Hodně zaplatíte! Když tohle neomezíte v zahraničí

AutoRoad.cz, 11. června 2017, 07:09 Google+

Stále více si musíme zvykat na to, že při našich letních cestách za dovolenou, nás při zpáteční cestě mohou dostihnout pokuty za přestupky, kterých jsme se v zahraničí dopustili. Asi nejsilnějším argumentem, abychom dodržovali dopravní předpisy, je výše pokut v ostatních zemích Evropy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Autem na dovolenou

Autem na dovolenou | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Odborníci ÚAMK sestavili seznam celkem 15 zemí a „top“ pětice nejvyšších pokut za konkrétní přestupek. Samozřejmě vzhledem k nejčastějším cílům dovolenkových cest neopomněli trojici nejčastěji Čechy navštěvovaných zemí: Chorvatsko, Itálii a Slovensko.

Alkohol
Není třeba zdůrazňovat, že jedním z nejzávažnějších přestupků za volantem je řízení pod vlivem alkoholu. Z celkem patnácti zemí Evropy má nejpřísnější přístup Česká a Slovenská republika, kde je nulová tolerance, následuje Polsko s povolenými 0,2 promile alkoholu v krvi. Prakticky ve všech ostatních státech je to pak 0,5 promile. Naopak, nejbenevolentnější je v tomto směru Velká Británie (0,8 promile). Zároveň ale právě tato země patří k těm, kde jsou nejvyšší pokuty za jízdu s alkoholem v krvi. Nejnižší pokuta (od 95 euro) je v Chorvatsku. Naopak nejvyšší ve zmíněné Anglii (až 5 710 euro), dále Švýcarsku (od 550 euro), Itálii (od 530 euro), Německu (od 500 euro), Nizozemsku (od 325 euro) a Rakousku i Slovensku (od 300 euro). Naopak v ČR je to v přepočtu od 100 euro, což se nám zdá dosti málo.

Rychlost
Nejčastějším dopravním přestupkem evropských řidičů je nedodržení maximální povolené rychlosti. Při překročení maximální rychlosti o 20 km/h nás čekají nejvyšší pokuty v Itálii (od 170 euro, od 22 do 7 hodin se ještě zvýší o 1/3) a Švýcarsku (od 165 euro). Se stejnou sazbou od 135 euro následují Dánsko a Francie, se 110 euro pokuty musíte počítat ve Velké Británii. Naopak nejnižší postih vás čeká v Polsku (od 25 euro), Rakousku (od 30 euro) a Německu (od 35 euro). Chorvatsko a Slovensko patří rovněž v tomto směru k umírněnějším (od 65/80 euro). V Čechách je to ještě méně - od 40 euro, opět oproti Slovenským sousedům zaostáváme.

Pokud budeme mluvit o překročení rychlosti o 50 km/h, i tam Čechy patří společně s Polskem a Lucemburskem k „nejlevnějším“ z evropské patnáctky. Pokuta u nás začíná na 190 euro. To naopak ve Velké Británii to může být až 2 890 euro. Vysoké sazby platí i v Rakousku (do 2 180 euro), Francii (1 500 euro), Nizozemsku (od 660 euro), Španělsku (od 600 euro) a Itálii (od 530 euro). Z našich sousedů má vysoké postihy i Slovensko (od 500 euro).

Jízda na červenou
Již tradiční přísnost Velké Británie při dodržování předpisů se týká také jízdy na červenou. Pokuta za tento přestupek zde může dosáhnout až 1 140 euro. Přísní jsou v tomto směru také na Slovensku (od 300 euro), Chorvatsku a Dánsku (od 270 euro) a Nizozemsku (od 230 euro). Naopak nejshovívavější jsou v Polsku a Rakousku (od 60/70 euro). Pokud míříte do Itálie, pak za tento přestupek je tu vyměřeno od 170 euro. Ve srovnání – u nás je to od 100 euro.


Špatné parkování
Asi nejčastěji a tak zvaně „nevinně“ dostanete k pokutě za špatné parkování. Jih Evropy je zkrátka v létě přeplněný a místo pro stání se hledá těžko. Musíme ovšem pamatovat, že i za to můžeme dostat poměrně vysokou pokutu. Například ve Španělsku od 200 euro. Následuje Nizozemsko (od 90 euro), Dánsko (od 70 euro), Belgie (od 55 euro) a pak dlouhá řada zemí se sazbou od 40 euro. Řeč je o Itálii, Chorvatsku Slovensku, ale i Česku.

Bezpečnostní pásy

Za nepoužití bezpečnostních pásů hrozí v Polsku pokuta jen 25 euro, v Německu 30 euro, Rakousku 35 euro, ale ani v ČR není sazba právě vysoká – 80 euro. To i v sousedním Slovensku je 120 euro, ale například v Anglii až 570 euro, ve Španělsku a Dánsku 200 euro, v Nizozemsku 140 euro a ve Francii od 135 euro.

Telefonování za jízdy
Nepatřičným rekordmanem je Česká republika v nízké úrovni postihu za používání mobilního telefonu při řízení – postih činí od 55 euro, což je společně s Polskem a Rakouskem (od 50 euro) vůbec nejnižší postih. Naproti tomu třeba na Slovensku je to 120 euro, v Itálii od 160 euro a nově od léta bude hrozit i zákaz řízení na 3 měsíce. Zdaleka nejvyšší postih ale na řidiče, kteří telefonují za volantem, čeká v Nizozemsku a Velké Británii (od 230 euro a ve Španělsku od 200 euro.

Vytisknout

Diskuze: Hodně zaplatíte! Když tohle neomezíte v zahraničí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Renault Zoe přichází v provedení ZE 40 s novou baterií a větším dojezdem.

Elektromobily pomalu dotahují spalovací motory, Renault Zoe umí i 400 kilometrů

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud