TEST: Nissan Navara NP300 Double Cab 2.3 dCi 160: Parťák do nepohody

ar5, 12. ledna 2017, 10:40 Google+

Druhá polovina roku 2016 byla tak trošku zaplavena přívalem nových vozidel v kategorii pick-up. Kromě další generace Volkswagenu Amarok s naftovým šestiválcem se na trh o něco dřív podívala také nová Navara od Nissanu. Tu jsme již dvakrát testovali, jenže pokaždé to byla vybavená nejsilnější verze, na kterou nemusí mít každý zájemce finance. Proto jsme se podívali na klasičtější levnější provedení se slabším naftovým motorem a průměrnou výbavou.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nissan Navara Double Cab 2.3 dCi 160 (2017)

Nissan Navara Double Cab 2.3 dCi 160 (2017) | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Design

Současná Navara se představila v roce 2015 na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem a jak je vidno, mezi novinkami na poli užitkových vozidel se díky své velikosti vážně neztratí. Testované provedení se dvěma páry dveří měří do délky 5 330 milimetrů a vůbec poprvé zde máme na pohled vážně dobře vypadající exemplář.

img-responsive

Nissan Navara Double Cab 2.3 dCi 160 (2017) | foto: Roman Havlín

Posudte sami, líbí se vám Navara v bronzovém metalickém laku? Nám rozhodně ano! Kam se hrabe loni testovaný červený, nebo oranžový exemplář. Bronzová je přijatelnou volbou pro ty z vás, co chtějí být nenápadní, ale zároveň nemají rádi nudu. Vše podtrhují 18" litá s rozměrem pneumatik 225/60 R18.

Výsledek je pozoruhodný. Nissanu se povedlo stvořit mamutí pick-up, který má moderní tvář a oproti některým svým konkurentům nabídne svěží tvář. Amarok se tváří moc drsně, L200 od Mitsubishi je pro změnu lehce "obyčejné".

Interiér

Nová Navara slouží ještě víc jako pracant, podle čehož je zpracována celá kabina. Všude možně jsou zde k nalezení zásuvky na 12V, ovladače klimatizace nebo přepínání pohonu všech kol nabídnou velké rozměry a měkčené plasty jsou tady spíše výjimkou. Vše má sloužit dlouhé roky a cokoliv chatrného by zde mohlo brzy upadnout. 

V interiéru je však trošku logicky patrná inspirace ostatními modely Nissan. Tak kupříkladu kožený tříramenný volant najdeme v modelu X-Trail nebo Qashqai, sedadla s látkovým potahem taktéž a střed palubní desky jakbysmet. Díky vysoce uloženým sedadlům Navary potěší řidiče se spolujezdcem vynikající výhled vpřed a do stran.

img-responsive

Nissan Navara Double Cab 2.3 dCi 160 (2017) | foto: Roman Havlín

Otevřená zadní korba je pak do jisté míry výhodou při parkování,  i když ne tak docela. Bez parkovací kamery se tady neobejdete a jelikož testovaný vůz nedisponoval středovým dotykovým displejem, obraz kamery se promítal do levé části vnitřního zpětného zrcátka. Jak chytré! K dokonalosti už chyběly jen parkovací senzory, které vám pomohou zabránit drobným kolizím.

Po stránce místa v kabině jsme si nemohli na nic stěžovat. Do dvojkabiny Navary se posadí pohodlně čtyři rozměrní muži a nikdo nebude naříkat, že mu někde schází důležité centimetry. Jedinou drobnou výtkou by snad mohla být loketní opěrka řidiče, která je moc krátká a nedisponuje podélným posunem. Nepotěší ani fakt, že elektricky ovládaná okna mají automatický dojezd jen u řidiče. Zbylá okna tak musíte ovládat zdlouhavým držením tlačítka.

Motorizace

Nyní nastává největší rozdíl oproti dosavadním Navarám, které jsme zde měli k otestování. K dispozici jsme nyní měli verzi se čtyřválcovým motorem 2.3 dCi, jenž disponoval výkonem 160 koní v 3 750 ot./min. Náročnější zájemci mohou sáhnout po provedení s výkonem 190 koní, ale tomu jsme se věnovali loňský rok. Tahle Navara tak krom nižšího výkonu nabídne i lehce snížený točivý moment, konkrétně 403 Nm při 1 500 - 2 500 ot./min.

Opět zde máme verzi s manuální převodovkou se šesti stupni, která ale pro někoho může znamenat, že se vrátí do 90. let. Její dráhy jsou dlouhé a celkem nepřesné. Prakticky se dá říct, že kdo někdy řídil vůz s manuálem z francouzské produkce z let devadesátých, s Navarou si své vzpomínky zopakuje. Například zařadit zpátečku byl pro nás někdy problém, ovšem Navara je drsný stroj a podle toho je naladěna kulisa řazení. Tady by něžná ženská ruka neuspěla.

img-responsive

Nissan Navara Double Cab 2.3 dCi 160 (2017) | foto: Roman Havlín

Mnohdy bylo okolí překvapeno, že i přes hutný projev motoru je pod kapotou uložen „pouze“ čtyřválec. Oproti novince se jménem Volkswagen Amarok V6 má tedy Navara trošku nevýhodu, jenže prakticky jen na papíře. Silnější verze s 190 koňmi jede jako zběsilá a je to slušný tahoun. Slabší provedení je na tom podobně, ale je zde znát úbytek jednoho turbodmychadla. I tak se ale z Navary nestal šnek. Na mokrém povrchu si ráda i s nějakým tím nákladem ráda prohrábne zadní kola a pokud s ní někdy pojedete prázdní, buďte hodně opatrní na plynovém pedálu.

Ostatně, to jsme si prověřili během letošní kruté zimy, kdy venku hustě sněžilo a noční mrazy atakovaly dvacítku pod nulou. Co může být lepšího, než vzít Navaru, odvážného spolujezdce a zajet do pořádné zasněžené přírody? My jsme právě tohle udělali a výsledkem byla neskutečně dobrodružná zábava s jistou dávkou adrenalinu. Novou Navaru jsme podrobili zkoušce na lesním zasněženém a zledovatělém úseku, kde by se kdejaké koncernové auto s Haldexem nechytalo. A výsledek?

Navara opět obstála na jedničku. I při divokých hrátkách v hlubokém sněhu se manuálně sepnutý stálý pohon všech kol postaral o jízdu jako na kolejích a jen tu a tam jsme jeli bokem ve stylu vozidel BMW. Aby se vám ale přesně tohle podařilo, musíte si vypnout elektronickou stabilizaci a prokluz, což lze učinit stisknutím tlačítka vlevo dole pod volantem. Následně se z Navary stane obludná a řvoucí bestie, která dokáže vytvořit sněhovou bouři za svou dlouhou praktickou zádí. Vypnutí elektroniky a zapnutí zadního pohonu pak doporučujeme jen velmi zřídka, pokud nejste profík, brzy poznáte, že to byla velká chyba.

Za slušné dovednosti v terénu mluví i technické údaje, kdy přední nájezdový úhel činí 30,4° a zadní 25,6°. Zkoušený exemplář obouval již jednou zmíněná 18“ kola a to je možná důvodem, proč je nová Navara na běžných silnicích nadmíru komfortní. V terénu je to logicky o něco horší, ale když si srovnáme komfort v kabině například s loni testovaným "starším" Amarokem nebo Mitsubishi L200, je na tom o chlup lépe.

Závěr

Mohlo by se zdát, že třikrát otestovaný model se stejným jménem bude mít naprosto stejný závěr, jenže není tomu tak. Nejsilnější klasická verze Navary o výkonu 190 koní je spíše sprinterem, zatímco slabší provedení je ideální volbou pro méně náročné zákazníky. 160 koní s ní dokáže slušně pohnout, spotřeba i přes zimní období nepřekročila osm litrů na 100 km v průměru a absence uzávěrky zadního diferenciálu nebyla v terénu takřka poznat. Pro dobrudružné povahy může být slabší Navara velmi dobrým parťákem, který poslouží obstojně ve všech možných situacích.

Celkové hodnocení: 92%

Základní cena vozu: 911 200 Kč

Cena testované verze s příplatky: 928 396 Kč

KLADY

- průchodnost i těžším terénem

- solidní podvozek

- vnitřní prostor

- projev motoru

- přijatelná spotřeba

ZÁPORY

- menší objem nádrže

- automatický dojezd okna jen u řidiče

- výškově stavitelný volant

Pohonná jednotka
Objem: 2 298 cm3
Palivo: nafta
Převodovka: manuální 6 st.
Nejvyšší výkon: 160 koní při  3 750 ot./min
Největší točivý moment: 403 Nm při 1 500 - 2 500 ot./min
Maximální nejvyšší rychlost: 172 km/h
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 12 sekund
Spotřeba (město/mimo/kombinovaná): 7,6 l / 7,5 l / 7,7 l
Rozměry
Délka x šířka x výška: 5 120 x  1 790 x  1 805 mm
Rozvor: 3 150 mm
Velikost ložné plochy D x Š x V: 1 788 x  1 560 x 474 mm
Objem palivové nádrže: 73 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Nissan Navara NP300 Double Cab 2.3 dCi 160: Parťák do nepohody

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Možná podoba příští generace Ford Bronco

Ford Bronco se brzy vrátí! V hledáčku má Jeep Wrangler

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud