Cestujete s dětmi? Tak pozor!

-jka / AutoRoad.cz, 17. června 2017, 07:58 Google+

Hlavními „hrdiny“ dovolených a prázdnin jsou děti. Toho jsme si vědomi, ale platí to i v praktickém ohledu? Pamatujeme třeba na to, že když potřebujeme v místě pobytu zapůjčit vůz, zda bude vybaven dětskou autosedačkou, bude mít dětskou pojistku? Je mnohem více věcí, na které je třeba s ohledem na bezpečnost a pohodlí dětí o dovolených myslet.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Cestování s dětmi dokáže být náročné, dá se na něj ale snadno připravit

Cestování s dětmi dokáže být náročné, dá se na něj ale snadno připravit | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Cesta na letiště, parkování, autopůjčovny
Pokud má vaše dítě výšku do 150 centimetrů (případně pod 36 kg), a podle jednotlivých států Evropy je ve věku od 10 do 15 let, je i pro cestu ve voze taxi lepší použít dětskou sedačku. Zdaleka ne všechny taxislužby jsou na takové pasažéry připraveny. Jistě, ve většině zemí není povinností v případě taxi používat autosedačky nebo podsedák. Ovšem většině rodičů nejde o to, držet se předpisů, ale zajistit pro své děti maximální bezpečí. Fakt, že vás taxi odkáže, ať si usadíte dítě na kolena a připásejte se, zdaleka ne všichni akceptují. Například v Praze je dostatek kvalitních taxislužeb, které požadavek na přistavení vozu s autosedačkou akceptují. Obvykle je ale nutné takový vůz objednat s určitým předstihem.

Totéž platí pro autopůjčovny na dovolené. Nenechejte se odbýt například delegátem v místě dovolené, že v dané jižní zemi se to tak „nebere“. Jednak to není zdaleka pravda, protože například v Bulharsku jsou dětské sedačky povinné. Děti do 12 let nesmí být na předních sedadlech, v Německu je dětská sedačka povinná pro dítě do 12 let a výšky 150 cm, jinak hrozí pokuta 50 euro. V Rakousku je to do 14 let a pokuta činí 150 euro. Španělsko má povinné sedačky pro děti do 10 let, v Itálii je to do 12 let a výšky 150 cm…

Rada ÚAMK: sesterský rakouský automotoklub ÖAMTC ve spolupráci s dalšími provedl kontrolu v auto půjčovnách a zjistil, že motoristé mají často stížnosti na vysoké poplatky za poskytnutí dětské sedačky. Nenechejte se tedy zneužívat.
 
Pokud míříme do zahraničí letecky, berme ohled na děti, protože pro ně je cesta únavnější. Tudíž se snažme na letiště cestovat zmíněným taxi nebo vlastním vozem. Pak je ale třeba vhodně volit i jeho parkování. A to s ohledem na cenu, ale i zajištěný odvez mikrobusem. Například při letu z Drážďan i dalších destinací existuje pro české turisty možnost zvolit parkoviště, kde v případě letu a následné dovolené nad 10 dnů, získáte parkování zdarma. Tedy, zjistěte si fakta před odletem.
 
Dokumenty pro děti
Nejednou mají děti na starosti během léta jejich prarodiče. Protože to nejsou rodiče, je třeba pamatovat na povinnost mít pro každé dítě vlastní pas. V EU je obvyklé, že pas do věku dvou let dítěte má platnost jen 2 roky, od druhých narozenin pak na pět let. Navíc je nutné brát ohled na to, že řada zemí vyžaduje, aby platnost pasu byla delší než 2 nebo 3 měsíce před vstupem do daného státu. Také je pro některé země jako Chorvatsko, Slovinsko nebo Řecko nezbytná ověřená plná moc pro prarodiče, doplněná o kopii rodného listu dítěte.
V případě konkrétních zdravotních potíží dětí mějte sebou třeba průkaz diabetika nebo jiné potvrzení o jiných nemocech. Samozřejmě nezapomeneme na důsledné a dostatečně vysoké pojištění pro případ nemoci nebo úrazu. 

Co dítěti zabalit?
Pokud cestujeme vozem na dovolenou, máme šanci vzít sebou do auta oblíbenou hračku, jídlo, pití, oblečení dítěte. Samozřejmě, že musíme pamatovat na fakt, že dlouhá cesta na jih je nebude dlouho bavit, a tak mají mít sebou svoje oblíbené knížky, hračky. Populární jsou také pro ty větší tablety, video hry, přenosné obrazovky, které dovolí promítat dětem jejich milované pohádky, filmy. Na to je třeba pamatovat, stejně jako zkontrolovat před cestou funkčnost připojení těchto zařízení na přípojku zapalovače nebo speciální zásuvku v autě či jeho zavazadelníku.
Při cestě letadlem je vhodné se dopředu informovat u konkrétní letecké společnosti, jak je to s povolenou hmotností zavazadel. Například turecké aerolinie jsou výrazně přívětivější v tomto smyslu, než třeba ČSA. Také je dobré vědět, zda je například skládací kočárek započítáván do povolené maximální hmotnosti bagáže.
 
Kojenecká výživa v příručním zavazadle
Do auta máme šanci vzít sebou jídlo nebo pití, které pro dítě potřebujeme. Samozřejmě k tomu, především k ochlazení pití, využijeme například chlazenou schránku před spolujezdcem. Ovšem dopředu musíme vyzkoušet, že se tam daná láhev vejde.  
Jiné je to na palubě letadla. V zásadě je pro všechny lety v rámci Evropské unie (plus Norsko, Švýcarsko a Island) povoleno přinést na palubu kapalinu v nádobách o obsahu nejvýše 100 ml, balených v uzavíratelném plastovém sáčku. V příručním zavazadle je pak možné přepravovat maximálně 1 litr tekutin zakoupených již po pasové kontrole. A dětská výživa pro ty nejmenší? Měla by být povolena.

Přeprava dětí v letadle
V souladu s nařízením EU mohou děti do věku dvou let sedět v letadle na klíně rodičů, kteří použijí prodlužovací pás, který jim vydá na požádání letuška. Nad toto stáří dítěte už chlapec nebo děvče mají sedět na vlastní sedačce. Jen některé letecké společnosti poskytují zdarma dětské sedačky. Opět je na rodičích, aby se dopředu informoval o možnostech dané letecké společnosti.

Vytisknout

Diskuze: Cestujete s dětmi? Tak pozor!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Vysmívá se Volkswagen zákazníkům? Místo odškodnění dostanou záruku

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud