Vybíráte dětskou autosedačku? Poradíme, na co se zaměřit

AutoRoad.cz, 5. června 2017, 14:19 Google+

Pokud chcete zajistit svému dítěti komfortní a hlavně bezpečné cestování, je potřeba mu zvolit vhodnou autosedačku. Ačkoliv vám toto téma může přijít triviálním, možná vás samotné překvapí, na co všechno je třeba si dát pozor.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Bezpečnostní sedačky jsou nezbytným doplňkem pro cestování s malými dětmi. Šetřit se na nich rozhodně nevyplácí

Bezpečnostní sedačky jsou nezbytným doplňkem pro cestování s malými dětmi. Šetřit se na nich rozhodně nevyplácí | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Kdykoliv převážíte malé dítě v autě, vystavujete ho vysokému riziku poranění. To se však dá minimalizovat koupí a používáním kvalitní a bezpečné autosedačky, která se o vaše dítě postará za všech okolností. 

Pokud jste si doteď mysleli, že rozhodující roli hraje při výběru autosedačky věk, musíme vás zklamat. Nejdůležitější je totiž velikost vašeho dítěte, zejména váha a výška. Jedině správně zvolená autosedačka, která bude vaše dítě perfektně obklopovat, vám zajistí maximální možnou míru ochrany. 

Také se smiřte s tím, že nemá smysl kupovat větší sedačku se slovy "Do toho doroste", neboť byste riskovali dětský život a beztak příliš neušetřili. Během růstu totiž každé dítě několik autosedaček vystřídá. Pro snazší výběr se ale můžete orientovat alespoň podle jednoduché tabulky se čtyřmi skupinami podle hmotnosti:

  • Skupina 0: od narození do 13 kg
  • Skupina I: od 9 do 18 kg
  • Skupina II: od 15 do 25 kg
  • Skupina III: od 22 do 36 kg

Pokud tedy víte,v jaké skupině budete hledat, máte z poloviny vyhráno. Nyní je ale potřeba zhodnotit další detaily, jako např. výška dítěte, hodnocení v testech bezpečnosti, upevňovací systém, univerzálnost, směr ukotvení, materiály nebo komfort.

Chcete-li mít jistotu o bezpečí pro vaše dítě, rozhodně se vydejte pátrat na internet po informacích o vámi zvoleném modelu. Testy autosedaček můžete najít na různých webech zaměřených na spotřebitelské testy, YouTube nebo u ADAC. Kromě bezpečí při nárazech samotných se zaměřte i na jedovaté látky v materiálech atd.

Samotná volba systému uchycení je poměrně jednoduchá - buď sáhnete po klasickém kotvení pomocí bezpečnostních pásů, nebo si zvolíte systém ISOFIX. V každém případě je ale vhodné přijet s vozem k prodejně a montáž sedačky si vyzkoušet, případně požádat o pomoc. Systém ISOFIX totiž může být univerzální i specificky zaměřen na určitě modely. Naopak při poutání pásem může dojít ke špatnému umístění pásu a jeho pozdějšímu uvolnění.

Pokud cestujete více jak jedním vozem, zaměřte se i na to, zda je autosedačka univerzální. Některé sedačky, zvláště ty pro nejmenší, navíc mohou disponovat oddělitelnou základnou. Ta může ve voze zůstat a využít hlavní část autosedačky k přenášení dítěte nebo ve spojení s kočárkem.

Vhodné je také uvažovat o směru, jakým se autosedačka montuje. Ačkoliv je hezké, že chcete dopřát svým dětem výhled na cestu před sebou a chcete na ně vidět ve zpětném zrcátku, podle posledních testů se ukazuje, že sedačky montované zády proti směru jízdy jsou pro děti bezpečnější. V případě čelního nárazu totiž nedochází k takovému namáhání jejich páteře.

Často opomíjenou věcí je i komfort sedačky. Při cestách na dlouhé vzdálenosti je totiž dítě dlouho pevně upoutané na jednom místě, což by nebavilo nikoho. Nejlepší možností proto je, vybírat sedačku přímo s dítětem.

Závěrem je ještě třeba říci, že výběr autosedačky je věc, u které se nevyplatí šetřit. Koupě autosedačky z bazaru je pak vyloženým hazardováním. Materiál, ze kterého jsou sedačky vyrobeny, totiž časem ztrácí své vlastnosti a hlavně tuhost. Navíc nikdy nemáte stoprocentní jistotu, zda si dětská sedačka v rukou původního majitele nějakou nehodou neprošla a není tak skrytě poškozena.

Vytisknout

Diskuze: Vybíráte dětskou autosedačku? Poradíme, na co se zaměřit

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Havelaar Bison

Další elektrický pick-up na scéně. Má vůbec šanci uspět na trhu?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud