Nehoda na dovolené v zahraničí: Co máte dělat?

ar5, 26. června 2015, 13:16 Google+

Mnozí z nás se chystají v létě opět vyrazit do nějaké exotičtější destinace, kde si budeme chtít odpočinout od každodenní práce a užít si pořádnou letní dovolenou. Velké procento dovolenkářů pro přepravu do dané země však zvolí svůj osobní vůz a právě s cestou do zahraničí je vždy spojeno riziko nehody. Právě proto jsme si pro vás připravili pár rad a postupů, jak se zachovat v případě, že by se právě vám na cestách v zahraničí stala dopravní nehoda.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nehoda vozu v zahraničí

Nehoda vozu v zahraničí | foto: Google

Sdílejte článek

Krok jedna

Nejdůležitějším krokem před cestou do zahraničí je nutná návštěva vašeho autorizovaného servisu a následná kontrola (a případná oprava) vašeho dopravního prostředku. Díky kontrole a následné nápravě objevených vad tak předejdete komplikacím, které by vás z rodinné dovolené mohli rychle poslat zpět domů.

Krok dvě

Dalším krokem je bezpodmínečné zjištění, jak daná země má nastavená pravidla pro řešení dopravní nehody. Například u nás v ČR se k dopravní nehodě volá policie až v případě, že škoda na obou vozidlech přesáhne limit 100 tisíc korun nebo je při nehodě nějaké vážnější zranění. To samé proto platí v zahraničí, je nutné si zjistit, jak daná tamní policejní složka v cílové destinaci řeší dopravní nehody a kdy je / není potřeba policii k nehodě volat.

Pokud se vám tedy náhodou stane dopravní nehoda mimo území ČR, v případech stanovených zákonem dané země oznamte nehodu policii. Po jejím příjezdu podepiště vyplněný policejní protokol pouze tehdy, když zcela souhlasíte s jeho zněním! V opačném případě do něj uveďte své vlastní vyjádření o nehodě, a to i klidně v českém jazyce. Málokdo také ví, že při nehodě v zahraničí máte právo na tlumočníka, takže v případě nouze se nestyďte a volejte svou kontaktní pojišťovnu, která vás ze zákona musí na tlumočníka přepojit.

Dalším aspektem u dopravní nehody je obnovení silničního provozu. Někdy se dopravní nehoda stane tak, že vozidla blokují celou komunikaci a proto v případě, že je nutné zabezpečit obnovení provozu na pozemní komunikaci, můžete vozidla odstranit, jenže zde platí přísné podmínky:

- Nehoda je nahlášena tamní policii a vy jste řádně vyznačili konečné postavení vozidel sprejem, křídou a nebo pískem. Pro dokonalé prokázání vzniku dopravní nehody si také vytvořte vlastní fotodokumentaci místa, kde k ní došlo.

- Shodli jste se s dalším účastníkem / ky na odstranění vozidel 

Při nehodě si bezpodmínečně zapište státní registrační značku dalšího vozu, VIN kód vozu, značku a typ zúčastněného vozidla, jméno, příjmení a bydliště řidiče a popřípadě i jména, příjmení a bydliště / sídla jejich vlastníků. Nezbytné je také zjistit číslo pojištění, platnost zelené karty, číslo pojistné smlouvy a název pojistitele dalšího účastníka nehody.

Záznam o dopravní nehodě

Pokud k dopravní nehodě není potřeba přivolat policii, je naprosto nezbytné s dalšími účastníky nehody sepsat společný záznam o nehodě tzv. Euro protokol. Ten musí obsahovat veškeré podstatné údaje o nehodě: místo a čas dopravní nehody, info o jejích účastnících a typech vozů, kdo je viníkem a jak nehoda vznikla. Následně vyplněný Záznam o dopravní nehodě všichni účastníci nehody po řádném vyplnění a prostudování podepíší a předají svým pojišťovnám.

Nepojízdné vozidlo a pomoc asistenční služby

Pokud je díky dopravní nehodě vaše vozidlo nepojízdné, vždy kontaktujte svou asistenční službu, která spadá pod vaší pojišťovnu. Jste-li viníkem nehody, máte zpravidla nárok na asistenční služby od pojišťovny, u které máte povinné ručení uzavřeno.

Kdo si navíc sjednal havarijní pojištění, tomu je zpravidla hrazen odtah nepojízdného vozidla. K základní variantě obsahu asistenční služby patří: oprava vozidla na místě, odtah vozidla, uskladnění vozidla, právní pomoc, nocleh a případné nutné tlumočení.

Kdo by si i tak nevěděl v případě nehody rady, má možnost obrátit se na Českou kancelář pojistitelů, která Vám poskytne důležité rady a pomoc.Po jejím kontaktování vám operátoři sdělí kontakt na škodního zástupce pojistitele škůdce v ČR.

Vše se váže na čtvrté ustanovení motorové směrnice EU, což je § 9 písm. a zákona č. 47/2004 Sb. Ten říká, že každá pojišťovna poskytující pojištění odpovědnosti z provozu vozidla v některém ze států Evropského hospodářského prostoru (EHP) je povinna ustanovit v každém členském státě EHP škodního zástupce, který jménem a na účet pojistitele projednává škodní události způsobené provozem vozidla.

Členskými státy EHP jsou všechny členské státy EU spolu s Norskem, Švýcarskem, Lichtenštejnskem a Islandem. Ke zjištění právě vašeho škodního zástupce vám pomůže informační středisko České kanceláře pojistitelů, které naleznete na internetových stránkách www.ckp.cz.

Vytisknout

Diskuze: Nehoda na dovolené v zahraničí: Co máte dělat?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Bugatti Chiron dostane dvě e-turbodmychadla a opět pohon všech kol - anotační foto

Bugatti Chiron dostane dvě e-turbodmychadla a opět pohon všech kol

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud