TEST: Škoda Octavia Combi 1.6 TDI DSG. Čím nás překvapila?

AutoRoad.cz, 7. května 2017, 12:54 Google+

Konečně nastal čas, kdy vám i my v redakci můžeme sdělit první dojmy z testu faceliftované Škody Octavia Combi. V rámci faceliftu jsem se zkraje podívali na verzi s naftovým čtyřválcem 1.6 TDI o výkonu 85 kW, který byl spárován s automatickou převodovkou DSG se sedmi rychlostními stupni. Jak vlastně novinka jezdí a neztrácí vůz na komfortu, když v této motorizaci nemůže mít adaptivní tlumiče DCC?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Octavia Combi 1.6 TDI DSG Style (2017)

Škoda Octavia Combi 1.6 TDI DSG Style (2017) | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Design

Doslova nás dostalo, jak rychle se po celé ČR rozšiřují nové Octavie se "čtyřma" očima. Krátce po premiéře tak můžeme vůz vídat v rámci služebních flotil větších firem, ale i běžné rodiny se nechaly velmi rychle zlákat spoustou novinek. Všemi probíraná příď pak na nás zanechala celkem pozitivní dojmy. 

img-responsive

Škoda Octavia Combi 1.6 TDI DSG Style (2017) | foto: Roman Havlín

Určitě nemáme pocit, že by to autu neslušelo, s tímto názorem my v redakci nesouhlasíme. Je sice pravdou, že se díváme na vyšperkovanou výbavu Style, jejíž součástí jsou pohlednější Full LED světlomety, litá 18" kola a bílý lak karoserie, jenže ve své podstatě bude Octavie s rozdělenými předními lampami vypadat stále stejně.

A jeden velký detail a zajímavost v jednom. Pokud někde potkáte novou Octavii, víte, jak během několika sekund poznáte její vrcholnou výbavu? Aniž byste se zaměřovali na techniku světel vpředu, pokud bude mít vůz LED pásek denního svícení ve spodní části obou světel, pak je to výbava Style a Laurin & Klement. Když však LED pásek bude po jejich bocích, bude to většinou nižší výbavové linie.

Interiér

Největší novinkou u omlazené Octavie je skleněný displej s úhlopříčkou 9,2 palce. Vývojáři u škodovky se nejspíše nechali strhnout lavinou dotykových mobilních telefonů a do kabiny Octavie nechali zabudovat něco, co je sice na první pohled opravdu luxusní, jenže náchylnost na otisky prstů je přímo příšerná. Někoho však nepotěší další nevýhoda, o které se moc v tiskových materiálech výrobce nehovoří.

Tím je fakt, že pro volbu jednotlivých funkcí musíte u dotykového displeje vždy klikat na základní menu. Typický příklad: V rádiu hrají samé nevkusné hity a tak si zapojíte svůj USB disk a chcete si z něj pustit své oblíbené songy. U předešlé verze Octavie stačilo stisknout tlačítko Media a měli jste hotovo. Jenže nyní musíte skrze displej naklikat základní menu a pak navolit zdroj hudby. Jeden krok navíc řeknete si, jenže i ten odvádí pozornost řidiče od řízení.

img-responsive

Škoda Octavia Combi 1.6 TDI DSG Style (2017) | foto: Roman Havlín

Co nám již nevadí, je absence otočného ovladače hlasitosti. Prakticky pořád jsme totiž hlasitost hudby ovládali skrze tlačítko na volantu, a to i u Octavií před faceliftem. Jinak se ale kabina novinky zase tak moc nezměnila. Jsou tu nové dekory, volant zůstal stále stejný a jen v nejvyšších výbavách se u stropních lampiček zjeví naprostá novinka. Tou jsou tři tlačítka, z nichž to červené umí zavolat pomoc v případě, že vůz bude mít nehodu. Vše funguje i automaticky, pokud tak Octavie s tímto systémem bude účastníkem nehody, automaticky zašle záchranným složkám svou polohu, počet osob na palubě a v rámci možností i případnou míru poškození.

Stále vám přijde, že Octavia se nechlubí ničím podstatně novým? Pak jste na omylu. Novinkou ve výbavě je totiž také asistent při couvání s přívěsem, bezpečnostní asistenty pak obohatila prediktivní ochrana chodců a společně s vyhříváním sedadel si nyní můžete ve třech stupních nastavit vyhřívání věnce volantu. Poměrně luxusním prvkem je také klíč s možností personalizace nastavení vozu.

Motorizace

Jak už bylo zmíněno, pod kapotou se ukrývala naftová šestnáctistovka, která se dočkala navýšení výkonu z 81 na 85 kW. Současně s tím se změnilo naladění softwaru motoru a nejvyšší točivý moment 250 Nm je nyní dostupný v širším spektru otáček. Ve spojení s touto motorizací pak máte na výběr mezi manuálem a automatem. My jsme měli k dispozici právě sedmistupňové DSG, jemuž nechyběla pádla pod volantem.

Jelikož se jedná o naftový motor, rovnou vynechte vytáčení nad hranici 3600 otáček za minutu. Ani na sportovní režim převodovky a všeho dalšího se totiž Octavie Combi začne rychle zadýchávat a je vhodné řadit nejpozději o 200 otáček dříve. Do té doby má vůz překvapivě hodně síly a mnohdy to vypadalo, že snad máme silnější dvoulitrové TDI. Z nízkých otáček se totiž odpich z místa dal přirovnat k verzi s výkonem 110 kW. Jenže limity jednašestky se projeví prakticky okamžitě, co vjedete na dálnici. Pokud totiž pojedete s celou rodinou a rozhodnete se předjet několik kamionů za sebou, nebude to taková „akce“, jako v případě silnějších motorizací.

img-responsive

Škoda Octavia Combi 1.6 TDI DSG Style (2017) | foto: Roman Havlín

Tenhle motor prostě není vhodný na sportovní jízdu, což ale neznamená, že se nemůžete podívat k hranici 200 km/h, i tohle Octavia Combi 1.6 TDI s troškou strpení dokáže nabídnout. Největší výhodu ale je v tomto případě spotřeba. V rámci testu jsme vůz podrobili náročné zkoušce a vyrazili napříč ČR, kdy jsem během jednoho dne přejeli trasu z Prahy do Ostravy. Stranou nezůstaly okresky, dálnice a také město. Výsledek? Ve dvou lidech a nějakým tím zavazadlem na palubě jsme v průměru jezdili za 6 litrů na 100 km. Přitom jsme určitě nebyli brzdou provozu, ovšem ani jsme nikterak nespěchali. Pokud se totiž 1.6 TDI začne šlapat na krk, spotřeba se (stejně jako v našem případě) nebude bát vystřelit k devíti litrům. To už je však limit, nad který tenhle motor půjde jen hodně stěží, jestli vůbec

A další zajímavost. Omlazená Octavia s motorem 1.6 TDI (85kW) se nedá zakoupit ve spojení s elektronickými tlumiči DCC. Ačkoliv tak vůz nabízel čtyři jízdní režimy (Eco, Normal, Sport a Individual), ani jeden se netýkal nastavení podvozku. Ten tak disponoval klasickými tlumiči a tím pádem vlastně přišel na rozdíl od silnější verze 2.0 TDI (110kW) o hydraulické uložení zadní nápravy. Jenže nemějte obavy. My jsme je měli také a ve výsledku si podvozek dokázal s velkou grácií poradit i s hodně populární dálnicí D1. Vlečená zadní náprava a klasické tlumiče nepřenášely do kabiny žádné větší rány, přičemž vůz obouval 18“ kola. Z míry však podvozek dokáže vyvést hluboký poklop od kanálu a také každá větší díra v silnici pošle do kabiny slušné ducnutí. V případě o palec menších kol si však buďte jisti, že komfort jízdy se výrazně zlepší.

Závěr

Populární česká stálice se dočkala výrazných změn, které jsou znát. Nejedná se o sliby, tohle auto vám i navzdory tvrdé koncernové politice nabídne podobný požitek z jízdy, jako "prémiovější" Volkswagen Golf. Uvnitř je stále dostatek místa, dotykový skleněný displej vypadá honosně a snad jen jeho častější údržba bude nedílnou součástí vlastnictví vozu. Opět však přicházejí na řadu příplatky, které dokáží Octavii po stránce ceny dostat do celkem slušných výšin. Pak nastává otázka, zda za skoro milion Kč nepořídit větší a lépe jezdící Superb.

Celkové hodnocení: 90 %

Základní cena vozu: 677 600 Kč

Cena testované verze s příplatky: 940 000 Kč

KLADY

- celkem povedený facelift přídě

- spotřeba paliva

- komfort podvozku 

- vnitřní prostor

- bohatší paleta bezpečnostních prvků

ZÁPORY

- některé příplatky

- dotykový displej náchylný na otisky

- cena ve vrcholné specifikaci

Pohonná jednotka
Objem motoru: 1598 cm3
Převodovka: automatická 7st. 
Nejvyšší výkon: 85 kW při 3250 ot./min
Největší točivý moment: 250 Nm při 1500 - 3200 ot./min
Zrychlení z 0 na 100 km/h:  10,3 sekundy
Nejvyšší maximální rychlost: 200 km/h
Spotřeba paliva dle výrobce: 4,1 / 3,7 / 3,9 l
Rozměry
Délka x šířka x výška:  4667 x 1814 x 1465 mm
Rozvor: 2686 mm
Objem kufru: 610 / 1740 litrů
Objem palivové nádrže: 50 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Škoda Octavia Combi 1.6 TDI DSG. Čím nás překvapila?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Gymkhana, jakou jste ještě neviděli

Gymkhana, jakou jste ještě neviděli

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud