JÍZDNÍ DOJMY: Subaru Levorg vstoupilo na český trh. Jezdí parádně a je levnější než Octavia

ar7, 10. října 2015, 15:55 Google+

Kdybyste se skalních fanoušků Subaru zeptali na jejich nejoblíbenější kombi, patrně všichni by jednotně ukázali prstem na čtvrtou generaci Legacy vyráběnou do roku 2009. A byť kvality generaci páté upřít nelze, evropské klientele po chuti příliš nebyla a příznivci značky nalomeni tehdejším STi v hatchbacku dokonce plejádám prorokovali úpadek. Jenže stejně jako se vrátilo STi v okřídleném sedanu, vrací se letos i ideový nástupce předminulého Legacy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Subaru Levorg

Subaru Levorg | foto: Jan Zýka, Autoroad.cz

Sdílejte článek

Po dlouhé době líbivé subaru

Levorg byl původně vyvinutý výhradně pro Japonsko a dlouho nebylo jisté, zda zavítá i do zámoří. Pro zajímavost, definitivní rozhodnutí o prodeji v ČR padlo až letos zjara. Jenže jeho neomluvená absence by byla velkou škodou. Po dlouhé době totiž před sebou máme novou modelovou řadu, která nevychází vstříc módním trendům oplastovaných SUV a crossoverů, ale představuje obyčejné rodinné kombi s podvozkem blízko silnici, na něž jakoby se v myšlenkách marketérů mnoha výrobců pozapomnělo.

Co je ovšem podstatné, Levorg je na pohled opravdu pěkné auto a i věční škarohlídové jsou ochotni připustit, že Subaru krom inženýrů konečně zaměstnalo i nějakého toho designéra. Kombi je naživo velmi kompaktní a opticky přilepené k asfaltu. A jak by také ne, když po B sloupek je karoserie v podstatě totožná s vrcholným WRX STi. Atletickou siluetu podtrhuje dvojice koncovek výfuku, opticky vytažené zadní blatníky a boule na kapotě přivádějící vzduch k mezichladiči. Novinkou jsou také ve standardu dodávané LED světlomety.

Genius loci WRX STi

Kdo by čekal filosofii interiéru z nového Outbacku, bude zklamán. Najdeme tu totiž v podstatě palubku z WRX STi (potažmo z Forestera a potažmo z XV). To ale vůbec nevadí, zpracování je kvalitní a Subaru ji řadou vylepšení posunulo zase o kus blíž evropské klientele. Výplně dveří, vrch palubní desky i oblast kolem voliče automatu mohou být obšity kůží, konečně tu nechybí samostmívací zrcátko a své místo najde až šestice USB zařízení. Dva porty slouží pro multimédia, čtyři pro dobíjení. Místo těch na středovém tunelu pro zadní cestující bych ale uvítal raději výdechy ventilace. Odměnou za takové příkoří je možnost polohování zadních opěradel. Zavazadelník pojme v základu 522 litrů.

Novinkou pro Subaru je i balíček základních asistenčních systémů pro sledování mrtvého úhlu a varující pomocí diod ve zpětných zrcátkách před neúmyslným vjetím do jízdního pruhu jinému vozu. Zajímavostí je Rear Cross Trafic Alert, který monitoruje zadobok Levorgu a upozorní, pokud se při couvání z řady stojících aut blíží z boku jiné vozidlo. V rámci prvních jízd dokázal v podobné situaci RCTA varovat i před malou skupinkou chodců.

img-responsive

Subaru Levorg | foto: Jan Zýka, Autoroad.cz

Zvědavý jsem byl hlavně na zbrusu novou „jedna šestku“ pod kapotou o výkonu 125 kW a kroutícím momentu 250 Nm. Základem je pochopitelně čtyřválcový boxer 1.6 litru z modelu XV, který dostal přímé vstřikování a mechanismus přeplňování z oturbeného dvoulitru. A někde na půli cesty mezi nimi jsou i jeho výkony. Navzdory ploché křivce točivého momentu roste chuť motoru spolu s otáčkami a svým profilem velmi připomíná dvoulitrovou atmosféru. Byť ochuzenou o charakterní zvukový projev velkoobjemového agregátu. CVT převodovka Lineartronic dostala pro Evropu přeladěný software, a tak podle zatížení akcelerátoru o 30 nebo 35 % dle nastavené mapy řadí virtuální převody. Ale to je vlastně fuk, protože při rychlé jízdě uslyšíte spíš než motor řetězy variátoru.

Na silnici komfortní, na limitu zábavný

Čeho jsem si všiml ihned po rozjezdu, je příkladná akustická pohoda od hnacího ústrojí, podvozku i okolního prostředí. Přejezdy nerovností nejsou doprovázeny boucháním nebo lupáním a díky extra tuhé karoserii spočívající na měkčím uložení náprav je velmi komfortní i jízda samotná. Bohužel ochránce Jizerských hor Muhu v den prezentace neměl pro naše hrátky pochopení, proto déšť, napadané listí a mlha s dohledností sotva pár desítek metrů přinesly velmi omezené možnosti svižného svezení. Na důkladnější proklepnutí si tak budeme muset počkat až na naše oblíbené karlštejnské okresky.

I pár desítek minut za volantem ale odhalilo, že z Levorgu je výtečný výhled do všech směrů, řízení je přesné, strmé, přiměřeně tuhé a komunikativní. V zatáčkách pomáhá systém Torque Vectoring přibrzďující vnitřní kola a opravdovou lahůdkou je chování na limitu, pro které jsem kvůli dešti nemusel tak tlačit na pilu. Stačí v zatáčce odstavit plyn a auto okamžitě utáhne stopu. Ťuknete do brzdy, přenesete hmotnost nad přední nápravu, ta se zatíží, chytne patřičný grip, odlehčený zadek naopak o část přilnavosti přijde a dostaví se efektní náznak přetáčivosti. A když to sakra přeženete a užuž míříte po tečně ze zatáčky, nepovolujte řízení, na půl sekundy se dotkněte brzdy, zadek si pár decimetrů nadeběhne, auto na okamžik klouzne všemi čtyřmi, dáte jemné kontra volantem, kombík se srovná a Vy pokračujete bezpečně dál. Jízda je nenucená, lehkonohá, bezpečná a tak nějak samozřejmá.

img-responsive

Subaru Levorg | foto: Jan Zýka, Autoroad.cz

Levorg míří na český trh výhradně s automatickou převodovkou a jediným motorem, zato s nabídkou tří výbavových stupňů Trend, Comfort a Sport. Základ startuje na částce 759 tisíc korun a zahrnuje vše podstatné. Kromě zmíněných LED světlometů jsou to 17 palcová litá kola, vyhřívání předních sedadel, bezklíčkový vstup a startování tlačítkem, dvouzónová klimatizace, infotainment systém s 6,2 palcovým barevným displejem, parkovací kamera, tempomat, Torque Vectorig nebo třeba sedmero airbagů. A samozřejmě nechybí stálý pohon všech kol nebo prodloužená záruka na 5 let nebo 200 tisíc km včetně asistenčních služeb. Zdá se Vám to hodně peněz? Zkuste si nakonfigurovat domácí Octavii Combi 1.8 TSI 4x4 DSG podobné velikosti, výkonu a výbavy a dostanete se ještě o pár (desítek) tisíc výš.

Vytisknout

Diskuze: JÍZDNÍ DOJMY: Subaru Levorg vstoupilo na český trh. Jezdí parádně a je levnější než Octavia

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Necelé 4 metry na délku, motor vpředu a pohon zadních kol, Toyota S-FR.

Toyobaru možná dostane bratříčka, koncept vypadá jako Pikachu

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud