TEST: Škoda Fabia Combi Scoutline 1,4 TDI (77kW): Praktický drsňák

ar5, 24. listopadu 2016, 07:40 Google+

Když se před sedmi lety na autosalonu v Ženevě představila dvojková Fabia v terénní verzi Scout, Češi začali bláznit. Oplastovaný český hatchback doplnil v nabídce větší dvojkovou Octavii s plasty a zvýšeným podvozkem. Jenže roky plynou, současná nabídka modelů od Škody Auto je ještě širší a po boku nové Octavie Scout letos přišla v pořadí třetí generace Fabie v edici Scoutline, která naprosto změnila zaběhlé věci.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Fabia Combi ScoutLine 1.4 TDI (77kW) (2016)

Škoda Fabia Combi ScoutLine 1.4 TDI (77kW) (2016) | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Design

Abychom uvedli vše na pravou míru. Původní označení Scout vlastně není až zas takovým rozdílem oproti edici ScoutLine. Ani současná Fabie Combi se totiž v téhle verzi neproměnila v něco vhodnějšího do drsnějších podmínek. Ano, na voze sice vidíme ochranné plasty vpředu i vzadu, velký přední splitter a také černé plasty kolem lemu blatníků, jenže tím to vlastně končí.

img-responsive

Škoda Fabia Combi Scoutline 1.4 TDI (77kW) (2016) | foto: Roman Havlín

Světlá výška má opět 135 milimetrů, což znamená, že Fabia ScoutLine nenarostla do výšky ani o jeden milimetr. Ve srovnání s předešlou Fabii Scout si "skautlajna" nekoupíte ve verzi hatchback. Výsledek? Před vámi bude stát na první dojem robustnější a drsnější Fabie v kombíku, která sice vypadá nadmíru pěkně, jenže ve výsledku se s ní dostanete na stejně přístupná místa, jako váš známý s normální Fabií.

Interiér

V základu je u provedení ScoutLine přítomen černo-šedý interiér, my jsme ovšem testovali exemplář se sportovnějšími sedadly a koženým paketem. Výsledkem bylo, že kabina připomínala větší Octavii RS, až tedy na menší rozměry. Ze snímků je patrný kožený 3-ramenný sportovní volant s černým prošitím, které nabízela také kožená hlavice řadící páky a madlo ruční brzdy.

Pokud ale čekáte, že se zde někde objeví loga ScoutLine, tak na ně rovnou zapomeňte. U této edice nedostanete ani plakety na dveřích, zkrátka je to vlastně další stupeň výbavy, který nepotřebuje kromě exteriérového paketu nijak jinak dál zvýrazňovat. Asi není potřeba znovu připomínat, že současná Fabie pak nabízí kvalitní a dobře slícované díly a vše je zde velmi dobře ergonomicky rozmístěno.

img-responsive

Škoda Fabia Combi Scoutline 1.4 TDI (77kW) (2016) | foto: Roman Havlín

Jindy užitečná prosklená střecha ale má v zimě jednu velkou nevýhodu. Auto vám promrzne celkem rychle a jednozónova klimatizace má v zimě dost práce s tím, aby dostatečně ohřála cestující a stíhala odmlžovat velký počet oken. Po stránce výbavy pak vůz vychází z nejvyšší linie Style. K ní se dají samozřejmě dokoupit další příplatky, ovšem prosklená střecha by to v našem případě nebyla.

Raději sáhneme po skvělé hrajícím audiu Škoda Surround se šesti reproduktory, které je zde ovšem proti verzi Style v základu. Díky naftovému motoru pod kapotou se pak pro delší cesty může hodit navigace Amundsen za 18 300 Kč, která má vynikající přesnost a rychlou odezvu na pokyn posádky.

A pro opětovné připomenutí musíme zmínit fakt, že vůz nabídne v základu objem kufru 530 litrů. Pokud sklopíte zadní opěradla, rázem se objeví prostor o objemu 1395 litrů. Tehdy ovšem stále nemáte naprosto rovnou ložnou plochu. Pro její vykouzlení je potřeba zakoupit dvojitou podlážku.

Motorizace

Pod kapotou „falešně“ terénní Fabie Combi pracoval vznětový tříválcový motor o objemu 1.4 litru. S ním byla spojena manuální převodovka s pěti stupni. Tato pohonná jednotka nabízí výkon 77 kW a točivý moment 230 Nm při 1750 - 2500 ot./min, přičemž podle nás je výkon naladěn přesně na potřeby a velikost vozu.

Jestliže byste ale chtěli ze svého ScoutLine udělat rychlíka, musíte si pod kapotu zvolit nejsilnější benzínový motor z nabídky, kterým je čtyřválec 1.2 TSI o výkonu 81 kW. Především točivý moment je však u naftového tříválce parametrem, díky němuž Fabie Combi ScoutLine nebude mít problém vystartovat z místa i plně naložená. Kde kdo by se asi mohl bát zvukového projevu tříválce, jenže právě zde udělala škodovka velký pokrok. Motor není prakticky slyšet a ani zvenku nemá skoro nikdo šanci poznat, kolik počet válců je vlastně pod kapotou.

img-responsive

Škoda Fabia Combi Scoutline 1.4 TDI (77kW) (2016) | foto: Roman Havlín

Nejsilnější naftový motor v nabídce je solidním tahounem, jenže když člověk chce, na dálnici může prohánět o kategorii větší auta. Někteří řidiči nových trojkových naftových Octavii nechápali, jak je možné, že "se té Fábie nemohou zbavit". Při dálničních 130 km/h se do kabiny dostával jen nepatrně vyšší aerodynamický svist a také hluk od valících se kol. Motor v tu chvíli odebíral na rovném úseku okolo 5,7 litru na 100 km.

A jelikož naftové auto je dobré na delší jízdy, za týden testu jsme s oplastovanou Fabií ujeli okolo dvou tisíc kilometrů. A výsledek? Nejčastěji na nás svítila na palubním počítači průměrná spotřeba 4,8 litru na 100 km! Dle nás je to skvělá hodnota, která navíc byla dosažena průměrným jízdním tempem a nikoliv stylem typu eko rally. V případě expresního přesunu po dálnici se pak připravte na hodnotu 7,8 litru, víc si motor prakticky neřekl.

Co se týče jízdního komfortu, vůz se v zatáčkách choval velmi sebejistě. Rozhození zádě při ostřejším vyhýbacím manévru je však trošku větší, než bychom si my osobně přáli. Systém ESP tak měl někdy s autem dost práce, ovšem je potřeba uznat, že Fabia Combi není určena na příliš divoké silniční hrátky. Trošku negativ musíme snést také na tlumiče, které zkrátka neumí tlumit větší nerovnosti. Lehce prohloubený poklop od kanálu v silnici je pro auto doslova utrpením, což platí i pro posádku, jenž je odměněna nepěknou ranou od podvozku.

K dobré ovladatelnosti v zatáčkách naopak přispívá dobře naladěný posilovač řízení, ale i elektronický přední diferenciál XDS+. Ten se pomocí cílených zásahů do brzdění na předních kolech na vnitřní straně zatáčky stará o optimální rozložení sil a jeho práce je na výsledném dojmu z jízdy znát.

Závěr

Líbí se vám testovaný vůz? Nám rozhodně ano, ačkoliv je škoda, že s oplastovanou verzí ScoutLine nepřišel lehce zvýšený podvozek. Díky tomu se totiž jedná pouze o přidražené plasty, které na druhou stranu umí Fabii Combi velmi dobře zkrášlit. Společně s přítomností úsporného a naftového motoru tady máme celkem drahou Fabii, za kterou by si mohl kde kdo zakoupit například dobře vybaveného Rapida. Ten přitom nabídne více prostoru, lepší motory a dospělejší design. Koncernová politika je však nelítostná a tak není divu, že zatímco třeba Volkswagen Polo nabídne v nejvyšší výbavě LED přední světlomety, Fabie nemá ani xenony. To je podle nás velká škoda. Mezi zápory se dá zařadit také někdy nestíhající klimatizace, která celkem často musela běžet naplno, aby se okna vozu dokázala odmlžit.

Celkové hodnocení: 88 %

Základní cena vozu: 483 800 Kč

Cena testované verze s příplatky: 550 300 Kč

KLADY

- vzhled a drsnost

- komfort a prostor vpředu

- zavazadelník

- dynamický a úsporný motor

- manuální převodovka

ZÁPORY

- příplatky

- stále stejná světlá výška

- nemožnost zakoupení xenonů

Pohonná jednotka  
Objem motoru: 1422 cm3
Palivo: nafta
Převodovka:  manuální 5st.
Nejvyšší výkon:  77 kW při 3500–3750 ot./min
Největší točivý moment: 250 Nm při 1750–2500 ot./min
Zrychlení z 0 na 100 km/h:   10,2 sekundy
Největší maximální rychlost:  196 km/h
Rozměry 
Délka x šířka x výška: 4257 x 1732 x 1467 mm
Rozvor:  2470 mm
Objem kufru  530/1395 litrů
Objem palivové nádrže:  45 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Škoda Fabia Combi Scoutline 1,4 TDI (77kW): Praktický drsňák

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Volkswagen e-Up!

Tesle vyroste velká konkurence. Která značka si na ní došlápne?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud