Nový motor pro Renault Mégane GT 2007

Jan Fiala, 4. prosince 2006, 09:20 Google+

Mégane GT plní náročné požadavky zákazníků, hledajících především požitek z jízdy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Megané

Megané | foto: Renault

Sdílejte článek

Karoserie navržená a zkonstruovaná pomocí nejpokročilejších technologií umožňuje skvělé jízdní výkony, aniž by bylo potřeba volit kompromis v otázce jízdního komfortu. V nabídce jsou dva vynikající motory (přeplňovaný benzinový dvoulitr 2.0 T o výkonu 165 koní, nebo turbodiesel 2.0 dCi o výkonu 150 koní) a Mégane GT tak představuje to pravé, co se týká každodenních zážitků za volantem a dojmu při jízdě. Mégane GT je vyráběn v továrně Renaultu ve městě Palencia ve Španělsku a do prodeje se dostává na konci tohoto roku 2006.

Západoevropský trh výkonných dieselových kompaktů (s výkonem mezi 140 a 160 koňmi) se prudce rozšiřuje. Objem prodaných vozů tohoto typu se od marginálních 2% v roce 2002 již navýšil až na dnešních zhruba 20%. Také Renault se chce svézt na této vlně obliby výkonných dieselů,m a proto představuje nový model Mégane GT.

Charakteristický design

Mégane GT je k dispozici ve verzích kupé a hatchback a a je plnoprávným členem modelů rodiny Mégane. Zaujímá místo na vrcholu této modelové řady jako další stupeň výbavy Dynamique a lze jej zakoupit s přeplňovaným benzinovým dvoulitrem 2.0 T o výkonu 165 koní, nebo turbodieselem 2.0 dCi o výkonu 150 kon. Vůz má asertivní design karoserie, který je vepředu podtržen spoilerem a chromovanou mřížkou chladiče, dále pak nástavci prahů, větrným štítkem, speciálními hliníkovými koly o průměru 17" v barvě tmavé metalízy a dvojitou koncovkou výfuku, integrovanou do chromovaného vyústění oprostřed zadního nárazníku. Na zádi vozu rovněž nalezneme logo GT. Mégane GT lze objednat v osmi barvách karoserie, včetně exkluzivní modré metalízy.

Styling interiéru oplývá sportovně laděnými detaily, jako jsou sportovní sedačky, kožený volant se znakem GT, nebo hliníkové pedály a nožní opěrka. Volitelně je v nabídce i kožené čalounění. Přístrojová deska je moderní, v designu tečkované nerezové oceli středového panelu, odkládací schránky spolujezdce a vnitřních klik dveří a s modrošedým podsvícením panelu přístrojů. Čalounění interiéru je obšito speciálním stehováním a bezpečnostní pásy jsou stříbrno-šedé.

Volba mezi dieselem nebo benzinovým motorem

Pro Mégane GT je možno zvolit diesel 2.0 dCi. Jde o výkonnou, a přitom úspornou jednotku, nabízející nejmodernější technologie,jako piezoelektrické vstřikovače, vstřikování paliva pod tlakem až 1600 barů systémem common rail nebo turbodmychadlo s nastavitelným sklonem lopatek. Výkon motoru dosahuje 150 koní (110 kW) ve 4000 otáčkách za minutu a točivý moment vrcholí na hodnotě 340 Nm ve 2000 otáčkách. Tím se tento motor řadí ve své kategorii mezi nejvýkonnější. Motor je spřažen se šestistupňovou manuální převodovkou a Mégane GT má díky této kombinaci výborné zrychlení ve všech otáčkách, srovnatelné s benzinovou verzí. Mégane GT 2.0 dCi také dosahuje ve své třídě výborné ekonomie provozu a nízkých emisí. Spotřeba paliva v kombinovaném provozu činí 5.4 l/100 km při úrovni emisí oxidu uhličitého jen 144 g/km.

Renault ale neopomíná ani matoristy, kteří preferují u sportovního vozu klasický benzinový pohon. Právě pro ně je Mégane GT v nabídce také s benzinovým motorem 2.0 T. Motor dává maximální výkon 165 koní (120 kW) při 5000 otáčkách za minutu a točivý moment vrcholí na hodnotě 270 Nm při 3250 otáčkách. Také benzinová verze je spřažena se šestistupňovou manuální převodovkou a Mégane GT s tímto motorem zrychlí z klidu na 100 km/h za 8.3 s.

S oběma motory nabízí Mégane GT zákazníkům charakteristické požitky z jízdy, dostatek výkonu a všestrannosti.

Mégane GT se chlubí špičkovým podvozkem. Narozdíl od některých sportovních vozů, které dosahují vysokých výkonů na úkor jízdního komfortu, nemusí Mégane GT  obětovat jedno ani druhé.

Mégane GT disponuje speciálně kalibrovanými tlumiči, poskytujícími plnou kontrolu nad pohyby karoserie ve všech jízdních režimech. Některé díly zadní nápravy byly vyztuženy pro zlepšení trakce.

Podvozek Mégane GT se od podvozků Mégane 2.0 T a 2.0 dCi ve výbavě Dynamique v několika ohledech liší. Přčdní a zadní torzní stabilizátory jsou tužší, aby byly sníženy náklony v zatáčkách. Podvozek je také o 10 mm nižší, čímž bylo dosaženo snížení těžiště vozu. Přední i zadní pružiny jsou o 24% tužší. Přesnost vedení stopy přední nápravy byla zlepšena pomocí speciálního nastavení elektrického posilovače řízení a tužších předních tlumičů.

Elektronický stabilizační pogram (ESP) je také speciálně nastaven tak, aby odpovídal vylepšeným vlastnostem podvozku Mégane GT. Díky podvozku je tak Mégane GT schopen nekompromisních reakcí na klikatých silničkách, aniž by ztrácel komfort jízdy ve městě nebo na dálnici.

Foto: Renault

Vytisknout

Diskuze: Nový motor pro Renault Mégane GT 2007

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Nagare

Mazda Nagare – nadějný koncept

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud