Policie nasadí na piráty dálnic nové vozy Škoda Superb

AutoRoad.cz, 10. prosince 2013, 14:19 Google+

Dálniční oddělení Policie České Republiky dostala posilu v podobě flotily sedmi vozů ŠKODA Superb 3,6 FSI V6, které budou sloužit k hlídkové službě na dálničních tazích v jednotlivých krajích ČR. Ke slavnostnímu předání vozů za přítomnosti náměstka policejního prezidenta pro vnější službu plk. Mgr. Tomáše Tuhého a ředitele služby dopravní policie plk. Ing. Tomáše Lercha došlo v úterý 10. prosince v prostorách Zákaznického centra ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi. Vozy byly následně přiděleny jednotlivým krajům. Tato zakázka je jedním z vrcholů dlouhodobé spolupráce s Policií ČR, které bylo od roku 1993 dodáno více než 17 tisíc vozů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
škoda superb

škoda superb | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

„Služba u dálniční policie patří k těm nejnáročnějším úkolům, před které může být automobil postaven. Vyžaduje nejen vynikající jízdní výkony, ale také robustnost a odolnost vůči náročným podmínkám," říká Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO zodpovědný za oblast řízení lidských zdrojů. „Velice nás proto těší, že to byly právě naše vozy, které si policie pro tento úkol zvolila."

Flotila sedmi vozů ŠKODA Superb v karosářském provedení liftback a nejvýkonnější variantě, tedy se šestiválcovým motorem 3,6 FSI o výkonu 191 kW (260 k), pohonem všech kol a automatickou šestistupňovou převodovkou DSG, byla v úterý 10. prosince 2013 předána dálničním oddělením Policie České Republiky v sedmi krajích. Automobily předal osobně pan Ing. Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO zodpovědný za řízení lidských zdrojů, za přítomnosti plk. Mgr. Tomáše Tuhého, náměstka policejního prezidenta pro vnější službu, a plk. Ing. Tomáše Lercha, ředitele služby dopravní policie. Vozy budou sloužit jako hlídkové a stíhací na dálnicích po celé České republice.

Motor 3,6 FSI V6 o výkonu 191 kW vozu propůjčuje vynikající jízdní výkony. Ke zrychlení z nuly na 100 km/h stačí šestiválcové limuzíně pouhých 6,4 s a ve zrychlování může pokračovat až k hranici 250 km/h. Vzhledem k tomu, že většina i těch nejvýkonnějších automobilů má na tuto hranici nastaven omezovač rychlosti, zůstává jen velmi málo vozů, které by policejnímu speciálu dokázaly uniknout. Díky pohonu všech kol, využívajícímu mezinápravovou spojku Haldex, má řidič dostatek trakce i za zhoršených povětrnostních podmínek. Automatická dvouspojková převodovka DSG zajišťuje bleskové, precizní řazení, aniž by řidič musel odpoutávat svoji pozornost od služebních úkolů. Vozy splňují emisní normu Euro 5 a i přes svůj vysoký výkon a pozoruhodné jízdní výkony dosahují průměrné spotřeby 9,3 l/100km. Pro policejní výbavu přijde vhod rozměrný zavazadlový prostor (565 litrů) a patentované řešení variabilního otvírání zádě TwinDoor.

Nad rámec běžně dostupných výbavových prvků bylo do všech vozů nainstalováno policejní vybavení, nezbytné pro výkon jejich služebních úkolů. V první řadě jde samozřejmě o skrytá výstražná LED světla (tzv. majáky) vpředu a vzadu, spolu se dvěma červenými diodovými displeji za předním i zadním sklem vozidla, které umožňují zobrazit předprogramované nápisy. Dále je vůz vybaven radiostanicí systému PEGAS Integrovaného Záchranného Systému ČR, GPS přijímačem, systémem Emergency System Data Recorder se záznamem pohybu vozidla a stavových hlášení VRZ, hledacím přenosným světlometem a potřebnou elektroinstalací a kabeláží. Zároveň byly namontovány i další nezbytné prvky výbavy, jako je druhá baterie nebo držáky na policejní vybavení v prostoru posádky.

Samostatnou kapitolu pak tvoří technika pro zjišťování a záznam dopravních přestupků, tvořená policejní kamerou se záznamem rychlosti vozidla PolCam PC 2006 a radarem RAMER AD-9C. Tato zařízení jsou v majetku Policie České Republiky a nebyla součástí dodávky, nicméně jejich montáž byla provedena smluvními partnery společnosti ŠKODA AUTO a vozidla byla dodána ve stavu plně připraveném ke služebnímu nasazení.

Cena a výbava nebyly jedinými kritérii pro účast ve výběrovém řízení. O úspěchu značky ŠKODA rozhodlo také kvalitní a silné zázemí, jako například hustota servisní sítě, garantovaná doba oprav nebo dostupnost náhradních dílů.

Dodávka vozů Superb pro dálniční policii je další kapitolou v dlouhé a úspěšné spolupráci mezi společností ŠKODA AUTO a Policií České Republiky. Od roku 1993 bylo již českým policistům dodáno přes 17 tisíc vozů ŠKODA nejrůznějších modelů a specifikací. Další dodávky přitom stále probíhají – v den předání dálničních Superbů tak byla například dokončena dodávka 208 civilních referentských vozů. Pro nasazení ve službě jsou připraveny také vozy Octavia třetí generace v policejních barvách. Konkrétně se jedná o dodávku devíti nových vozů z další veřejné zakázky PČR, kterou letos ŠKODA AUTO vyhrála. Jde přitom o první vozy Octavia třetí generace, které se objeví ve vozovém parku PČR. Pro přepravu chráněných osob dodá ŠKODA AUTO flotilu vozů Superb.

Vytisknout

Diskuze: Policie nasadí na piráty dálnic nové vozy Škoda Superb

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Nová generace Toyoty Supra se možná představí v roce 2017 - anotační foto

Nová generace Toyoty Supra se možná představí v roce 2017

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud