Jak zvládnout i dalekou cestu vlastním vozem?

AutoRoad.cz, 21. srpna 2017, 02:18 Google+

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Je sezóna dovolených a kromě možnosti letět letadlem nebo jet autobusem využívají lidé i možnost jet vlastním vozem. Pokud se na takovou cestu také chystáte, je dobré vědět, jak ji co nejlépe zvládnout. A k tomu vám samozřejmě pomůže, pokud se budete držet našich osvědčených tipů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Autem na dovolenou

Autem na dovolenou | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Máte dostatečné zkušenosti?

Jestliže jste za volantem delší dobu neseděli, a čeká vás řízení, nebo situace, kdy budete muset někoho střídat, je dobré zkušenosti ještě na poslední chvíli nabrat. Ideálně pod dozorem odborníka. Podívejte se na férová autoškola ceník, konkrétně do kolonky kondičních jízd. Ty by vás měly zajímat nejvíce. Jsou poměrně levné a pro vás dobrou volbou, jak si osvěžíte své jízdní znalosti. Vždy máte jistotu, že vedle vás bude sedět instruktor, který:

  • Upozorní na chyby
  • Poradí, jak jezdit správně
  • Zakročí v případě neočekávané události

Zajistěte pohodlí během jízdy

Dlouhá cesta vyžaduje také dokonalé pohodlí. A to hlavně s ohledem na teplotu ve voze. Když je vysoká, nejenom že se potíte, ale může to být spojeno také s tím, že je vám špatně, nebo pociťujete výraznou únavu. A to vše je špatně. Jestliže máte ve svém voze klimatizaci, je ideální nechat ji před odjezdem na dovolenou nejenom zkontrolovat, ale pokud bude potřeba, můžete ji nechat i vydezinfikovat a doplnit. Díky tomu bude klima během cesty vždy dokonalé.

A co když klimatizaci nemáte? Nezoufejte, jelikož příjemné teploty dosáhnete i pomocí otevřených okýnek. Zde doporučíme pořídit deflektory do vaší Škody, nebo jiného vozu, kterým pojedete. Jde o jednoduché doplňky oken, které zamezí tomu, aby vzduch prudce foukal do vozu, stejně jako zamezí nepříjemnému hluku, který může vydávat.

Zkontrolujte vůz po technické stránce

Není nic horšího, než když vás na cestě potká technická porucha. Často se může objevit náhodou, s čímž bohužel nic nenaděláte. Mnoha poruchám ale můžete předejít. A to tak, že necháte svůj vůz před dovolenou odborně zkontrolovat v servisu. To doporučujeme s dostatečným předstihem. Může se objevit závada, která bude vyžadovat opravu. Příkladem mohou být třeba brzdy, kde je možné použít dobře zrepasované brzdové třmeny, díky kterým budou fungovat opět dokonale. Technických závad, které se mohou objevit, však může být ještě mnohem více.

Kromě toho, že dáte automobil do servisu, můžete mnoho věcí zvládnout i vy sami. Co přesně je třeba udělat, nebo zkontrolovat? Pamatujte si tuto trojici věcí:

  • Dobijte akumulátor
  • Vyměňte prasklé žárovky
  • Dolijte provozní kapaliny

Naplánujte správnou trasu

Ano, žijeme v době GPS navigací, kterou doporučujeme mít ve voze. Díky tomu bude cesta skutečně jednoduchá a bezproblémová. Neznamená to ale, že ji nemusíte před odjezdem plánovat. Pokud se rozhodnete například vycestovat do Bulharska, je dobré vědět, jaká je osvědčená trasa, jaký hraniční přechod je nejlepší, nebo kde se vyhnete případným kolonám. Navigace obvykle najde jenom cestu nejrychlejší nebo nejkratší, a tak nezapomeňte zadat všechny průjezdní body ručně, abyste jeli tou cestou, která bude ve všech ohledech skutečně ta optimální.

Pojistěte se

Co budete při cestě do zahraničí potřebovat, je určitě pojištění. Nejprve pojistěte svou osobu. A to tak, že se rozhodnete uzavřít cestovní pojištění, které může ochránit nejenom vás, ale třeba i vaše zavazadla. Dále myslete i na pojistnou ochranu vašeho vozu. Nejprve si na zelené kartě ověřte, že povinné ručení platí i v zemích, přes které jedete, nebo do kterých míříte. Potom je dobré uzavřít také havarijní pojištění. Dnes už existují varianty krátkodobé, které se mohou hodit právě při cestě na dovolenou. I když je to výdaj, pamatujte na to, že vám může opravdu hodně ušetřit. Veškeré zahraniční služby jsou drahé, a když vám vše proplatí pojišťovna, dovolená se vám nijak výrazně neprodraží.

Vytisknout

Diskuze: Jak zvládnout i dalekou cestu vlastním vozem?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Mercedes-AMG GT4

Mercedes-AMG GT4 jel pouze sbírat závodní data na Nürburgring, vrátil se s…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud