Blokujete prostřední nebo rychlý pruh dálnice? Riskujete hodně

ar5, 7. února 2017, 14:00 Google+

Jízda v jízdních pruzích na dálnici má svá zákonná pravidla a častým nešvarem, který nás osobně v redakci štve, je bezdůvodná jízda v levém rychlém pruhu. Jak je to ale s pruhem prostředním?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Na řidiče čeká v příštím roce mnoho změn

Na řidiče čeká v příštím roce mnoho změn | foto: Google

Sdílejte článek

Co uděláte, když se vám na tříproudé dálnici náhle zjeví překážka v prostředním pruhu? Kam uhnete, když vpravo jede správně dle zákona jiný řidič? V levém vás může v tu chvíli někdo předjíždět, takže vlastně v případě kolize bude vina jen na vás. Ptáte se proč?

Libovolný jízdní pruh?

Jedním z nejčastějších mýtů je právo použít na dálnici libovolný jízdní pruh. To je však jeden velký nesmysl a pokud to provoz dovoluje a nestojíte zrovna v koloně, k jízdě máte využívat vždy ten vpravo - průběžný (nikoliv odstavný). Zákon sice definuje výjimky, ale tou vážně není klasická jízda kdekoliv si řidič zamane.

Ovšem pozor. V obci na silnici se dvěma jízdními pruhy v jednom směru jízdy smějí řidiči používat libovolný pruh. Zároveň však tohle neplatí pro nákladní vozidla s celkovou hmotností nad 3,5 tuny, jízdní soupravy delší než sedm metrů a motocykly s maximální konstrukční rychlostí do 45 km / h. Tato vozidla musí i zde dodržovat stejná pravidla jako na dálnici.

Další ustanovení se týká každého vozidla a málokdo ho zná. Týká se situace, kdy auta ve všech pruzích brání v jízdě rychlejšímu autu. Řidič v levém pruhu musí v takovém případě pruh co nejdříve uvolnit. Znáte to, jedete v pravém pruhu a před vámi je pomalu jedoucí kamion. Jenže místo jeho předjetí levým rychlým pruhem musíte šlápnout na brzdy, protože přímo okolo vás právě projela trojice zběsile rychlých idiotů ve "vláčku" za sebou, protože zkoušejí, kdo z nich to dálniční stoupání vyjede nejpružněji.

Horší je ale situace, kdy takového závodníka donutíte šlápnout na brzdy, protože dle vás (a zákona) v levém pruhu nemá co dělat. Vy sice budete mít pravdu, ale pak se dočkáte troubení, svícení dálkovými světly a v horším případě i podjetí zprava a vybrždění. Proto je lepší takového "řidiče" nechat projet a počkat si i za cenu zdržení, až bude v levém pruhu místo.

Specialitou je souběžná jízda. Vzhledem ke stále rostoucí intenzitě provozu se více objevuje termín souběžná jízda. Tu využijeme v situaci, kdy se na silnici s minimálně dvěma jízdními pruhy v jednom směru vytvoří souvislé proudy vozidel, v nichž řidič motorového vozidla může jet jen takovou rychlostí, která závisí na rychlosti vozidel jedoucích před ním. Pokud tedy v pravém pruhu jedete rychleji než auta vedle vás v levém, není to nedovolené předjíždění tzv. podjíždění.

Odjinud: Jsme na tom hůř, než v Německu

Mnohdy si účastníci silničního provozu nevědí rady ani v případě přiřazovacího jízdního pruhu. Zákon přitom říká, že pokud je na silnici vyznačen připojovací pruh, řidič jej musí vždy použít. Nelze tak rovnou vjet do průběžného i přes to, že máte pod kapotou 500 koní. Takové jednání je nezákonné a ještě horší je situace, kdy někdo zpanikaří a nedovede se v připojovacím pruhu včas napojit.

Asi není potřeba připomínat, že při připojování musíte dát přednost v jízdě řidiči jedoucímu v průběžném pruhu. A pokud tohle nedodržíte a způsobíte dopravní nehodu, nikoho nebude zajímat, že řidič v průběžném pruhu jel rychleji než dovoluje zákon. Vy jste měli počkat a délka některých připojovacích pruhů v ČR je tak absurdní, že mnohdy nutí řidiče i zastavit nebo jet chvíli v odstavném. Takovou situaci jsme již párkrát viděli na vlastní oči a není to nic komického.

Vytisknout

Diskuze: Blokujete prostřední nebo rychlý pruh dálnice? Riskujete hodně

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Omlazená Toyota Yaris dostala nový design a unikátní motorizaci.

O některé prvky nás Toyota okradla, downsizing je ale u Yarise definitivně mrtev

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud