Panamericana 2006 a Goodyear RunOnFlat

ar1, 29. května 2006, 20:24 Google+

Pneumatiky Goodyear RunOnFlat pomohly vytvořit nový světový rekord, když expedice absolvovala na inovačních bezpečnostních pneumatikách 25 000 km za necelých 16 dní.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Touareg

Touareg | foto: GoodYear Dunlop Europe

Sdílejte článek

Pneumatiky Goodyear RunOnFlat, které byly použity při expedici Panamericana 2006, výrazně pomohly vytvořit nový světový rekord. Týmu o devíti mužích a třech automobilech se totiž podařilo projet Amerikou odshora až dolů za pouhých 15 dní, 11 hodin a 25 minut, což znamená zlepšení předchozího rekordního času o dvě a půl hodiny.

Zmíněné tři automobily vyrazily 5. května v 9.00 GMT z Prudhoe bay na Aljašce (USA) a 20. května v 18.25 GMT dorazily do Ushuaii v Ohňové zemi (Argentina). S nápadem překonání světového rekordu přišli dva němečtí dobrodruzi, pětatřicetiletý Matthias Jeschke a šestatřicetiletý Jörg Sand, kteří tuto nesmírně namáhavou jízdu podnikli s týmem sedmi dalších vynikajících řidičů.

Extrémní podmínky
Při překonávání starého světového rekordu se samozřejmě hrálo o čas, a pokud chtěli řidiči opravdu dosáhnout nového rekordu, nemohli si dovolit ztratit jedinou minutu. Díky systému střídání, při němž každý pět hodin řídil, pět hodin navigoval a pět hodin spal na zadním sedadle, mohly posádky pokračovat v jízdě prakticky nonstop.

Několikrát se ovšem proti řidičům spikly okolnosti, jež nemohli ani v nejmenším ovlivnit. Pokus o rekord ohrozily jak extrémní podmínky – jízdu po silnicích znesnadňoval štěrk, bahno a bláto, tak byrokracie na hraničních přechodech. „Tlačil nás čas, a tak jsme se snažili vyhnout jakýmkoli rizikům,“ uvádí vedoucí týmu Jeschke. „Proto jsem byl také nesmírně rád, že všechna naše auta byla vybavena pneumatikami RunOnFlat, díky nimž jsme mohli být neustále v pohybu.“

Pneumatiky RunOnFlat představují nejnovější inovační bezpečnostní technologii společnosti Goodyear. Díky zesíleným bočnicím umožňují motoristům pokračovat v jízdě i po svém propíchnutí či proražení, a to rychlostí až osmdesát kilometrů za hodinu. Zřejmě nejvýznamnější vlastností těchto pneumatik pro tuto expedici bylo, že zabraňují ztrátě kontroly nad automobilem v případě prasknutí pneumatiky – což je obzvláště důležité v situaci, kdy se snažíte o dosažení světového rychlostního rekordu.

„Obutím pneumatik RunOnFlat jsme eliminovali alespoň jednu z mnoha možných překážek, které mohly ovlivnit náš pokus o rekord,“ říká Jeschke. „Zdržení na hranicích jsme nemohli předejít, stejně jako jsme nemohli nic dělat s hrozným stavem terénu, kterým jsme jeli, ale mohli jsme se postarat o to, aby naši výpravu neohrozila propíchnutá pneumatika. I kdybychom s trochou smůly píchli, s pneumatikami RunOnFlat bychom mohli pokračovat v jízdě mnoho dalších kilometrů, což by nám značně napomohlo dosáhnout cíle.“

I přes náročné podmínky a nečekané překážky se týmu podařilo korunovat výpravu úspěchem. „Zvládat psychický tlak bylo často ještě mnohem těžší než vyrovnat se s každodenní fyzickou námahou,“ tvrdí Jeschke. „Častokrát jsme byli s rozumem v koncích, nakonec ale týmový duch zvítězil a my jsme na svůj nový světový rekord velice pyšní.“

Foto: Boris Rössler/dpa
Goodyear Dunlop Tires Czech

Vytisknout

Diskuze: Panamericana 2006 a Goodyear RunOnFlat

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

101EX

Rolls-Royce 101EX: Vyjímečné kupé

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud