Stropní část je vybavena horními skříněmi a dvojitým dekoračním osvětlením (ve dvou úrovních). Horní skříňky nikdy nepřekážejí díky velkorysé vnitřní výšce obytného vozidla. Postaráno je rovněž o síťové propojení. V interiéru je celkem devět zásuvek s napětím 220 V a šest vstupů USB (tři v obytných zónách, tři na přístrojové desce) s funkcí nabíjení.

Panoramatické střešní okno s pásem osvětlení prosvětluje interiér

Interiér je nápadně světlý, útulný a příjemně uspořádaný. Korková podlaha s podélnými pruhy připomíná svým vzhledem podlahu lodě. S čistým a promyšleným designem interiéru ladí bílý, velmi světlý odstín veškerých skříní a obkladů. Světlé (a odolné) jsou také potahy sedadel a lůžek. Záplavu světla vytváří dvojité dekorační osvětlení po celém obvodě interiéru a panoramatické střešní okno s šířkou 1100 mm a délkou 3700 mm. Panoramatické střešní okno vpouští světlo do interiéru nejen za dne, ale i za špatného počasí nebo večer díky pásu osvětlení s funkcí doplňkového dekorační osvětlení. California XXL je kromě toho vybavena funkčním osvětlením ve tvaru písmene U, které lze zapnout kapacitními spínači v obytných zónách.

img-responsive

Volkswagen Crafter, studie California XXL | foto: Volkswagen

Funkční kuchyň se dvěma chladničkami a výsuvnými plynovými hořáky

Multifunkční a výrazně větší, než je běžné v obytných automobilech ve třídě Crafter, je kuchyň. Pracovní plochu v kuchyni lze prodloužit z 1100 mm na celkových 2050 mm díky pracovní desce, kterou se vysune na levé straně, a druhé desce, která se otočí doprava a v noci slouží ve vyklopené poloze jako stěna oddělující prostor pro spaní. Kuchyňská linka je vybavena mimo jiné plynovým vařičem se dvěma hořáky, dřezem, dvoudílnou chladničkou a celou řadou chytrých detailních řešení. Pokud se například na plynovém vařiči nevaří, zasunou se oba hořáky do hliníkového panelu (zasouvají a vysouvají se elektricky stisknutím tlačítka) – a i tuto část lze pak využít jako pracovní plochu pro krájecí desku, kterou lze posouvat mezi vařičem a dřezem. Krájecí deska se po použití zasune do otvoru ve dveřích chladničky, který je koncipován speciálně pro ni. Uživatelé mají k dispozici hned dvě chladničky, z nichž každá má objem 50 litrů. Pod plynovým vařičem se nachází první chladnička. Druhá je uložena v horní skříňce nad vařičem a dřezem. Zde je integrován také čtyřlitrový mrazicí box. Skříňky v této zóně jsou vybaveny výsuvnými přihrádkami na nádobí a příbory, odpadkovým košem a magnetickou deskou na koření. Další skříňky s posuvnými dvířky se nacházejí na levé i pravé straně kuchyňské chodby pod odklopeným prostředním lůžkem.

Koupelnová kabinka se vysune a zdvojnásobí tak svou plochu

Jednou z největších výzev při konstrukci relativně úzkého obytného automobilu pro praktický provoz je integrace dostatečně velké a prakticky využitelné koupelny. Inženýři a designéři značky Volkswagen Užitkové vozy se proto rozhodli, že vyvinou výsuvnou koupelnu. Nepoužívaná koupelna vypadá jako skříň. Pouze srdce na jejím povrchu – sympatická připomínka dřevěných suchých záchodů z minulých dob – je poukazem na to, co se nachází za touto stěnou. Před použitím koupelny se stěna jednoduše vysune směrem ke kuchyňské lince. Při pohledu z obytného prostoru jsou nyní vidět posuvné dveře. Na výsuvnou část navazuje také podlaha. Podlaha obytné části se proto při vysunování koupelny zasune pod kuchyňskou linku. Zároveň se prodlouží podlaha koupelny s integrovanou sprchovou vanou. Ve vytaženém stavu se plocha koupelny zdvojnásobí z 600 x 600 mm na 1200 x 600 mm.

V koupelně se nachází pevně namontované WC běžné velikosti v čistém designu. Nad ním je umístěno odklápěcí umyvadlo. Odklopná je rovněž vodovodní baterie. Podobně jako v kuchyních je baterie vybavena výsuvnou sprchou s prodlouženou hadicí pro přívod vody. Odklopené umyvadlo zakryje otočné, osvětlené zrcadlo. V tomto případě se automaticky uzavřou odtoky vody, aby do vnitřního prostoru nepronikal žádný zápach. Vedle umyvadla je na levé straně skříňka, kterou lze uzavřít otočným zrcadlem a která v otevřeném stavu slouží jako odkládací prostor pro šampony a další potřeby. V horní části koupelny je stropní sprcha. Teplou vodu dodává plynový ohřívač vody. Elektricky ovládané výklopné střešní okno nad koupelnou lze kompletně otevřít, nebo za deště vyklopit šikmo směrem k zádi či přídi, aby byla zajištěna ventilace koupelny. Kromě osvětlení zrcadla je koupelna vybavena světelným pásem nad skříňkou a doplňkovým nepřímým osvětlením pod WC. V noci slouží vysunutá koupelna jako dělicí stěna mezi prostorem pro spaní a obytnou částí.

Obytná zóna s velkým stolem, čtyřmi sedadly a kávovarem

Volkswagen Užitkové vozy vybavil studii California XXL sedadly řidiče a spolujezdce vpředu otočnými o 180 stupňů. Toto řešení dobře znají majitelé vozidel California. V zaparkovaném vozidle jsou sedadla otočena čelem do interiéru. Tuto úpravu je možné realizovat i při již zatažené parkovací brzdě, protože její páku lze sklopit dolů. Na zadní stěnu koupelny navazuje dvoumístná lavice, kterou je možné používat samozřejmě i za jízdy. Velký stůl s délkou 910 mm, šířkou 600 mm a výškou 700 mm mezi sedadly je na straně k vstupním dveřím zkosený, aby se zvětšila plocha pro pohyb v kuchyni. Přídavná deska může v případě potřeby prodloužit stůl o 325 mm. Není-li stůl během jízdy zapotřebí, lze jej vyjmout a uložit do zadního zavazadlového prostoru. Do vysoké skříně nad sedací částí je integrován kávovar. Dodatečné osvětlení zajišťuje osvětlovací pás tvořený bodovými svítilnami a dekoračním osvětlením.

Veškerá okna v obytné části a v prostoru pro spaní jsou vybavena dvojitě plisovanými roletami. U bočních oken lze zespodu vzhůru vytáhnout síť proti hmyzu. Naproti tomu seshora dolů se stahují rolety, které brání pohledům zvenku. Obě plisované rolety jsou plynule nastavitelné. V zadní části se síť proti hmyzu a rolety vysouvají ze stran. V prostoru pro řidiče a spolujezdce vpředu lze okno zatemnit přenosnými látkovými clonami. Praktickým detailem na přístrojové desce jsou odnímatelné tašky pro uložení menších předmětů.

img-responsive

Volkswagen Crafter, studie California XXL | foto: Volkswagen

Funkce vozidla lze ovládat prostřednictvím aplikace „California XXL App“

Digitální ovládací centrála v podobě tabletu s aplikací „California XXL App“ má své místo v držáku nad dvoumístnou lavicí. Prostřednictvím tohoto tabletu lze ovládat různé funkce vozidla. Například osvětlení. V menu „Ovládání osvětlení“ lze aktivovat sedm různých programů osvětlení. Mezi ně patří čtyři programy osvětlení závislé na denní době: „Den“, „Noc“, „Bodové osvětlení“ a „Spánek“. Také bodové svítilny lze alternativně ovládat prostřednictvím aplikace. Další nabídkou v menu aplikace je „Zábava“ s nabídkami „Hudba“, „Film“ a „Komunita“. V dílčím menu „Hudba“ jsou v případě studie aktivovány aktuální seznamy přehrávaných skladeb „Jízda“, „Odpočinek“ a „Party“. Samozřejmě je možné také synchronizovat individuální seznamy skladeb. Další nabídka menu pro ovládání studie California XXL má název „Funkce“. V této úrovni lze například otevřít nebo zavřít střešní okno v koupelně.

Záď s vyhřívaným a odvětrávaným komfortním lůžkem a videoprojektorem

Prodloužená zadní část karoserie zvětšuje využitelnou délku vnitřního prostoru studie California XXL vzadu o cca 250 mm. Za koupelnou tak vznikl prostor pro velké komfortní lůžko s délkou 2000 mm a šířkou 1700 mm. Elektrický systém studie California XXL dokáže přitom lůžko v zimě vyhřívat a v létě odvětrávat a ochlazovat. V prostoru pro spaní lze široce otevřít zadní okno. Velké panoramatické střešní okno poskytuje v noci přímý výhled na hvězdnou oblohu. Dobrý spánek zaručují ergonomické vlastnosti pružinové matrace. Samotné lůžko má výšku pouhých
800 mm, a je tak komfortně přístupné bez dodatečného schůdku.

Přes den je lůžko v prostřední části uloženo ve schránce, do níž se dostane prostřednictvím sklápěcího mechanismu se snadným ovládáním. Vznikne tak průchod do kuchyně, široký 450 mm. Průchodem se lze navíc i zevnitř dostat do velkého spodního zavazadlového prostoru v zádi. Zároveň tak vzniká další sedací kout. Bez ohledu na to, zda je tato část používána jako lůžko nebo sedací kout, vždy je k dispozici kompletní nabídka funkcí elektronického informačního a zábavního systému. Prostřednictvím zásuvek 220 V a vstupů AUX a USB lze připojit a nabíjet chytré telefony a tablety. Volkswagen Užitkové vozy navíc do horní skříně u hlavy lůžka integroval videoprojektor, který promítá filmy, fotografie a televizní programy z chytrého telefonu a tabletu na světlou plochu vnější stěny koupelny. Prostřednictvím citlivých spínačů se v zadní části interiéru ovládá osvětlení – od bodových svítilen přes kompletní osvětlení až po dekorační osvětlení v oblasti panoramatického střešního okna.

Lůžko pro děti v přední alkovně s vyhlídkovým oknem

Rodiny s menšími dětmi nebo prarodiče s vnoučaty potěší na cestách alkovna s lůžkem pro děti, které má délku 1720 mm a šířku 1320 mm. Výška stropu nad lůžkem je 600 mm. Díky panoramatickému střešnímu oknu však alkovna působí dojmem, že je mnohem vyšší. Na levé straně lze lůžko prodloužit na 2000 mm, aby na něm měly dostatek místa i dospívající děti.

Okno v čelní stěně střechy poskytuje skvělý výhled na krajinu nebo kemp. Děti vylezou na vysoké lůžko po žebříku, který lze odklopit. Nepoužívané lůžko je ideálním místem pro odložení ložního prádla, kabátů, přikrývek a podobných měkkých věcí.

Přenosné stoly a židle na léto, nezávislé topení na zimu

Jak již bylo uvedeno, v zadním víku jsou prostorově úsporně uloženy dvě kempinkové židle. Stůl z obytné části lze vyjmout a prostřednictvím prodlužovacího modulu připevnit při otevřených posuvných dveřích k zadní stěně kuchyňské linky – vznikne tak velká tabule pro vlahé letní večery. Studie California je však využitelná ke kempování nejen v létě. Díky výkonnému nezávislému a podlahovému topení zvládne tento obytný automobil suverénně také kempování v zimě. A to dokáže ocenit každý zkušený kempař. Nezávislé a podlahové topení se koneckonců uplatní i v nečekaných situacích. Ostatně již klasická jarní jízda na začátku sezony ze severní Evropy přes Brennerský průsmyk směrem ke Gardskému jezeru může být na sever od Alp doprovázena sněhem a mrazivým počasím.

Vytisknout

Diskuze: Jak bude vypadat budoucnost obytných vozidel? Odpověď nabízí California XXL

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Koncept Ferrari Mythos

Ferrari Mythos: Koncept, na který jsme všichni zapomněli

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud