Dovolenkový speciál: Nejen aktuální silniční pravidla v Evropě

Martin Hájek / mediafax, 14. června 2009, 14:25 Google+

Čeští motoristé budou muset letos v Evropě dávat větší pozor na místní předpisy. O aktuálních pravidlech silničního provozu v nejnavštěvovanějších zemích Evropy, informovala ve čtvrtek Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mustang X1

Mustang X1 | foto: US Air Force

Sdílejte článek

SLOVENSKO:

Od 1. února 2009 vstoupil na Slovensku v platnost nový silniční zákon, hlavní změnou je snížení maximální povolené rychlosti v obci pro osobní auto z 60 na 50 km/h. Maximální povolená rychlost mimo obec pak zůstává 90 km/h, na dálnicích pak 130 km/h.

Nově se musí na Slovensku celoročně svítit. V případě, že řidič zapomene světla zapnout, hrozí mu pokuta až 100 eur. Jako přestupek se hodnotí také telefonování bez soupravy handsfree (pokuta až 100 eur). Na Slovensku není povolen alkohol v krvi. Jízdu pod vlivem alkoholu nebo odmítnutí vyšetření se prodraží, slovenští policisté je mohou pokutovat částkou 200 až 1300 eur.

Kamiony nově nesmějí předjíždět ani na dálnicích ani na rychlostních komunikacích. Dálnice jsou stejně jako v ČR zpoplatněny dálniční známkou, pro osobní auta stojí na týden 14,90 eura, měsíční dvojnásobek a roční 36,50 eura.

Povinnou výbavou vozidel na Slovenských komunikacích je výstražná vesta pro všechny cestující

Důležitá telefonní čísla: Policie, hasiči a záchranka 112, při poruše +421 218 124

 

CHORVATSKO:

Od 17. června loňského roku začal v Chorvatsku platit nový silniční zákon. Pro motoristy to znamená vyšší pokuty za přestupky a přísnější tresty, včetně trestu vězení.

Nově je za volantem povolen řidičům od 25 let limit 0,5 promile alkoholu v krvi. Pro řidiče, kteří ještě nedosáhli 25 let nadále platí nulový limit. Pokud přítomnost alkoholu v krvi řidiče přesáhne 1,5 promile, může být odsouzen k výkonu trestu odnětí svobody až 60 dnů.

Stejný trest pak může postihnout ty řidiče, kteří překročí povolenou rychlost o více než 50 km/h. Na základě nového silničního zákona se také zvýšily pokuty za přestupky, začínají na 300 kunách (1100 Kč).

V Chorvatsku nadále platí omezení rychlosti v obci na 50 km/h, mimo obec pak na 90 km/h. Na silnicích pro motorová vozidla je nejvyšší povolená rychlost 100 km/h, na dálnicích pak 120 km/h.

Na chorvatských silnicích musí mít řidiči v autě jako povinnou výbavu výstražné vesty pro všechny cestující vozidla.

Od dubna již neplatí loňské nařízení, které po nezletilých bez doprovodu rodičů vyžadovalo notářsky ověřený formulář s podpisem zákonného zástupce. Od května také Chorvatsko zvýšilo limity pro dovoz masných a mléčných výrobků v osobních zavazadlech turistů na 10 kg na osobu.

Letos by se již neměly tvořit fronty na mýtnici Lučko kvůli uhrazení dálničního poplatku, tři kilometry před Lučkem začne fungovat nová mýtnice Demerje, která bude sloužit pro bezhotovostní placení mýtného. Od 30. června budou také nově otevřeny oba tubusy tunelů Mala Kapela a Sveti Rok.

Důležitá čísla v Chorvatsku : Policie 92, hasiči 93, záchranka 94, poskytování pomoci automobilům na silnicích 987 nebo 981



ITÁLIE:

Maximální povolená rychlost v italských obcích je 50 km/h, mimo obec pak 90 km/h. Na silnicích I. třídy smějí řidiči jet nejvíce 110 km/h, na dálnici 130 km/h a na dálnici se třemi pruhy v případě povolení značením 150 km/h.

Za překročení rychlosti o 20 km/h a za projetí na červenou mohou řidiči v Itálii dostat pokutu od 150 eur, za jízdu pod vlivem alkoholu nad povolený limit 0,5 promile v krvi je pokuta od 500 eur. Pokud u sebe řidič nemá dostatečnou hotovost, může mu italská policie zabavit řidičský průkaz.

Italské dálnice jsou z velké části placené, platí se na mýtných branách při průjezdu automobilem, některé úseky jsou však zpoplatněny také konstantní částkou bez odevzdávání lístku. Platí se také při průjezdu některých alpských tunelů, například jednosměrný průjezd známým tunelem Velký St. Bernard stojí 22,40 eura (cca 560 Kč).

Na dálnicích je zakázaný soukromý odtah, motoristé proto musí v každém případě zavolat odtahové vozidlo.

Povinnou výbavou vozidla je výstražná vesta pro všechny cestující.

Důležitá telefonní čísla: Policie 112/113, hasiči 115, záchranka 118, při poruše volejte číslo autoklubu 116.



RAKOUSKO:

Maximální povolená rychlost v rakouských obcích je 50 km/h, mimo obec 100 km/h (Tyrolsko a Vorarlbergsko 80 km/h), na dálnici pak 130 km/h.

Pokuta za překročení rychlosti o 20 km/h se v Rakousku pohybuje od 20 eur, za projetí na červenou od 70 eur a za jízdu pod vlivem alkoholu nad povolený limit 0,5 promile v krvi je pokuta od 220 eur.

Dálnice a většina rychlostních komunikací označených "S" je zpoplatněna prostřednictvím známky, desetidenní známka stojí letos 7,70 eur, dvouměsíční 22,20 eur a roční 73,80 eur, známky se dají koupit na pumpách u hranic. Platí se také za průjezd některými horskými průsmyky a tunely.

Řidiči nejsou povinni s letním časem během dne svítit.

Při menších nehodách se stejně jako v ČR nemusí volat policie, stačí, když se účastníci dohodnou, vymění si osobní údaje a sepíší záznam o nehodě (Unfallbericht). Tento formulář si řidiči mohou vyzvednout i u českých pojišťoven. Pokud je policie při těchto menších nehodách přivolána, účtuje si poplatek (cca 40 eur).

Pokud řidič nedisponuje hotovostí k zaplacení pokuty, smějí mu rakouští policisté zabavit i věci z osobního majetku v hodnotě pokuty (oblečení, elektronika atd.).

Důežitá telefonní čísla: Policie 133, hasiči 122, záchranka 144, číslo autoklubu při poruše vozidla 120 nebo 123.



NĚMECKO:

Maximální povolená rychlost v německých obcích je 50 km/h, mimo obec 100 km/h, na dálnici se pak může jezdit bez omezení. Pouze ve spolkové zemi Brémy je na dálnici limit 120 km/h. Osobní auta na německých dálnicích nemusí platit žádné dálniční poplatky.

Při nočních cestách Německem je potřeba hlídat stav paliva v nádrži, na dálnicích jsou pumpy totiž často daleko od sebe a mimo dálnice nemají v drtivé většině otevřeno non-stop.

Od letošního roku byly zpřísněny pokuty, například pokuta za překročení rychlosti o 21-25 km/h je nově 80 eur a za jízdu pod vlivem alkoholu nad povolený limit 0,5 promile v krvi je pokuta od 500 eur. Proti předpisům je například vymáhání si uvolnění cesty přerušovaným rozsvěcením dálkových světel.

V současné době již 30 německých měst omezilo vjezd do svých center (např. Berlín, Hannover, Kolín, Stuttgart, Dortmund, Mnichov atd.), vozidla musí mít pro vjezd do centra těchto měst zakoupenou známku v hodnotě 5-10 eur, podle množství vypouštěných emisí (červená, žlutá nebo zelená nálepka). Nařízení se týká i aut registrovaných v zahraničí. Pokuta za porušení činí 40 eur. Nálepky lze koupit na německých STK po předložení dokladu o emisní kontrole vozidla.

Důležitá telefonní čísla: policie 110, hasiči a záchranka 112, číslo autoklubu při poruše 01802-222222



FRANCIE:

Maximální povolená rychlost ve francouzských obcích je 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na dálnici pak 130 km/h. Motoristé, kteří mají řidičský průkaz méně než dva roky, mají limity rychlosti sníženy mimo obec na 80 km/h a na dálnici na 110 km/h.

Za použití radarového detektoru může řidič dostat pokutu ve výši 1500 eur (40 tis. Kč) s možnou sankcí zabavení auta.

Pokuta za překročení rychlosti o 20 km/h a za projetí na červenou se ve Francii pohybuje od 90 eur. Za jízdu pod vlivem alkoholu nad povolený limit 0,5 promile v krvi je pokuta od 135 eur.

Na dálnicích se platí u mýtných bran poplatek, pro osobní automobil je průměrně sedm eur (175 Kč) na 100 km. Platí se i při průjezdu některých alpských tunelů a na některých mostech. Cena za průjezd Eurotunelu pod Lamanšským průlivem z Francie do Velké Británie činí za zpáteční cestu přibližně 9500 korun (podle typu vozidla).

Omezení parkování je ve Francii vyznačeno značkami nebo žlutou čarou na okraji vozovky. Místa, kde lze parkovat lze poznat podle bílé přerušované čáry na vozovce.

Povinnou výbavou vozidla je výstražná vesta.

Země vína začala již vloni myslet na řidiče. Na pumpách se začaly prodávat malé plechovky s vínem o objemu 18,7 cl, které zajišťují, že po jejich vypití řidič nepřekročí povolenou hranici 0,5 promile alkoholu v krvi. Cena této jedné malé plechovky je 0,85 eura (cca 23 Kč) a konzument má na výběr mezi červeným vínem odrůdy Merlot a růžovým cinsaultem.

Důležitá telefonní čísla: Policie 17, hasiči 18, záchranka 15, číslo autoklubu v Paříži 0800 089 222.


MAĎARSKO:

Maximální povolená rychlost v maďarských obcích je 50 km/h v obci, mimo obec 90 km/h a na dálnici 130 km/h. Přes železniční přejezd může jet řidič maximálně 30 km/h.

Od loňska neobdrží motoristé v Maďarsku po zaplacení dálniční známky žádnou nálepku, známka je pouze elektronická. Kontrola probíhá kamerovým systémem či policejními hlídkami. Řidič se prokazuje dokladem o zaplacení dálniční známky. V Maďarsku existuje celkem pět takto zpoplatněných dálnic, M1, M3, M5, M6 a M7 na nichž platí jednotná virtuální dálniční známka. Nejnižší cena známky je čtyřdenní za 1 530 HUF (desetidenní stojí 2 550 HUF), virtuální kupon je možné koupit například na hraničních přechodech (označených e-vigneta), a to nejen za forinty, ale i za eura či kartou.

V Budapešti je velmi omezené parkování, na lístek z automatu maximálně dvě až tři hodiny. Jakmile řidič tento limit překročí o půl hodiny, může mu policie nasadit "botičku". Delší parkování tedy vyžaduje použití sběrných parkovišť P+R.

Na maďarských silnicích není povolen žádný alkohol v krvi řidiče. Povinností je také permanentní svícení. Povinnou výbavou je výstražná vesta.

Důležitá čísla: Policie 107, hasiči 105, záchranka 104, při poruše volejte číslo autoklubu 188.



SLOVINSKO:

Maximální povolená rychlost je ve slovinských obcích 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na rychlostních silnicích 100 km/h a na dálnicích 130 km/h.

Od letošního roku je ve Slovinsku nově zavedena týdenní dálniční známka (dosud pouze půlroční) za 15 eur. Známky jsou v prodeji na hraničních přechodech a i na rakouských a maďarských dálnicích v blízkosti slovinských hranic.

Pokuta za překročení rychlosti o 20 km/h se ve Slovinsku pohybuje od 130 eur, za projetí na červenou od 250 eur. Pokud motorista zaplatí pokutu na místě nebo do osmi dnů, dostane 50procentní slevu z celkové sumy. V případě, že zahraniční turista odmítne zaplatit pokutu, policisté se mu mohou pokusit zabavit pas nebo jiné dokumenty.

Hladina alkoholu na slovinských komunikacích je povolena 0,5 promile v krvi, ale jen těm řidičům, kteří jsou pod vlivem alkoholu schopni bezpečně řídit auto. V opačném případě hrozí vysoká pokuta v přepočtu 3 350 až 25 000 Kč.

Ani letos ještě není dokončena dálnice z Mariboru k hraničnímu přechodu s Chorvatskem.

Důležitá čísla: Policie 113, hasiči a záchranka 112, číslo autoklubu při poruše vozidla 1987.



ŠPANĚLSKO:

Ve Španělsku vstoupila předloni v platnost novela trestního zákona, která zpřísňuje postihy řidičů za porušení pravidel silničního provozu. Podle této nové úpravy je nyní možno postihnout trestem odnětí svobody až do výše pěti let řidiče, kteří překročí nejvyšší povolenou rychlost o 60 km/h v obci a o 80 km/h mimo obec.

Stejné tresty hrozí za řízení vozidla pod vlivem alkoholu či drog. Odmítnutí podrobit se vyšetření na obsah alkoholu či drog v krvi může být potrestáno třemi až šesti měsíci odnětí svobody. Povolená hranice alkoholu v krvi řidiče je půl promile.

Pokuta za překročení rychlosti o 20 km/h se pohybuje od 90 eur, stejně jako za projetí na červenou a za jízdu pod vlivem alkoholu nad povolený limit je pokuta od 300 eur.

Povinnou výbavou je výstražná vesta pro všechny cestující.



ŠVÝCARSKO:

Maximální povolená rychlost ve Švýcarsku je 50 km/h v obci, 80 km/h mimo obec, 100 km rychlostní silnice a 120 km/h na dálnici.

Dálnice a rychlostní silnice jsou zpoplatněny, dálniční známka se prodává jen s celoroční působností za 40 franků (700 Kč).

Švýcarsko je letos nově v Schengenském prostoru, zmizely tak pohraniční kontroly, celníci však dělají nadále namátkové kontroly.

Důležitá čísla: policie 117, hasiči 118, záchranka 144, při poruše volejte číslo 140.



OBECNĚ V EVROPĚ:


Všeobecně ve všech zemích Evropy platí známá univerzální pravidla. Pokud se stane nehoda, jsou její účastníci povinny označit místo výstražným trojúhelníkem. V případě zranění musejí poskytnout první pomoc a přivolat policii, popřípadě záchranku. V některých státech znamená účast policistů u drobné dopravní nehody platbu poplatku. S ohledem na uplatnění pojistného plnění ale AČCKA doporučujeme zavolat policii vždy.

"Nepodepisujte žádné dokumenty, kterým nerozumíte, při výslechu u policie má cizinec právo na tlumočníka. Při problémech v zahraničí, které neumíte vyřešit sami, je nejlepší se obrátit na českou ambasádu nebo asistenční službu, jejíž číslo mějte pro všechny případy předem připravené," doporučuje AČCKA.

Pokud motoristé vyrazí na cestu služebním nebo půjčeným autem, kde nejsou uvedeni jako majitelé osvědčení o technickém průkazu, je vždy lepší mít od majitele vozu plnou moc k vycestování do zahraničí. Nutný je také doklad o povinném ručení vozu, tzv. zelená karta, která je platná pouze s podpisem.

Řidičům na cestě po zemích Evropské unie i do Chorvatska stačí český řidičský průkaz, místo pasu pak postačí občanský průkaz.

Motoristé, kteří s sebou na dovolenou vezou zvíře, musí počítat s tím, že místní policie bude vyžadovat jejich speciální pas, označení (mikročip či tetování) a doklady o očkování.

Vytisknout

Diskuze: Dovolenkový speciál: Nejen aktuální silniční pravidla v Evropě

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

9-5

Saab 9-5 se ukazuje pod pláštěm

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

  2. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud