Nejpopulárnější auta v Evropě? Česká Škoda jasně vede

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 7. srpna 2017, 15:07 Aktualizováno 7.8.2017, 15:56 Google+

Pokud máte v posledních letech dojem, že automobily Škoda potkáváte v zahraničí stále častěji, pak máte absolutní pravdu. Dokonce i podle posledního průzkumu, který realizoval britský Autocar, si Škodovka uzurpuje přední místa prodejnosti v nejvíce státech Evropy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Octavia třetí generace po faceliftu

Škoda Octavia třetí generace po faceliftu | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

Koncem minulého měsíce přinesl britský motoristický web Autocar velký přehled o nejpopulárnějších automobilech napříč Evropou. Co se České a Slovenské republiky týče, není zřejmě co řešit. Ovšem kde ještě Škoda Auto zabodovala? A kdo jí v prodejnosti dýchá na paty?

Škoda Auto 6 z 26

img-responsive

Škoda Octavia | foto: autobild.de

Mladoboleslavská automobilka si uzmula první místo prodejnosti v Čechách, Polsku, Finku, Estonsku, Švýcarsku a na Slovensku. Nejoblíbenějším modelem je většinou Octavia, ovšem na Slovensku vede Fabia. Kromě toho však Škoda obsadila druhou či třetí příčku u dalších států.

Renault 5 z 26

img-responsive

Renault Clio Initiale Paris | foto: Renault

Je to možná malé překvapení, ale druhé místo nezaujímá VW ale Renault. Jeho model Clio si získal velkou oblibu v Chorvatsku, Nizozemí, Portugalsku, Slovinsku a samozřejmě i v domácí Francii, kde se utkal v souboji o první místo s Peugeotem 208.

Volkswagen 4 z 26

img-responsive

Volkswagen Golf | foto: Volkswagen

Německou automobilku Volkswagen nejčastěji zastupoval model Golf. Výsostné postavení na trhu si nárokuje v Rakousku, Belgii, Německu a Norsku. Kromě toho se však VW vyskytuje relativně často i na druhých a třetích příčkách.

Fiat 2 z 26 Fiat samozřejmě dominuje italskému trhu, kde si první příčku drží model Panda a třetí příčku Tipo. Kromě toho však Fiat zaznamenal velký úspěch s modelem 500 v Lotyšsku, kde vyfoukl první pozici Škodě Octavia.

Peugeot 1 z 26 Jediným místem kde Peugeot dokázal naplno zabodovat je Dánsko, kde od začátku roku svůj nový domov nalezlo 5 583 nových vozů Peugeot 208. Kromě toho se Peugeot snažil zabodovat i ve Francii a v Portugalsku hájí 3. příčku.

Toyota 1 z 26 Toyota slaví úspěchy s modelem Yaris, který boduje na řeckém trhu. Celkem se zde prodalo 2798 kusů. Špatně si ale Toyota nevede ani v Estonsku kde má 3. pozici.

Suzuki 1 z 26 Suzuki se s novou Vitarou povedl husarský kousek. Na maďarském trhu sesadila Vitara z prvního místa Škodu Octavii. Největší zásluhu na tom zřejmě má skutečnost, že Vitara se v Maďarsku vyrábí, nicméně jedná se o skvělý automobil, jehož recenzi u nás na webu můžete najít v sekci "Testy". Krom tohoto úspěchu však Suzuki jinde příliš neboduje

Hyundai 1 z 26 Hyundai si se svým SUV Tuscon dlouhodobě drží první příčku prodejnosti v Irsku. Ani přes masivní mediální kampaň se však nedostala do první trojice nikde jinde v Evropě. V Irsku ji přitom na záda dýchá Nissan Qashqai.

Nissan 1 z 26 V řadě států se sice vozy Nissan pohybují okolo druhého a třetího místa, ovšem na první příčku to dotáhly pouze v Litvě. Zde prodejům kraluje model Qashqai. Ten je také oblíbený v Dánsku nebo Finsku.

Dacia 1 z 26 Ačkoliv Duster jednu chvíli masově zaplavoval různé silnice, přední pozici Dacia uhájila jen v rodném Rumunsku. Prodejům zde kraluje Logan a daleko za ním je Duster. Jinde ve světě se však Dacii do první trojice dostat nepovedlo.

Seat 1 z 26 Asi každý už tuší, kde Seat drží první dvě příčky prodejnosti - ano, je to Španělsko. Jinde ve světě o něj takový zájem není, ovšem s příchodem nových SUV Ateca a Arona by se tato situace mohla brzy změnit.

Volvo 1 z 26 Švédské tanky po ročním tažení vyhnaly německý Golf z první příčky prodejnosti ve Švédsku. Na prvním místě se drží modely S90/V90, na druhém místě kombinace S80, V70 a XC70. Kromě toho si Volvo dobře vede i ve Finsku, kde drží třetí příčku.

Ford 1 z 26 Britský trh si Ford drží s neochvějnou jistotou. Zatímco první místo zabírá Fiesta s 59,000 prodaných vozů, na druhém je fokus se 45,000 a o necelé 4000 dál německý Volkswagen. Jinde v Evropě to však na stupně vítězů nedotáhl.

Výzkumy trhu prováděla společnost JATO Dynamics a kompletní výsledky každého státu můžete nalézt na webu Autocar.

Vytisknout

Diskuze: Nejpopulárnější auta v Evropě? Česká Škoda jasně vede

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Testům na alkohol se v zahraničí nevyhýbejte, může vás to vyjít draho

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud