Pohled do nabité startovní listiny Rally Bohemia

Aleš Holakovský, 27. června 2016, 17:51 Google+

Ve Startovní listině letošní Rally Bohemia nalezneme celkem 24 automobilů nejvyšších specifikací R5, S2000, WRC a kategorie 4. Špička Mistrovství ČR bude doplněna o několik kvalitních zahraničních jezdců. Plná třetina automobilů přihlášených do hlavní soutěže je značky ŠKODA.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Bohemia (CZE)

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Na letošní Rally Bohemia je přihlášeno celkem 142 posádek, z toho 89 se soudobými automobily v rámci Mistrovství České republiky v rally. Se startovním číslem jedna vyrazí na trať Jan Kopecký s Pavlem Dreslerem z továrního týmu ŠKODA Motorsport. Těm se podařilo na Škodě Fabia R5 vyhrát všechny tři dosavadní podniky MČR v rally a v případě úspěchu na Rally Bohemia budou moci udělat rozhodující krok k obhajobě domácího mistrovského titulu již nyní. I startovní číslo dva poveze Škoda Fabia R5, se kterou se v české republice poprvé představí Rashid Al Ketbi ze Spojených Arabských Emirátů, který však věnuje převážně startům v evropských soutěžích a loni obsadil druhé místo v sérii Tour European Rally. Závodní premiérou na českém území bude „Bohemka“ i pro dalšího pilota Škody Fabia R5, mladého Fabiana Kreima, který loni získal titul vicemistra Německa v barvách týmu Škoda Auto Deutschland.

img-responsive

Rally Bohemia (CZE) | foto: Josef Vyšata, RallyZone.cz

Startovní číslo tři dostal přidělené Václav Pech. Ten si jistě bude chtít spravit chuť po posledních dvou soutěžích, kdy se potýkal s problémy nově postaveného atraktivního Porsche 997 GT3. Více štěstí pro letošní účinkování na Rally Bohemia si se startovním číslem čtyři určitě bude přát smolař loňského ročníku Jan Dohnal, který musel minulý rok odstoupit v závěru soutěže pro technickou závadu svého Fordu Focus WRC z bronzové příčky. Na tu se loni v závěru soutěže naopak senzačně propracoval téměř domácí Štěpán Vojtěch s Peugeotem 206 WRC a na jeho pohlednou jízdu se můžeme těšit i letos. Se Škodou Fabia WRC umí být stále rychlý i vítěz loňské Rally Klatovy Karel Trněný. Na přední příčky může po pátém a čtvrtém místě na předcházejících podnicích pomýšlet i Vojtěch Štajf na Škodě Fabia R5, stejně jako v Českém Krumlově bronzový Miroslav Jakeš na Citroënu DS-3 R5. Svoji oblíbenou Rally Bohemia si tradičně nenechá ujít Jan Sýkora, ale ani Karel Trojan, oba na Fabiích R5.

img-responsive

Rally Šumava (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Škodu Fabia ve starší specifikaci S2000 představí Jan Černý, Jan Jelínek, Jiří Tošovský, Tomáš Růžička a premiérově David Tomek. S prvně jmenovaným se však musí počítat na velmi vysoké příčky, o čemž svědčí jak jeho startovní číslo pět, tak zejména průběžná čtvrtá příčka v pořadí MČR. Martin Vlček byl loni na „Bohemce“ v těžké roli učedníka se Subaru Impreza WRC a ve stejné roli bude i letos, ovšem tentokrát s Fordem Fiesta R5. Stejný vůz představí tradičně Roman Odložilík a další zkušenosti s ním bude získávat i Ondřej Bisaha. S Fiestou R5 bychom měli vidět i u nás zatím neznámého jezdce Petera Scharmacha, startujícího převážně v Německu, ale za Nový Zéland. Bez zajímavosti jistě není ani start rychlého Miroslava Janoty s Porsche 997 GT3.

img-responsive

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Ve třídě 3 produkčních automobilů lze očekávat pokračování dosavadního souboje úřadujícího mistra a vedoucího průběžného pořadí Martina Březíka na Mitsubishi a atraktivně jezdícího populárního Václava Kopáčka na Subaru. Velmi zvědavi budeme na výkon zkušeného matadora Josefa Semeráda. Ten loni předváděl zde v Mladé Boleslavi po celý víkend strhující souboj o vítězství s Janem Votavou, který ovšem skončil jeho havárií na předposlední RZ Vinec. Do souboje na špičce třídy se bude chtít jako obvykle zamíchat v Čechách zdomácnělý dravý Polák Jaroslaw Szeja. A příliš zpět nebudou chtít zůstat ani Jaroslav Pešl a letošní nováček v MČR Martin Šikl.

img-responsive

Rally Hustopeče (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Klasifikace automobilů s jednou poháněnou nápravou 2WD by se při absenci Martina Kočiho a Patrika Rujbra měla stát výhradní doménou jezdců třídy 6. Tato třída je letos až neuvěřitelně nabitá jak co se týče množství účastníků, tak jejich kvality. Hlavním favoritem je zde úřadující mistr klasifikace 2WD Václav Dunovský na Peugeotu 208 R2. Se stejnými vozy by jej měli nahánět zejména Filip Mareš startující s podporou Autoklubu ČR a překvapení letošní sezony Ján Kundlák. Zpestřením zde bude start trojnásobného mistra Slovenska ve třídě Pavola Nagyho s dalším Peugeotem 208 R2 a také Dána Jacoba Madsena s Opelem Adam R2 za tým Opel Denmark. O síle třídy 6 nejlépe vypovídá fakt, že je do ní přihlášeno dvacet posádek. Třída 7 zůstává doménou vozů Škoda, když mezi jejími deseti účastníky figurují pouze automobily Škoda Fabia a Škoda Felicia.

img-responsive

Rally Hustopeče (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Jak je zřejmé, čeká nás velký sportovní zážitek, protože konkurence bude letos mimořádná. Těžké a dlouhé rychlostní zkoušky jistě řádně prověří kvalitu všech přihlášených posádek. Kompletní Startovní listina je k dispozici na oficiálních stránkách soutěže www.rallybohemia.cz v sekci Dokumenty. Souběžně se 43. Rally Bohemia se bude konat i Rally Bohemia Historic a Rally Bohemia Legend. Přihlášeným posádkám s historickými automobily se budeme věnovat v některé z dalších tiskových informací.

Vstupné na soutěž je i letos zdarma. Tradičním generálním partnerem Rally Bohemia je automobilka ŠKODA AUTO.

 

Vytisknout

Diskuze: Pohled do nabité startovní listiny Rally Bohemia

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Meeke, Kris - Nagle, Paul

Citroën pojede také ve Finsku, kdo usedne do DS3 WRC?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud