Škoda Octavia získala pět hvězd od Euro NCAP

AutoRoad.cz, 6. března 2013, 21:04 Google+

Za vysokou úroveň bezpečnosti získala nová ŠKODA Octavia od Euro NCAP nejlepší možné hodnocení v podobě pěti hvězd. Špičkové celkové hodnocení je oceněním za vynikající výsledky, kterých nová ŠKODA Octavia dosáhla v oblasti ochrany dospělých cestujících a dětí v interiéru, ochrany chodců a asistenčních bezpečnostních systémů. Nová Octavia nyní vstupuje na evropské trhy. Na autosalonu v Ženevě představuje česká automobilka navíc také novou generaci modelu ŠKODA Octavia Combi.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Octavia

Škoda Octavia | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

„ŠKODA klade na bezpečnost velký důraz,“ říká Dr. Frank Welsch, člen představenstva společnosti ŠKODA za oblast technického vývoje. „To platí také pro nový model Octavia. Našim cílem je nabídnout řidiči i dalším členům posádky co možná nejpohodlnější a nejbezpečnější jízdu. Pomocí řady aktivních asistenčních systémů a rozsáhlého paketu pasivních bezpečnostních prvků je nový model nejbezpečnější Octavií, která kdy existovala,“ říká Welsch.

 „Výsledky testů Euro NCAP jsou dalším dokladem vysoké úrovně bezpečnosti vozů ŠKODA. Celkový výsledek v podobě pěti hvězd od nezávislých odborníků nás velice těší,“ dodává Welsch.

Špičkové ocenění udělilo sdružení Euro NCAP za ochranu cestujících na předních sedadlech. Nová ŠKODA Octavia v této kategorii získala 93 procent maximálního možného počtu bodů. Kabina vozu zůstává stabilní, figuríny, sedící vpředu, byly po nárazu téměř netknuté. Také ochrana dospělých cestujících různého vzrůstu, sedících v různých pozicích na předních sedačkách, je vždy stejně dobrá. Dobrých výsledků dosahuje nová ŠKODA Octavia rovněž v oblasti ochrany dětí. Pozitivně hodnotili zkušební komisaři také ochranu chodců. Přesvědčivým argumentem byly také moderní bezpečností asistenční systémy nového modelu ŠKODA Octavia; mimo jiné elektronická kontrola stability ESC a varování při nezapnutém bezpečnostním pásu řidiče a spolujezdce, oba tyto bezpečnostní prvky jsou pro země EU součástí sériové výbavy.

Nová ŠKODA Octavia používá také systémy aktivní bezpečnosti, které byly dosud vyhrazeny spíše vozům vyšších tříd. Mezi ně patří Front Assistant s funkcí nouzové brzdy (od května 2013), Lane Assistant, který udržuje vůz v jízdním pruhu, multikolizní brzda s automatickou aktivací v případě nehody, Crew Protect Assistant připravující prostor pro řidiče a spolujezdce ne blížící se kolizi, nebo Driver Activity Assistant pro rozpoznání únavy řidiče. Tyto systémy pomáhají zabránit nehodám, nebo zmírňují jejich následky pro posádku a ostatní účastníky silničního provozu.

Bezpečnost řidiče i posádky zajišťuje rozsáhlý paket pasivních bezpečnostních prvků. Před zraněním je chrání až devět airbagů spolu s tříbodovými bezpečnostními pásy. Poprvé se v modelové řadě ŠKODA Octavia objevuje kolenní airbag (v zemích EU součást sériové výbavy) a boční airbagy vzadu. Stabilní jízdní vlastnosti zajišťuje precizně vyladěný podvozek, dlouhý rozvor a tuhá struktura karoserie. Nová ŠKODA Octavia ve svých rozměrech podstatně narostla, díky odlehčené konstrukci je ale až o 102 kg lehčí než předchozí model.

Vytisknout

Diskuze: Škoda Octavia získala pět hvězd od Euro NCAP

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Škoda Octavia

Víte, že: povinnost hradit povinné ručení trvá i po úmrtí vlastníka vozu!

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud