Zbrusu nový Nissan NP300 Navara - pick-up nové generace zvedá laťku ve svém segmentu

ar5, 13. června 2014, 13:30 Google+

Zbrusu nový Nissan NP300 Navara představuje 12. generaci pracovitého pick-upu, který je ztělesněním tradic Nissanu spojených s dokonalostí výrobků a důvěrou v tento velmi náročný segment.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
nissan navara

nissan navara | foto: Nissan ČR

Sdílejte článek

Navíc přichází s novou úrovní pohodlí a vyspělými technologiemi. Model NP300 Navara, který těží z 80letých globálních znalostí a zkušeností Nissanu v segmentu pick-upů a z legendární spolehlivosti svých předchůdců, splňuje požadavky náročných jedinců i podnikatelů.

Zbrusu nový model se pyšní vysoce konkurenceschopnou spotřebou paliva, lepší akcelerací a snazší obsluhou. Přináší také pevnější i odolnější rám karosérie a moderní, ale přesto odolní a masivní design.

Díky kombinaci vyššího výkonu hnacího ústrojí a redukce hmotnosti karosérie dosahuje nový Nissan NP300 Navara nižších celkových provozních nákladů. Mezi vnější vylepšení patří nižší střecha, větší světlost a také objemnější nákladový prostor.

Nissan NP300 Navara bude k dispozici v široké škále typů karosérie a variant hnacího ústrojí přizpůsobených požadavkům jednotlivých trhů. Bude nabízen buď s úzkou nebo širokou karosérií, s kabinou King Cab nebo Double Cab a s pohonem jedné nápravy nebo všech kol.

Cílem návrhářského týmu společnosti Nissan bylo dodat modelu NP300 Navara sportovnější a emotivnější výraz a přitom zachovat osobitý design typický pro značku Nissan. Při pohledu ze strany zaujme především plynulá silueta vozu, na níž má zásluhu vysoká podokenní linie a černě nalakovaný středový sloupek. To vše propůjčuje modelu Nissan NP300 Navara jedinečný charakter. Dveře díky dynamickému prolínání konvexního a konkávního povrchu odvážně vyjadřují energičnost a spolehlivost, což ještě podtrhují i masivní blatníky. Pro značku Nissan typický motiv ve tvaru „V" se rozpíná přes mřížku chladiče ke kapotě a k přednímu nárazníku, což vozu dodává plynulý a dynamický charakter.

K vizuální atraktivitě modelu NP300 Navara přispívá také světelná signatura ve tvaru bumerangu, kterou vytvářejí světla pro denní svícení s diodami LED a která vozu dodává nápadný a nezaměnitelný vzhled. Pomyslnou vizuální třešničkou na dortu jsou pak chromové lišty na okenní linii a směrová světla zabudovaná ve zpětných zrcátkách. Vitalitou dýchající a přitom civilizovaný charakter vozu NP300 Navara dotvářejí také jedinečné nové barvy karosérie - žlutá Savannah a bronzová Earth.

Vylepšení se dočkal i prostor v kabině a za volantem. Návrháři zde stvořili prostorově bohatě tvarovanou palubní desku, která se rozpíná od středového panelu až ke dveřím a vytváří dojem prostornosti. Návrháři navíc pojali interiér tak, aby představoval nové měřítko kvality ve svém segmentu. Zásluhu na tom mají precizně provedené přístroje a dobře padnoucí volant. Důležitou roli hraje také povrch centrálního přístrojového panelu a středové konzoly, který připomíná hliník, a v neposlední řadě precizní prošití sedadel.

Z ergonomického designu, vysoce kvalitních materiálů, snazšího nastupování i vystupování, celkové propracovanosti i lepšího výhledu cestující jasně poznají vedoucí postavení společnosti Nissan v segmentu vozů SUV. Celkově je interiér prostorný i komfortní a nabízí pohodlí tvrdě pracujícím podnikatelům i tichou relaxaci v dobře izolovaném prostoru při rodinných výletech. Výběr materiálů a důkladné zpracování, které se odráží například ve dvojitém prošití, plně vyjadřuje vysokou míru kvality a sofistikovanosti interiéru.

„Od roku 1933, kdy jsme postavili první pick-up, získaly pick-upy značky Nissan více než 14 milionů zákazníků po celém světě, kteří se na ně spoléhají při přepravě svých rodin, spolupracovníků i zboží, někdy i v těch nejtěžších podmínkách," vysvětluje Andy Palmer, ředitel společnosti Nissan pro plánování. „Pick-upy společnosti Nissan jsou často středobodem svých komunit a vyžadují proto širší spektrum schopností než takřka všechny ostatní vozy. Zkonstruovat dobrý pick-up není snadné, ale s modelem NP300 Navara jsme ke znalostem v oblasti pick-upů, které se nám podařilo shromáždit za 80 let, přidali více pohodlí a prvky inspirované vozy SUV - to vše s cílem stvořit skvělý vůz."

„Nový Nissan NP300 Navara udává nová měřítka v oblasti výkonu, odolnosti, všestrannosti a provozních nákladů; všechny tyto vlastnosti jsou pro uživatele pick-upů životně důležité," dodává Andy Palmer, ředitel společnosti Nissan pro plánování.

Přístrojová deska nabízí velké množství snadno čitelných ukazatelů a větší středovou konzolu s řadou intuitivních prvků, které lze stejně jako ovládací prvky na volantu snadno a bezpečně používat i za jízdy. Patří mezi ně přístrojové displeje TFT s vysokým rozlišením, které nabízejí například kompas či podrobnou navigaci, dále ukazatel spotřeby paliva a rádio s přehrávačem audio záznamů. Možnosti přizpůsobení poskytují řidiči pomoc v celé řadě jazyků, což platí také pro výstrahy, připomínky údržby atd.

Navzdory tomu, že nabízí pohodlný život za volantem, byl model NP300 Navara navržen a zkonstruován tak, aby snadno a s jistotou zvládal těžké náklady a usnadnil jejich nakládání i vykládání. Pevný podvozek modelu NP300 Navara byl spolu s odpružením pomocí listových per navržen tak, aby se bez problémů popasoval se zátěží intenzivního každodenního používání. Odráží tak očekávání uživatelů pick-upů po celém světě. Mezi vylepšené charakteristiky modelu NP300 Navara patří menší poloměr otáčení, který zohledňuje význam přikládaný svižnosti a manévrovatelnosti při jízdách ve městě.

Hnací ústrojí modelu NP300 Navara se pyšní lepším výkonem, sníženou spotřebou paliva a množstvím emisí. Významnou úlohu má i dynamicky řízený brzdný systém, který mu zaručuje vedoucí pozici v segmentu z hlediska výkonu. Dodávané motory byly vyvinuty tak, aby nabízely nejnižší spotřebu paliva a množství emisí ve své třídě, a přitom dosahovaly působivého výkonu i akcelerace. Model přichází na trh s vylepšenými verzemi řadových čtyřválcových vznětových motorů DOHC značky Nissan o objemu 2,5 litrů nebo se řadovým čtyřválcovým zážehovým motorem o objemu 2,5 litru. Nový 2,5litrový řadový čtyřválcový vznětový motor DOHC nabízí maximální výkon 140 a 120 kW při 3600 ot./min, maximální točivý moment 450 Nm a 403 Nm při 2000 ot./min a vyšší zrychlení díky turbodmychadlu s elektrickým ovládacím členem.

Spotřeba paliva se oproti předchozímu modelu snížila o 11 %.

Režim náhonu na všechna čtyři kola lze aktivovat i za jízdy. Dynamický systém řízení vozidla (VDC) pomáhá zlepšit jízdní výkon i bezpečnost v režimu s pohonem všech čtyř kol, a to ve spolupráci se systémem aktivně brzděného diferenciálu (ABLS), asistentem pro rozjezd do kopce (HSA) a asistentem pro sjíždění prudkých svahů (HDC).

Výběr převodovek pro model NP300 Navara zahrnuje sedmistupňovou automatickou a šestistupňovou manuální převodovku. Sedmistupňová automatická převodovka zajišťuje malou spotřebu paliva při nízkých rychlostech a také lepší akceleraci. Díky vyššímu počtu převodových poměrů se rozšířil rozsah rychlostí a zrychlení i řazení jsou nyní plynulejší. Šestistupňová manuální převodovka nabízí nižší spotřebu paliva od nízkých až po vysoké převodové stupně, zatímco její optimalizované dráhy při řazení zajišťují rychlé a snadné řazení rychlostních stupňů.

Souhrnně řečeno nabízí nový Nissan NP300 Navara jednotlivcům i provozovatelům vozových parků lepší produktivitu v terénu a pohodlí na silnici. Je tomu tak díky kvalitní konstruktérské práci, jejímž výsledkem je odolný rám karosérie spolu s vysoce výkonným hnacím ústrojím a výrazný design zevnitř i zvenčí, který majitelům vozu poskytuje špičkový zážitek.

„Věříme, že zbrusu nový Nissan NP300 Navara zamíří rovnou na vrchol nákupních seznamů lidí, kteří zvažují nákup pick-upu, a to na všech trzích, kde jej budeme prodávat. Spojení výrazného vzhledu, efektivního výkonu, robustnosti a odolnosti umožní majitelům vozu lepší práci i zábavu a obohatí tak jejich každodenní život. Nissan NP300 Navara navazuje na dlouhou historii pick-upů značky Nissan a stejně jako všechny modely společnosti Nissan nabídne vzrušení prostřednictvím inovací," uzavřel Andy Palmer.

zdroj: Nissan

Vytisknout

Diskuze: Zbrusu nový Nissan NP300 Navara - pick-up nové generace zvedá laťku ve svém segmentu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Opel zřejmě rozšíří modelovou řadu Adam - anotační foto

Opel zřejmě rozšíří modelovou řadu Adam

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud