TEST: Škoda Yeti Outdoor 1.4 TSI Laurin & Klement: Poslední sbohem

AutoRoad.cz, 8. dubna 2017, 13:50 Google+

Kdo by neznal tuzemské SUV se jménem Yeti. Tenhle povedený český vůz je oblíbenou volbou chatařů, firem a také dobrodružnějších rodin. Jeho druhá generace však doslova klepe na dveře a my jsme se proto vůbec naposled podívali, jak vlastně jezdí aktuální provedení. A jelikož naftových provedení už bylo dost, tentokrát zde máme verzi s benzinovou jednotkou TSI o výkonu 150 koní. Vše pak podtrhovala nejvyšší výbava Laurin & Klement.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Yeti 1.4 TSI (110 kW) Laurin & Klement

Škoda Yeti 1.4 TSI (110 kW) Laurin & Klement | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Design

První generace Yetiho je sice na trhu poměrně dlouho, jenže i tak se jeho vzhled nedá považovat za nudný. Výrazně zde pomohl před třemi lety představený facelift, který přinesl verze Outdoor a City. Náš testovaný kus byl v té první, takže jej zdobily ochranné tmavé plasty ve spodní části obou nárazníků, stříbrné plasty vpředu a vzadu u podvozku a za příplatek jsme měli i kompletní ochranu podvozku.

img-responsive

Škoda Yeti 1.4 TSI (110 kW) Laurin & Klement | foto: Roman Havlín

Bílý metalický lak je na naše poměry poměrně dosti obyčejným, takže i nejvyšší verze Laurin & Klement zde vypadala dosti "obyčejně. V základu nejvyšší výbavy pak nechybí 17" litá kola Origami s typickým designem. V rámci výbavy jsme se mohli kochat i otevíratelnou panoramatickou střechou, která hlavně při krásných slunných dnech přijde víc než vhod.

Interiér

Už několikrát jsme zde popisovali kabinu Yetiho, jenže vždy to byla maximálně výbava Style. Naše výbavová linie L&K nabízí jako jediná specifický typ kožených sedadel v čokoládově hnědém odstínu, která mají vtisknuté nápisy Laurin & Klement a ve kterých se sedí hodně pohodlně. Před spolujezdcem je umístěna dekorativní lišta s nápisem Laurin a Klement a jediné co nám po vzoru Octavie chybělo, byl štítek L&K na spodní části koženého volantu. Sedadlo spolujezdce nabízelo příplatkovou funkci sklopení do roviny, což je ideální na převoz dlouhých předmětů či pro pohodlné natažení nohou cestujícího na zadním sedadle.

img-responsive

Škoda Yeti 1.4 TSI (110 kW) Laurin & Klement | foto: Roman Havlín

V rámci testu jsme vůz naložili čtyřmi osobami, přičemž žádná z nich neměla výšku pod 175 cm a rozměrově to nebyly žádné děti. Při takovém to obsazení se začalo projevovat, jak náchylná jsou kolena zadních cestujících na polohu sedadla řidiče. Nejen tohle ale změní nastupující druhá generace vozu. Ta přinese kromě naprosto nové techniky a designu i více místa v kabině ve všech směrech.

Náročnější klienty tak může do jisté míry okouzlit větší a modernější Kodiaq. Ten totiž uspokojí nároky až sedmičlenné rodiny. Drobným negativem současného Yetiho je obecně zavazadelník, který sice po sklopení zadní řady sedaček nabídne až objem 1580 litrů (více jak nový Superb), jenže v základu činí hodnota pouhých 415 litrů (s rezervním kolem). I to je další důvod, proč v případě vyšších nároků sáhnout po větším Kodiaqu, popřípadě si počkat na novou generaci vozu.

Motorizace

Největší procento prodejů u Škody Auto tvoří naftové motorizace, jenže my jsme si pro tentokrát vzali na test benzinové provedení. To obnášelo motor 1.4 TSI o výkonu 150 koní a točivém momentu 250 Nm při 1500 - 3500 ot/min. V nabídce pak má zákazník možnost volby mezi manuálem a automatickou převodovkou DSG. Tak či tak dostanete šest převodových stupňů, přičemž my měli právě druhou variantu.

A to byl možná kámen úrazu. Vůz totiž není tak živý, jako s manuálem. Navíc, točivý moment není bůhví jak vysoký a 150 koní se v podání automatu zdá, jako kdyby tam pár koníků chybělo. I tak je ale Yeti celkem svižné auto, a to i přes vyšší hmotnost. V rámci nejvyšší výbavy L&K totiž váha dosahuje k 1,9 tunám, což není zrovna málo. Není proto divu, že sportovněji naladění řidiči musejí s tímto motorem jezdit na režim Sport. Jedině tehdy přijde solidnější dynamika.

img-responsive

Škoda Yeti 1.4 TSI (110 kW) Laurin & Klement | foto: Roman Havlín

O sebejistý odpich z místa se v našem případě postaral pohon všech kol, jenž využívá všem dobře známou mezinápravovou spojku Haldex 5. generace. Postěžovat si však musíme na chování automatu, který tu a tam zkrátka nechtěl odřadit na vyšší rychlostní stupeň a zbytečně nechával vyšší otáčky. K tomu nám ve výbavě chyběla pádla pod volantem, která by zde usnadnila celodenní soužití s benzinovým Yetim. O to hůře se pak koukalo na výslednou spotřebu, která na rozdíl od nafty není ničím hezkým.

Devět litrů v průměru má své opodstatnění. Vyšší hmotnost, neforemný krabicovitý tvar karoserie, automat DQ250 a pohon všech kol. To jsou prvky, které vám takřka nedovolí, abyste se dostali v průměru pod osm litrů benzinu na 100 km. Nafta je však pro někoho absolutně nepřijatelná a my se těmto jedincům nedivíme. Projev a kultivovanost "jednačtyřky" je totiž naprosto skvělá, a to nemluvíme o solidním sportovním zvuku motoru ve vyšších otáčkách. Po příchodu nové generace se současně s tím změní i nabídka motorizací, takže se nejspíše dočkáme ještě lepších parametrů. Jen doufáme, že pod kapotu Yetiho 2 nepřijde "ultra moderní" litrový motor TSI. Pokud jej totiž dostala i větší Octavia, máme obavy z jeho nasazení do menšího sourozence Kodiaqa.

Dost nás pak těší jízdní komfort současného provedení. I když se totiž jedná o takřka dvoutunové auto, i tak se větší nerovnosti a výmoly daří Yetimu skvěle žehlit. Jen v malé míře pak do kabiny pronikne větší ráz od tlumičů, kdy už se ale jedná o jízdu po vyloženě děravé okresce. Z výše zmíněného pak chápavější z vás pochopili, že Yeti není žádným brousičem okresek. Jeho karoserie se v zatáčkách citelně naklání, sportovní jízda mu dělá dobře jen na rovince a při plném obsazení si dejte pozor na opakované prudší brzdění. Je třeba pamatovat na parametry vozu a také na to, že neřídíte nic s logem vRS.

Závěr

Zřejmě náš poslední test aktuální generace Škody Yeti po faceliftu si zaslouží i pár vět na závěr. Tohle auto si za své dlouhé roky existence na trhu vybudovalo skvělou pověst. I přes méně místa pro kolena vzadu vůz boduje vzdušností v kabině, dobrou pasivní bezpečností, skvělými jízdními vlastnostmi i mimo zpevněné povrchy a v rámci výbavy Laurin & Klement si dokázal svou posádku pořádně hýčkat. Roky ve výrobě ale mají na druhou stranu i své nevýhody. Mezi ně patří již některá postarší tlačítka na palubní desce, tvrdé plasty ve dveřích anebo absence nejnovějších elektronických vychytávek. My v redakci věříme, že nový Yeti, který má přijít do konce letošního roku, bude ve všech ohledech lepší a veřejnost ničím nezklame.

Celkové hodnocení: 89 %

Základní cena vozu: 754 900 Kč

Cena testované verze: 830 900 Kč

KLADY

- nestárnoucí design

- vzdušná kabina

- solidní výbava

- jízdní vlastnosti mimo silnici

- projev a kultivovanost motoru TSI

ZÁPORY

- stáří se projevuje na zpracování

- občasné chování převodovky DSG

- vysoká spotřeba

Pohonná jednotka
Objem motoru: 1395 cm3
Palivo: benzin
Převodovka: automatická 6st.
Nejvyšší výkon: 110 kW při 5000–6000 ot/min.
Nejvyšší točivý moment: 250 Nm při 1500–3500 ot/min.
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 8,7 sekundy
Nejvyšší maximální rychlost: 195 km/h
Rozměry
Délka x šířka x výška: 4222 x 1793 x 1691 mm
Rozvor: 2578 mm
Objem kufru 415 /1580 litrů
Objem palivové nádrže: 60 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Škoda Yeti Outdoor 1.4 TSI Laurin & Klement: Poslední sbohem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

EU chystá přísnější emisní normu (ilustrační foto).

Zvoní dieselovým motorům umíráček? Fakta a skutečnost

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud