TEST: Audi Q2 1.4 TFSI (2017): Stylovka za hodně peněz. Ale co muzika?

ar5, 6. února 2017, 08:00 Google+

V druhé půlce loňského roku uvedlo Audi na český trh nový kompaktní model Q2. Dostal přezdívku nezařaditelný, jelikož kombinuje hned několik typů vozidel. Navíc vlastně ani pořádně nemá přímé konkurenty, čímž je nová malá Audi ještě zajímavější. Jak ale vlastně tenhle „kříženec“ jezdí a má šanci okouzlit větší počet zákazníků hledající něco kvalitního? Na to se nám snažila odpovědět benzínová verze s motorem 1.4 TFSI ve výbavě Sport.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Audi Q2 1.4 TFSI CoD (2017)

Audi Q2 1.4 TFSI CoD (2017) | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Design

Designová stránka modelu Q2 je vskutku zajímavá. Stačí totiž, abyste zvolili správně nápadný lak karoserie a rázem je nový kvéčkový crossover velmi zajímavě vypadajícím kouskem. Nám osobně se ale žlutý lak moc nezamlouval, přeci jen v zimě je na něm vidět každý stříkanec od louže. Navíc, netoužíte-li po pozornosti všude a za každé okolnosti, zvolte si raději méně svítivý odstín.

img-responsive

Audi Q2 1.4 TFSI CoD (2017) | foto: Roman Havlín

Při pohledu na přední část si pak Q2 rozhodně nemáte šanci splést se žádným jiným modelem v nabídce Audi. Vpředu i tak vidíme typickou osmiúhelníkovou masku Audi Single Frame. O dost zajímavější je pohled z boku. Už při loňské prezentaci Q2 v Praze nám bylo ukázáno, do kolika kategorií se vlastně díky klesající linii střechy a masivním C-sloupkům auto řadí.

A čistě pro zajímavost, barva C-sloupků vždy závisí na zvolené výbavě. Podle toho pak poznáte, na jak moc dobře vybavenou „kvédvojku“ vlastně koukáte.

Interiér

Naopak po otevření dveří a nastoupení se někomu může vybavit nová A3 nebo A4. Na Q2 byl použit naprosto stejný recept, tudíž interiér je zpracován velmi elegantně a nechybí patřičná dávka nebo pocit luxusu. Je sice faktem, že testovaný kus měl několik příplatků, takže v základu asi těžko najdete skvělá sportovní polokožená sedadla z programu S line.

Možná ale zamrzí trčící displej navigace a multimédií. Ten se totiž nedá nikterak zasunout do útrob palubní desky. Je tak potřeba vůz parkovat na bezpečném místě, jelikož nenechavců není nikdy dost a málokdo z nich bude tušit, že v případě pokusu u krádež leda vše poškodí a nic si neodnese. Jeho rozměry jsou však naprosto ideální a díky propracovanému ovládáni systému MMI se brzy řidič naučí ovládat vše „po slepu“.

img-responsive

Audi Q2 1.4 TFSI CoD (2017) | foto: Roman Havlín

V rámci výbavy si můžete do Q2 naporoučet snad naprosto vše, takže není problém přikoupit Wi-fi hotspot, digitální palubní desku Audi Virtual Cockpit a nebo head-up displej. S každým prvkem výbavy se ale připravte na fakt, že ve výsledku si za cenu nabušené Q2 můžete pořídit slušně vybaveného Superba nebo Passata s dvoulitrovým TDI o výkonu 190 koní.

Pryč ale s popichováním o cenách, mnohem víc je důležitější vnitřní prostor. Musíme rovnou prozradit, že v interiéru Q2 je až prekvapivě dost místa. Vůz dle naší zkoušky naprosto v pohodě odveze čtyři průměrně vzrostlé pasažéry. Cestující vzadu by ale neměli měřít víc jak 185 cm, protože pak už nastává celkem stísněná atmosféra. Naopak vpředu je doslova královský prostor. Budete si sice muset zvyknout na o něco vyšší posez za volantem, ale tak Q2 je určena především pro mladší páry nebo ženy obecně, což může vyhovovat především druhé skupině jmenovaných.

Jestli si myslíte, že díky nepříliš velkým rozměrům Q2 se do kufru nemůže nic vejít, pak se dost pletete. V základním uspořádání je zde k dispozici postačujících 405 litrů. Po sklopení zadních sedadel se rázem zjeví prostor o 1 050 litrech.

Motorizace

Pod kapotu Audi Q2 můžete zvolit hned několik motorů. Základem je litrový benzinový tříválec TFSI s výkonem 85 kW, naopak vrcholem se prozatím stane jednotka 2.0 TFSI s výkonem 140 kW. My jsme ale zvolili zlatý střed, tedy benzinovou jednačtyřku TFSI s výkonem rovných 110 kW, tedy 150 koní.  

S ním je možné mít manuální převodovku se šesti stupni, popřípadě za příplatek o něco komfortnější a rychlejší automat S tronic. Testovaný motor navíc disponuje „úspornou“ funkcí CoD (Cylinder on Demand), tedy tím, že při velmi lehké noze na plynu a rovném úseku silnice jednoduše odpojí z činnosti druhý a třetí válec. O deaktivaci jsme se ale za dobu přesvědčili jen v případě, že se zobrazila hláška na palubním displeji. Jinak se totiž pohonná jednotka chová pořád stejně kultivovaně.

img-responsive

Audi Q2 1.4 TFSI CoD (2017) | foto: Roman Havlín

Ačkoliv podle Audi má systém CoD ušetřit v průměru půl litru paliva na 100 km, nemáme pocit, že by díky tomu Q2 jezdila nikterak úsporněji. Přítomný motor má totiž dostatek šťávy, disponuje točivým momentem 250 Nm a řidič se zkrátka nechce moc omezovat. Na ekonomické přesuny má Audi v nabídce naftové verze.. Kompaktní Audi Q2 však i přes hmotnost 1,4 tuny pak dokázala vystřelit z nuly na stovku za 8,8 sekundy, což je jen o 3 setiny pomaleji, než udává výrobce.

Co se týče jízdního projevu, Audi si s tímhle motorem víc než rozumí. Když pomineme celotýdenní spotřebu čítající sedm litrů (což je i přes povětšinou ekonomické přesuny nic moc), pak výkon dotyčné verzi rozhodně nechybí. Možná se sluší dodat, že vůz nedisponuje pohonem všech kol Quattro, takže milovníci hrátek ve sněhu musejí sáhnout opět především po naftových verzích. Pro vychutnání pořádného zážitku z jízdy pak možná doporučujeme nepřiplácet za automat S tronic. My jej měli a ačkoliv na samotnou převodovku nemůžeme říct ani půl křivého slova, s manuálem si sportovnější jízdu užijete logicky mnohem víc.

img-responsive

Audi Q2 1.4 TFSI CoD (2017) | foto: Roman Havlín

Ačkoliv v případě pohonu všech kol se není problém s Q2 pohybovat po nezpevněných cestách, jako ryba ve vodě se vůz cítí také na silnici. I přes vyšší stavbu karoserie se totiž dá s kvédvojkou slušně řádit, o čemž jsme se nespočetně krát přesvědčili... Sebejisté jízdě pomáhá tužší podvozek, komunikativní posilovač řízení a citlivá odezva motoru na plynový pedál. Škoda jen, že elektronickou stabilizaci naplno nevypnete, ale pro povahu Q2 by tohle už bylo asi moc. Tužší naladění podvozku si ovšem bere klasickou daň v tom, že jakmile se pohybujete po nespočtu našich rozbitých silnic a dálnic, auto vám to dá najevo. Pořád to ale není tak hrozné, jako u nedávno testovaného manažerského Peugeotu 508 RXH, kde byl podvozek doslova za trest.

Pokud už ale chcete mít svou Q2 dostatečně komfortní, rovnou vynechte koupi litých kol o velikosti víc jak 18 palců. Větší 19ctky už jsou prostě moc a nemusíte mít strach, že se menší kola ztratí v podbězích. Musíte zde volit mezi kvalitou jízdy a vzhledem, což 17palcové disky moc nesplňují, naopak 19palcové auto hodně zkrášlí ale také výrazně přitvrdí.

Závěr

A jaké pocity tedy máme z novinky se čtyřmi kruhy ve znaku? Kříženec mezi malým crossoverem, SUV a hatchbackem na nás zanechal příjemný dojem. Je ale faktem, že tohle auto není a nebude pro každého. Cenou se nijak nepodbízí a mnozí si stále raději koupí menší Q3ku, která je o něco větší a praktičtější. Nová Q2 ale nabízí i tak spoustu zábavy za volantem, dostatek prostoru pro čtveřici cestujících a také celkem osobitý vzhled, jenž váš nový vůz odliší od mnohdy masové konkurence. Otázkou pak je, zda jste schopni zaplatit za stylovou malou Audi Q2 tolik, co dáte za manažerský rodinný kombík. Je ale faktem, že ještě než byl vůz představen v ČR, české zastoupení již evidovalo přes sto objednávek.

Celkové hodnocení: 91 %

Základní cena vozu: 756 900 Kč

Cena testované verze: 1 176 100 Kč

KLADY

- osobitý styl a design

- skvělý benzinový motor TFSI

- komfort a pohodlí na palubě

- jízdní vlastnosti

ZÁPORY

- plastové výplně dveří

- vysoká cena

- pro někoho tvrdý podvozek

Pohonná jednotka
Objem motoru: 1 395 cm3
Palivo: benzin
Převodovka: automatická 6st.
Nejvyšší maximální rychlost: 8,5 sekundy
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 212 km/h
Nejvyšší výkon: 150 koní při 5 000 – 6 000 ot./min
Spotřeba paliva (město/mimo/kombinovaná): 6,5 / 4,9 / 5,5 l
Největší točivý moment: 250 Nm při 1 500 – 3 500 ot./min
Rozměry
Délka x šířka x výška: 4 191 x 1 794 x 1 508 mm
Rozvor: 2 601 mm
Objem kufru: 405 / 1 050 litrů
Objem palivové nádrže: 50 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Audi Q2 1.4 TFSI (2017): Stylovka za hodně peněz. Ale co muzika?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Seat Ateca

Seat připravuje sportovní SUV. Na mušce má Porsche a Jaguar

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud