Volkswagen Golf 5. generace

ar1, 23. července 2003, 23:50 Google+

Nový Golf 5. generace se na evropských trzích objeví na podzim letošního roku. V ČR se první vozy...

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

dostanou k zákazníkům až na počátku roku 2004. Nový vůz působí ještě dynamičtěji než jeho předchůdce a je vybavený množstvím vysoce vyspělých technologií.


Přes řadu designerských změn přebírá Golf páté generace záměrně řadu stylistických prvků svých předchůdců, takže jej lze okamžitě identifikovat nejenom jako člena rozvětvené rodiny značky Volkswagen, ale i jako čerstvý přírůstek mimořádně populární modelové řady Golf. K tradičním designerským prvkům patří provedení masivního C-sloupku karoserie, dynamicky stylizovaná záď a "svalnaté" proporce vyklenutých lemů podběhů kol.

Jedním z klíčových faktorů celosvětového úspěchu vozů Volkswagen Golf, kterých se za bezmála třicet uplynulých let prodalo více než 22 milionů, je jejich promyšlená koncepce dvouprostorového hatchbacku. I nastupující model rozvíjí tuto tradiční filosofii, použití vyspělých technologií však představuje nejvýraznější vývojovou změnu v celé historii této řady.


Nový Golf je dlouhý 4204 mm, široký 1759 mm a vysoký 1483 mm, je tedy o 57 mm delší, o 24 mm širší a o 39 mm vyšší než jeho předchůdce. Díky tomu nabízí ve svém interiéru mnohem více pohodlí, a to zejména na zadních sedadlech, kde mají cestující o 65 mm více místa pro nohy a o 24 mm více volného prostoru nad hlavami. Zavazadlový prostor má základní objem 347 l, přepravní prostor lze zvětšovat sklápěním asymetricky dělených zadních sedadel.


Do zcela nové přední části aerodynamicky optimalizované karoserie nastupujícího modelu jsou vsazeny velké světlomety s dvojicí kruhových reflektorů "podsazených" horizontálními směrovými světly ve stylu Phaetonu. Do kapoty motoru jsou vyvedené prolisy, které spolu s klínovitou boční siluetou umocňují dynamický image nového modelu. Také koncová třírozměrná světla patří k originálním stylistickým prvkům nového Golfu. Sdružená koncová světla jsou dělená, přičemž vždy polovina je součástí víka zavazadlového prostoru.


Nový Volkswagen Golf, který hned po svém uvedení na trh bude k dispozici ve tří- i pětidveřovém provedení, se bude nabízet ve třech stupních výbavy: Trendline, Comfortline a Sport. Všechny verze mají velmi bohatou standardní výbavu, do které patří např. šestice airbagů, pětice opěrek hlav (u předních sedadel jsou aktivní opěrky), nový typ bezpečnostního sloupku řízení nebo bezpečnostní uložení pedálů, které výrazně snižuje riziko poranění nohou řidiče.


O precizním řešení každého detailu interiéru svědčí např. ovládání na přání dodávané automatické klimatizační jednotky Climatronic, která dovoluje separátní nastavení teploty v prostoru řidiče a jeho spolujezdce: Zařadí-li řidič zpátečku, ventilační okruh se přepne na vnitřní oběh, čímž se zabrání nasávání výfukových splodin do interiéru. Podobně se přeruší dodávka čerstvého vzduchu do interiéru v momentě, kdy řidič používá ostřikovač skel, takže do prostoru pro cestující nepronikne jeho pach.


Golf páté generace je prvním modelem své třídy, který může být na přání vybaven elektricky ovládanými sedadly s čtyřprvkovým nastavováním bederní opěrky.


Vozy Volkswagen Golf vždy patřily svými jízdními vlastnostmi k absolutní špičce své třídy a nový model v této tradici pokračuje. Vpředu má nový Golf optimalizované vzpěry McPherson, vzadu pak zcela nové nezávislé zavěšení multi-link. K suverénním jízdním vlastnostem přispívá i mimořádně tuhá karoserie (její tuhost vzrostla o 80 procent!) a přesné řízení s elektro-hydraulickým posilovačem s proměnným účinkem. Do standardní výbavy patří také elektronický stabilizační systém ESP a brzdový asistent.


Zájemci o nový Golf budou moci volit z bohaté škály motorů - bezprostředně po uvedení na trh budu k dispozici dva zážehové agregáty o výkonech 55 kW/75 k a 85 kW/115 k a dva vznětové motory řady TDI o výkonech 77 kW/105 k a 103 kW/140 k. Všechny tyto motory plní emisní limity normy Euro 4. O něco později nabídku pohonných agregátů obohatí čtyři další motory, mezi kterými budou dva zážehové motory s přímým vstřikováním benzinu FSI a vznětový motor SDI. A ještě o něco později se objeví další velmi výkonný agregát.


Pohonné jednotky přenášejí svůj výkon prostřednictvím manuálních nebo automatických převodovek, mezi kterými nechybí šestistupňový "automat" nebo přímo řazená šestistupňová převodovka DSG.

Vytisknout

Diskuze: Volkswagen Golf 5. generace

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Barcelonský autosalon - anotační foto

Barcelonský autosalon

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud