TEST: Citroën C3 1.6 BlueHDI 100 (2017): Komfort ano, sport ne

ar5, 5. ledna 2017, 16:55 Google+

I letos se dá vybírat z nepřeberného množství vozidel v segmentu B, přičemž loni se do této kategorie přidal také nový Citroën C3. Ten se může chlubit tím, že za celou dobu jeho existence sjelo z výrobních pásů okolo 3,5 milionu exemplářů. Není proto divu, že jsme na první letošní redakční test zvolili jeho nejnovější třetí generaci.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Citroën C3 1.6 BlueHDI 100 (2017)

Citroën C3 1.6 BlueHDI 100 (2017) | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Design

Světovou premiéru si novinka podobná C4 Cactusu odbyla loni v září na autosalonu v Paříži. Právě velká podobnost s ním byla důvodem častých dotazů ze strany veřejnosti, co to je za modernizovaný "kaktus". Následný pohled na záď ale většinou stačil k tomu, aby bylo na tuhle otázku odpovězeno.

img-responsive

Citroën C3 1.6 BlueHDI 100 (2017) | foto: Roman Havlín

Zepředu totiž málokdo pozná, že se vlastně dívá na novou generaci C3ky. Až následný pohled na bok a zadek auta naznačí velké rozdíly mezi jejich designem. Díky tomu lze říci, že "cétrojka" má o něco víc přitažlivější linie karoserie. Snad jen lehce podivný nazelenalý lak karoserie nemusí být pochuti každému. Červený nebo bílý odstín by francouzské novince slušel určitě mnohem lépe.

Ve výbavě nechyběly ani populární ochranné plastové panely Airbumps na bocích karoserie. Ty sice nedostanete v úplném základu, ale připlatit se za ně určitě vyplatí. Tenhle šikovný prvek ochrání vaše dveře od nepozorných majitelů dalších aut, kteří si mnohdy nedělají hlavu s tím, že dveřmi svého vozu omlátí při vystupování a nastupování lak na vašem Citroenu.

Interiér

Když si srovnáme dojmy z provedení a prostornosti předešlé a stávající generace C3, je jasné, že novinka je na tom podstatně lépe. V kabině je místa opravdu až nečekaně moc. Nebylo žádným problémem usadit na přední "gaučové" sedačky dva 100 kg muže, přičemž ani jeden z nich si nepřipadal nějak příliš stísněný. Za tohle posíláme do Francie pochvalu!

S novou generací vozu byly vnitřní prostory C3 očalouněny šedou látkou, která může někomu připomínat jemný koberec. Celkově se to do interiéru C3 hodí, jen si neumíme představit, jak často se budou muset tyto plochy čistit přípravkem na látkové čalounění. Inženýři nevynechali ani instalaci několik tvrdých plastů, takže například odložení "lokte k bočnímu oknu" vás nebude příliš bavit. Jenže to je vlastně dobře. S tímhle prvkem vlastně Citroen bojuje proti dost častému a nebezpečnému nešvaru řidičů.

img-responsive

Citroën C3 1.6 BlueHDI 100 (2017) | foto: Roman Havlín

Nyní se ale vráťme zpátky k prostornosti. I když tohle auto měří necelé čtyři metry, pohodlně se zde usadí čtyři průměrně vzrostlí cestující. Převoz celé rodiny tak není problém, tedy... jak se to vezme. I když si zvolíte pod kapotu nejsilnější naftový motor, i tak budete mít jen průměrnou dynamiku, ale o tom až později. Důležitějším parametrem je kufr, jenž disponuje základním objemem 300 litrů. Další pozitivem je poměrně dost odkládacích prostorů v kabině. Snad jen obří schránka před spolujezdcem skýtá drobné překvapení. Je sice nadmíru velká, ale pokud v ní něco chcete najít při jízdě v noci, zarazí vás absence jejího osvětlení.

Co se týče zpracování a kvality dílů interiéru, je na tom nová C3 chvalitebně. Díly jsou slícovány celkem přesně, ale vrčení "něčeho" ve dveřích spolujezdce už při rychlosti 110 km/h není zrovna tím, co chcete slyšet například cestou z Prahy do Brna. Naopak nás potěšil ideálně velký kožený volant, madla dveří ve stylu rukojeti kufru mají kožený potah a střed palubní desky neutlačuje pravé koleno řidiče.

Motorizace

Citroën dává do nové "cétrojky" celkem pět motorů. Hned tři jsou benzínové a zbylé dva naftové. Nás se tentokrát týká naftový čtyřválec o objemu 1,6litru s výkonem rovných 100 koní a točivým momentem 254 Nm. S motorem je spárována manuální pětistupňová převodovka, automat zde nedostanete ani za příplatek. Kdo by nechtěl naftu, může si od května tohoto roku zvolit benzinovou jednadvojku PureTech s výkonem ještě o deset koní vyšším.

Rovnou zkraje ale musíme prozradit, že sto naftových koní je zde možná tak akorát. Rozhodně to není málo, ale ani příliš, dvacet koní přidat by určitě neuškodilo, jelikož už při polovičním obsazení bude řidič častěji řadit a točit motor k ideálním otáčkám, aby měl dostatečnou jízdní dynamiku do táhlejších dálničních stoupání. Právě proto by bylo vhodné uvažovat nad volbou benzinového motoru. Jenže ten bude trochu nelogicky dostupný od května letošního roku výhradně s automatem. Zájemci o silnou C3 s benzinem v manuálu tak budou mít nejspíše smůlu...

img-responsive

Citroën C3 1.6 BlueHDI 100 (2017) | foto: Roman Havlín

Naftová verze se vyplatí snad jen po stránce spotřeby. Průměrná spotřeba se za dobu testu se pohybovala okolo 6,4 litru na 100 km, v čemž je započítáno poloviční obsazení auta a ranní tužší mrazy. Výrobce však uvádí spotřebu kolem čtyř litrů, a té dosáhnete prakticky jen při hodně ekonomické jízdě po dálnici. I tak se jedná o solidní hodnotu, kdyby se ale C3 s nejsilnějším nafťákem dostala například k osmičce, už by to nebylo tak veselé.

Podvozkově je novinka z Francie naladěna na měkkčí notu, což potěší všechny na palubě. Jenže, někde to musí být znát, a tím je fakt, že se C3 třetí generace celkem dost naklání v zatáčkách a také je celkem nedotáčivá. Hold francouzské komfortně naladěné auto umí projevit svou nespokojenost s dynamickou jízdou. Zadní náprava si na větších nerovnostech tu a tam odskočila a celkově se testovaný Citroen hodí spíše na klidnější jízdy.

Šokující dynamiku a ostrost na okreskách zde zkrátka logicky nečekejte, to vlastně ani nikdo po nové C3 nemůže chtít. Tady hraje velkou roli žehlení nerovností a komfort posádky, v čemž je extravagantně vypadající Francouz s trojkou ve znaku hodně dobrý. 

Závěr

Nová třetí generace populárního hatchbacku bude mít v záplavě konkurence poměrně hodně práce s tím, aby právě C3 byla finální volbou mnoha zákazníků. Auto se jako celek povedlo, nabízí hodně vnitřního prostoru, zvláštně přitažlivý design, bohatou výbavu a vcelku hodně komfortní podvozek. Na druhou stranu nepotěší maximálně "jen" sto koní u naftového čtyřválce anebo nepříliš účinné trysky ostřikovačů, které dokáží v rychlostech nad 90 km/h sotva "ostříknout" polovinu čelního okna. Banální prvek? Ne, spíše dost důležitý. Celkově se ale C3 nejnovější generace určitě na trhu neztratí, čemu napomáhá taktéž solidní cenová politika výrobce.

Celkové hodnocení: 88 %

Základní cena vozu: 399 900 Kč

Cena testované verze s bonusem: 429 900 Kč

KLADY

- vnitřní prostor 

- komfortní podvozek

- bohatá výbava 

- vcelku úsporný naftový motor

- vzhled

ZÁPORY

- trysky ostřikovačů čelního okna

- chybějící loketní opěrka

Pohonná jednotka  
Objem: 1560 cm3 
Palivo:  nafta
Nejvyšší výkon: 100 koní při 3750 ot./min 
Převodovka:  manuální 5st.
Největší točivý moment:  254 Nm při 1750 ot./min
Zrychlení z 0 na 100 km/h:  11,9 sekundy
Nejvyšší maximální rychlost:  188 km/h
Spotřeba dle výrobce (město/mimo/kombinovaná): 4,4 l / 3,2 l / 3,7 l
Rozměry  
Délka x šířka x výška:  3996 x 1468 x 1474 mm
Rozvor:  2540 mm
Objem kufru: 300 / 922 l
Objem palivové nádrže:  42 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Citroën C3 1.6 BlueHDI 100 (2017): Komfort ano, sport ne

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

BMW testuje produktový vizualizér

BMW testuje produktový vizualizér rozšířené reality. Víme, k čemu slouží

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud